Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι τελευταίες κρητικές αγελάδες

Ενα κοπάδι από τις λιγοστές βραχυκέρατες αγελάδες της Κρήτης συνεχίζει να βόσκει στα ορεινά της Κρήτης, χάρη  στο μεράκι που δείχνει, ο Στέλιος Τριλυράκης, υπεύθυνος αγροτουριστικής επιχείρησης στη Δρακόνα των Κεραμειών. Οι αγελάδες που ξεχωρίζουν για το πολύ μικρό τους μέγεθος βόσκουν σε μια μεγάλη έκταση κοντά στο χωριό.
Τρέφονται από ό,τι βγάζει η γη, αλλά και ό,τι τους δίνει ο κ. Τριλυράκης. Στο αυτοκίνητό του έχει φορτωμένα στάχυα από το θέρισμα που έκανε νωρίς το πρωί και τα οποία δίνει στα ζώα. «Το κοπάδι το είχε ο κ. Μανουσάκης στους Μύλους Κρήτης, στη συνέχεια τις πήρε το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και από εκεί τις πήρα και εγώ. Είναι οι παραδοσιακές αγελάδες της Κρήτης, αυτές που τώρα έχουν εξαφανιστεί», αναφέρει ο κ. Τριλυράκης.
Μας δείχνει τον αρσενικό ταύρο, ένα νεογέννητο, αλλά και μερικές αγελάδες που είναι σε ενδιαφέρουσα. «Πιστεύω ότι από τον χειμώνα θα αρχίσω να αρμέγω. Το κρέας τους, όπως λένε όλοι, είναι νοστιμότατο. Είναι μικρές σε μέγεθος», μας λέει, συμπληρώνοντας πως στο χωριό ξέρουν από γελάδες καθώς για χρόνια μέχρι και σχετικά πρόσφατα τα σπίτια είχαν 1 – 2 ζώα για το γάλα και το κρέας της χρονιάς.
Στόχος του κ. Τριλυράκη είναι σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς της Δρακόνας, μελισσοκόμο, βιοκαλλιεργητή κ.ά.  να δημιουργήσουν μια εναλλακτική φάρμα προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για μια διαφορετική ανάπτυξη στον ορεινό όγκο των Κεραμειών. Τέτοιες δράσεις αποτελούν μονόδρομο για τους παραγωγούς.

«ΦΥΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»
«Στη χώρα μας, πριν τις εισαγωγές αγελάδων από το εξωτερικό που τώρα έχουν κυριαρχήσει, υπήρχε η ελληνική βραχυκέρατη φυλή. Αυτές οι αγελάδες σώζονται αρκετά στις Πρέσπες. Πριν από πολλά χρόνια βρέθηκαν και στην Κρήτη και διαμορφώθηκε στην Κρήτη ως κλάδος της βραχυκερατικής “η φυλή Κρήτης”. Η Κρήτη είναι αρκετά μεγάλη ώστε να διαμορφώσει δικές τις φυλές, το ίδιο γίνεται και στα πρόβατα και στις αίγες», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Μανούσος Βολάνης, πρώην ερευνητής, ειδικός στην κτηνοτροφία, στον Σταθμό Γεωργικής Ερευνας Ασωμάτων.
Το βασικό χαρακτηριστικό του κρητικού κλάδου της “βραχυκερατικής φυλής” είναι το μικρό μέγεθος και τα μικρά κέρατα. Μπορεί το  ύψος της να φτάσει το 1.20 μ. και το μήκος κοντά στα 2 μέτρα. «Θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να παρθεί γενετικό υλικό και να εξεταστεί από αυτά τα ζώα και να δούμε πώς θα τη διατηρήσουμε ως ξεχωριστό είδος», καταλήγει ο κ. Βολάνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα