Την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά και το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε παραδοσιακά μια ώρα πίσω. Αυτό συμβαίνει επί δεκαετίες. Ορισμένοι θεωρούν πάντως ανόητο το συγκεκριμένο μέτρο. Ένας από αυτούς και ο Χέρμπερτ Ρόιλ, υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. «Η ετοιμότητα να καταργηθεί κάτι ανόητο δεν είναι τόσο μεγάλη», σχολιάζει σκωπτικά.
Ο πρώην ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών είχε ανοίξει τη συζήτηση περί θερινής ώρας κατά τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια νέα πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που δρομολόγησε η Κομισιόν και βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να ψηφίσουν για τη χρησιμότητα της αλλαγής ώρας. Ήδη έχουν ψηφίσει πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη διαδικασία που εκπνέει στις 16 Αυγούστου.
Εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι θα επικρατήσει το «όχι» στην αλλαγή της ώρας. Σύνηθες επιχείρημα πολλών ατόμων είναι ότι δεν κοιμούνται αρκετά τους θερινούς μήνες επειδή πηγαίνουν αργότερα για ύπνο και είναι φωτεινά έως και τη νύχτα.
Αμφίβολη η ωφελιμότητα του μέτρου
Ο ερευνητής Τιλ Ρένεμπεργκ εστιάζει εδώ και πολλά χρόνια στο λεγόμενο «βιολογικό ρολόι» του ανθρώπου. Όπως επισημαίνει, η ανεπάρκεια ύπνου έχει επιπτώσεις στην ψυχή και το σώμα. «Πλήττεται η ικανότητα κοινωνικοποίησης, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί τόσο καλά, η μνήμη δεν μπορεί να αποθηκεύσει τόσο αποτελεσματικά τα νέα πράγματα που μαθαίνουμε», εξηγεί.
Είναι γεγονός ότι εξαρχής υπήρχαν αντιρρήσεις στην αλλαγή της ώρας. Μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 σειρά χωρώ άλλαξαν την ώρα τους την άνοιξη –όχι όμως και η Γερμανία. Το θέμα δίχασε τότε Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Η πρώην Ανατολική Γερμανία αποφάσισε τελικά το 1980 μονομερώς να αλλάξει την ώρα. Σύντομα ακολούθησε και η Δυτική Γερμανία.
Από το 1996 η αλλαγή ώρας καθιερώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο ενεργειακός απολογισμός; Το καλοκαίρι τα φώτα ανάβουν λιγότερο, όμως την άνοιξη και το φθινόπωρο καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια για θέρμανση. Εάν τελικά θα διατηρηθεί η αλλαγή της ώρας και ποια ώρα θα προτιμηθεί σε τέτοια περίπτωση -η θερινή ή η χειμερινή- θα κριθεί πιθανότατα και από την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών.
Πηγή: Dw, Αντρέας Μάιερ-Φάιστ / Άρης Καλτιριμτζής