Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Η Τεχνολογία φέρνει εξελίξεις στη Ναυτιλία

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον κλάδο της Ναυτιλίας τα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Χανιώτης καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Νίκος Λουκέρης.

Mάλιστα, ο δρ Λουκέρης πρόσφατα έλαβε την τιμητική διάκριση του Ηγέτη Μαθήματος (Course Leader) στη Ναυτιλία και τις Νέες Τεχνολογίες από το κορυφαίο διεθνή οργανισμό στη Ναυτιλία και την Τραπεζική, Lloyds. Εκ των βασικών κριτηρίων για την απονομή είναι η αριστεία στην ακαδημαϊκή διδασκαλία. Μέσω του ερευνητικού του έργου για τη ναυτιλία ο κ. Λουκέρης, διαπίστωσε τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι νέες τεχνολογίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δίνουν ραγδαίες εξελίξεις στη ναυτιλία σε πολλούς τομείς.

Συγκεκριμένα, στο κομμάτι της πληροφορικής στο οποίο ενέχει τις δραστηριότητες και του πλοίου και της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Επίσης τα συστήματα αυτόματου ελέγχου, όπου ελέγχουν τους μηχανισμούς πλοήγησης του πλοίου και το τμήμα της μηχανής και τα νέα υλικά. Η δική μου συνεισφορά ήταν στο κομμάτι της πληροφορικής που αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη που εφαρμόζεται πάνω σε πλοία. Σε αυτό τον τομέα θα έχουμε πάρα πολλές σημαντικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια».

Ο τομέας της ναυτιλίας παραδοσιακά αποτελεί πυλώνα της οικονομίας για την Ελλάδα, ενώ η χώρα μας θεωρείται μία από τις παγκόσμιες δυνάμεις του χώρου.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον η Ελλάδα σχετικά με τη ναυτιλία σύμφωνα με τον κ. Λουκέρη είναι πολλές και σημαντικές καθώς, όπως μας είπε, «στο μέλλον η ελληνική ναυτιλία θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις, όπως αυτές θα δημιουργηθούν από τους αναδυόμενους γίγαντες της νοτιοανατολικής Ασίας και συγκεκριμένα της Κίνας. Μέσω των εμπορικών συμφωνιών, του “θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού” θα απειλήσει σημαντικά τους άλλους “παίκτες” του κλάδου της ναυτιλίας. Επομένως, αν η ελληνική ναυτιλία προσαρμοστεί σε αυτό το δυναμικό παιχνίδι διεθνούς ναυτιλιακού ανταγωνισμού, τότε, θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της. Διαφορετικά θα παραγκωνιστεί από τους άλλους».

Ποιες είναι όμως αυτές οι προκλήσεις; «Στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε τα αυτόνομα πλοία. Πλοία τα οποία θα έχουν συστήματα νέων τεχνολογιών στα οποία ενσωματώνεται και η τεχνητή νοημοσύνη και θα λειτουργούν μόνα τους με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό λοιπόν θα είναι ένα καινούργιο κεφάλαιο στον τομέα της ναυτιλίας, το οποίο μέλλει να δούμε στα επόμενα χρόνια μεγάλες εξελίξεις», μας απαντά ο κ. Λουκέρης.

Όσον αφορά στον αντίκτυπο που θα έχουν οι εξελίξεις αυτές στο επάγγελμα του ναυτικού, ένα παραδοσιακό επάγγελμα για την Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις της εποχής και να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. «Στο μέλλον ίσως να μη χρειαζόμαστε τόσους πολλούς ναυτικούς αλλά ίσως να χρειαστούμε περισσότερους προγραμματιστές που θα ελέγχουν από την ξηρά τα συστήματα σε ένα αυτόνομο πλοίο. Η έννοια του αυτόνομου πλοίου με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πάνω, έρχεται να λύσει πολλά σημαντικά προβλήματα, όπως ας πούμε, της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Πολλές φορές αποτελούν και διελκυστίνδα για τη ναυτιλιακή επιχείρηση γιατί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Το πλοίο μένει καθηλωμένο μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές που είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες.

Επομένως, θα λυθούν κάποια προβλήματα, χωρίς να σημαίνει ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν έτσι ώστε να τα λύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τονίζει ο κ. Λουκέρης.

Τέλος, ρωτάμε τον κ. Λουκέρη για την εμπειρία του με τους φοιτητές στην Ελλάδα ως καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ως διδάσκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είχα τη χαρά να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογους φοιτητές, κάποιοι από τους οποίους θα έχουν λαμπρό μέλλον. Στην Ελλάδα υπάρχει μία καλή ποιότητα φοιτητών από ορισμένες Σχολές, οι οποίοι στο μέλλον μπορούν να αντεπεξέλθουν σε απαιτητικές θέσεις καριέρας. Είναι αυτοί οι οποίοι θα στηρίξουν και την οικονομία. Χρειαζόμαστε νέα φιλόδοξα παιδιά, τα οποία με τις ιδέες τους θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για την οικονομία».

 

Βιογραφικό

Ο δρ Λουκέρης διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ενώ στο παρελθόν έχω διδάξει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στην Αστυνομική Ακαδημία Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Maryland), της Βρετανίας (Greenwitch).

Ο δρ Λουκέρης έχει έντονο ερευνητικό κι ακαδημαϊκό έργο, με δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Εχει διακριθεί ξανά το 2016 με 2 βραβεία αριστείας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για αντίστοιχες επιστημονικές του δημοσιεύσεις σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά και το 2012 σε σημαντικό οικονομικό συνέδριο στις ΗΠΑ, με το βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Ευχαριστώ, η ναυτιλία θα μετεξελιχθεί μέσα από τη Τεχνητή Νοημοσύνη και αν τη χρησιμοποιήσουμε με σοφία τότε θα δρέψουμε κυρίως τα θετικά της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα