Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Η τεχνολογία αλλάζει τις θέσεις εργασίας

Κατά την παιδική μας ηλικία τίθεται συχνά το ερώτημα «εσύ τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Η κλασική απάντηση είναι γιατρός, δάσκαλος, αρχιτέκτονας, πιλότος, δικηγόρος κ.λπ. Από τι εξαρτάται όμως το μέλλον της επαγγελματικής μας καριέρας; Από την επίδοσή μας στο σχολείο ή μήπως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορεί να μας κάνουν να αλλάξουμε τα αρχικά μας σχέδια;
Ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζει η τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι μόλις ένα δείγμα του τι πρόκειται να σημειωθεί στο κοντινό μέλλον επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής μας, τις σχέσεις μας, την καριέρα μας κ.λπ.
Εκτιμάται πως στις δυτικές προηγμένες χώρες, το 65% των παιδιών που εισέρχονται στο δημοτικό σχολείο σήμερα, θα απασχοληθούν στο μέλλον σε τομείς πού δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί.
Αναμένεται πως ο ρυθμός των αλλαγών στον χώρο της εργασίας θα κορυφωθεί μέχρι το 2020. Ο τομέας της εργασίας γραφείου και της διαχείρισης, παράλληλα με τη βιομηχανοποίηση και την παραγωγή αγαθών, θα σημειώσουν σημαντική μείωση της τάξης των έξι εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αντίθετη πορεία αναμένεται να παρατηρηθεί στον κλάδο των επιχειρήσεων και της χρηματοοικονομικής, μαζί με την πληροφορική και τα μαθηματικά όπου προβλέπεται απότομη αύξηση.
Είναι οι νέες τεχνολογίες που θα επιφέρουν της αλλαγές αυτές. Υπολογίζεται ότι την επόμενη πενταετία οι τεχνολογικές αλλαγές θα είναι 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που έχει επιφέρει το ιντερνέτ.
Σε κάποιο βαθμό όλοι έχουμε ακούσει για την τεχνητή νοημοσύνη, την τρισδιάστατη εκτύπωση, την αποδοτική χρήση των πόρων, τη βιώσιμη παραγωγή, τα συνδεδεμένα δίκτυα, τα έξυπνα ρομπότ κ.λπ. Οι τεχνολογίες αυτές δημιουργούν νέους τομείς για εργασία αλλάζοντας τον μέχρι σήμερα τρόπο παραγωγής και διαχείρισης των προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι νέες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή την εργασία εξ αποστάσεως χωρίς την φυσική παρουσία μας στον χώρο εργασίας, καθιστούν περισσότερη δυνατή τη συνεργασία μέσα από την τηλεδιάσκεψη. Σε όλο αυτό έρχεται να συμβάλει η εξελιγμένη τεχνολογία των έξυπνων κινητών, των ταμπλετών, των υπολογιστών καθώς και των clouds, τα οποία με τη βοήθεια του διαδικτύου παρέχουν άμεσης πρόσβαση σε πληροφορίες καθώς και στη διαχείριση δεδομένων ανεξάρτητου τόπου και χρόνου.
Έχετε ποτέ αναλογιστεί πως θα μπορούσατε να είστε σε ένα νησί του Ειρηνικού και παράλληλα να είχατε τη δυνατότητα να ελέγχεται τις κρατήσεις του ξενοδοχείου σας που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης; Ε, λοιπόν, τώρα μπορείτε να το υλοποιήσετε.
Η τεχνολογία της απομακρυσμένης εργασίας παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να φέρνουν εις πέρας τα καθήκοντα τους χωρίς απαραίτητα να βρίσκονται στον φυσικό χώρο εργασίας τους. Παράλληλα με τη τεχνολογία του cloud παρέχεται η δυνατότητα χρήσης δεδομένων που έχουν καταχωρίσει σε οποιονδήποτε χρόνο, όποια ώρα της ημέρας μας εξυπηρετεί. Ο έλεγχος της κίνησης των κεντρικών δρόμων μέσω μιας εφαρμογής σίγουρα θα μας βοηθούσε στο να αποφύγουμε το μποτιλιάρισμα, να ξέρουμε την ώρα που θέλουμε να φτάσουμε στη δουλειά μας καθώς και στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου μας.
Οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» που θα επιφέρει τεράστιες δραστικές αλλαγές αλλάζοντας δραστικά πολλούς τομείς της οικονομίας. Ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία όπως ολόκληρα σπίτια ή δωμάτιο που μας περισσεύει, αυτοκίνητα κ.λπ. θα αποκτήσουν επιχειρηματική εκμετάλλευση και θα εκμισθώνονται όταν δεν χρησιμοποιούνται εξασφαλίζοντας επιπλέον εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους. Τρανό παράδειγμα η πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων Airbnb η οποία μέσα σε τρία χρόνια προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό δωματίων σε σύγκριση με γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Αυτό το μοντέλο καινοτόμων επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει δραστικές αλλαγές στον τομέα της επιχειρηματικότητας είτε ατομικά είτε συλλογικά. Παραδείγματος χάρη, η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς να συνεταιριστούν, κάνοντας μαζικές προμήθειες σε καλύτερες τιμές, ανταλλάσσοντας γνώσεις και πληροφορίες για τη σοδιά τους, για το πότισμα, ανεξάρτητου περιοχής και εθνικότητας. Το crowdfunding δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια από το ευρύ κοινό για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Τα πλεονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών είναι πολυδιάστατα καθώς μπορούν να συμβάλουν και στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων του σύγχρονου κόσμου. Οι νέες τεχνολογικές τάσεις σε συνδυασμό με τη δύναμη της ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματολογικών  αλλαγών με την υποστήριξη έξυπνων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Συνδεδεμένα σπίτια, εργοστάσια και φάρμες τα οποία χρησιμοποιούν συστήματα έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας, πιθανώς να οδηγήσουν σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας κάτι το οποίο με τη σειρά του μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Παρόλα αυτά, κάθε καινούργια αλλαγή έχει και τα μειονεκτήματα της. Μέχρι πρότινος δινόταν έμφαση στο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και αξιολογούμε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Πλέον ιδιαίτερης προσοχής χρίζουν και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις συνδεσιμότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία.
Ο εφοδιασμός των νέων με κριτική ικανότητα θεωρείτε απαραίτητος έτσι ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τη δύναμη της τεχνολογίας και να τη χρησιμοποιήσουν για το παγκόσμιο όφελος. Αυτό συνεπάγεται πως η  ανάπτυξη ικανοτήτων χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους μαθητές πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες τάσεις του μέλλοντος. Επιπρόσθετα, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε εργαζόμενους και μη, για συνεχή μάθηση λόγω του γοργού ρυθμού ανάπτυξης της τεχνολογίας. Τέλος, καθοριστική κρίνεται η επανεκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η παροχή των προδιαγραφών για συνεχή αξιολόγηση και πρόβλεψη αναγκών κατάρτισης των εργαζομένων.
Εάν δράσουμε κατά αυτό τον τρόπο, τα οφέλη είναι ξεκάθαρα. Μας παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των προηγούμενων βιομηχανικών επαναστάσεων, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες τις οποίες, ακόμη και ως παιδιά, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα