Αφιερωμένη σε μια αρχόντισσα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τη Χανιώτισσα Καίτη Αλέξη, με τη φωνή της οποίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές, είναι η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7:30 το απόγευμα στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”.
Oι παλαιότεροι θα θυμούνται την χαρακτηριστική φωνή της κυρίας Αλέξη, η οποία τους συντρόφευε μέσα από τα ραδιόφωνά τους, επί σειρά ετών: Από το ξεκίνημα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων της ΕΡΤ (ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1954) και μέχρι το 1988.
Η Καίτη Αλέξη θαύμαζε την ηθοποιό Ελλη Λαμπέτη και ήθελε να της μοιάσει. Ηθελε όταν ήταν μαθήτρια στο οκτατάξιο τότε Γυμνάσιο, να γίνει ηθοποιός.
Τελικά, την κέρδισε το ραδιόφωνο στο οποίο εργάστηκε ως δημοσιογράφος και εκφωνήτρια.
Ηταν το 1952 όταν η ΕΡΤ (τότε ΕΙΡ, δηλαδή Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας) οργάνωσε πανελλήνιο διαγωνισμό για την πρόσληψη εκφωνήτριας στο Ραδιομέγαρο στην Αθήνα.
Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η κυρία Αλέξη.
Οι κριτές δεν γνώριζαν καν το όνομά της. Ούτε την είχαν δει. Μόνο την άκουσαν να εκφωνεί μέσω μεγαφώνων τα κείμενα που της είχαν δοθεί, όπως άκουσαν και τις υπόλοιπες υποψήφιες. Η φωνή της τούς μάγεψε. Ετσι, όχι μόνο διακρίθηκε αλλά της πρότειναν να εργαστεί στα κεντρικά του ΕΙΡ.
Τελικά, κάτω και από την πίεση της οικογένειας, επέστρεψε στα Χανιά και εργάστηκε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Χανίων.
«Εκείνη την εποχή ήταν όλα, φαντάζομαι, στα δικά μου μάτια, πιο ήρεμα, πιο ήσυχα και πιο αποτελεσματικά όσον αφορά την απόδοση στην εργασία διότι καθένας είχε αναλάβει αυτό που του ανατέθηκε», μας λέει η κυρία Αλέξη η οποία θυμάται με συγκίνηση τον διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε σε ηλικία 18 – 19 ετών.
Ο διαγωνισμός ήταν απόλυτα δίκαιος και αδιάβλητος, μας λέει και εξηγεί:
«Μας είχαν βάλει τις υποψήφιες σε έναν τεράστιο χώρο. Η Επιτροπή και ο Πρόεδρος δεν μας έβλεπαν. Μας άκουγαν αφού η Επιτροπή είχε συνδεθεί με μεγάφωνα. Δεν ήξεραν τα ονόματά μας. Οταν τελειώσαμε την εκφώνηση, από ένα πανέρι πήρε η καθεμία ένα νούμερο το οποίο της αντιστοιχούσε. Οταν ήρθε το νούμερό μου, μου είπαν: Συγχαρητήρια κερδίσατε».
Την ίδια την κάλεσαν στην Αθήνα αλλά, όπως μας λέει, «ο πατέρας μου επέμεινε να μείνω στα Χανιά και έμεινα».
Ο αρχιεκφωνητής ο οποίος διενήργησε τον διαγωνισμό ήταν ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος.
Δεν ήταν μόνον ο αρχιεκφωνητής της ΕΡΤ. Ηταν και καθηγητής Ορθοφωνίας στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Ο σταθμός των Χανίων λειτουργούσε πειραματικά το 1952 με στούντιο μέσα στην πόλη ενώ το 1954 έγινε η κανονική έναρξη του ραδιοφωνικού σταθμού με επίσημα εγκαίνια στη Σούδα.
Την εποχή εκείνη εκφωνητές του σταθμού ήταν η κυρία Αλέξη και ο αείμνηστος Γιώργος Τροχαλάκης.
Ο εκφωνητής ονομαζόταν οδηγός προγράμματος και είχε την αρμοδιότητα να αποφασίζει για την πορεία του προγράμματος.
Αν π.χ. γινόταν εκπομπή με κλασική μουσική και το μουσικό έργο ξεπερνούσε την ώρα της εκπομπής, δεν κοβόταν αλλά η εκπομπή τελείωνε με την ολοκλήρωση του μουσικού έργου.
Στη συνέχεια ο εκφωνητής εξηγούσε στους ακροατές γιατί… παρατάθηκε η εκπομπή.
Η ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Η κυρία Αλέξη θυμάται πολλές ιστορίες από τα χρόνια στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Χανίων. Μία από αυτές ήταν με τον τότε υπουργό Παύλο Βαρδινονιάννη (σ.σ.: είχε διατελέσει στις κυβερνήσεις Γεωργίου Παπανδρέου, 1963-1965, υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου και αναπληρωτής υπουργος Προεδρίας της Κυβερνήσεως).
Η ίδια η Καίτη Αλέξη εξιστορεί:
«Ενα βράδυ παίρνει τηλέφωνο ο υπουργός Παύλος Βαρδινογιάννης (της Ενωσης Κέντρου) και μου λέει: “Δεσποινίς πάρτε μολύβι και χαρτί να γράψετε μια είδηση”. Του απαντώ: “Με συγχωρείτε κε υπουργέ, δεν μπορώ να πάρω την είδηση αν προηγουμένως δεν έχω τη δυνατότητα να τη διασταυρώσω”. Και μου λέει στη συνέχεια, αφού αγρίεψε λίγο: “Πάρε παιδί μου μολύβι και χαρτί να γράψεις”. Εγώ επέμεινα. Και μου λέει: “Ποιος είναι ο διευθυντής σου;”. Απαντώ: “Ο κ. Πέτρος Χατζηδάκης” (σ.σ.: διευθυντής τότε του Ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων). Στη συνέχεια ο υπουργός παίρνει τον διευθυντή του σταθμού. Μου λέει ο διευθυντής: “Οντως είναι ο υπουργός, πάρε την είδηση”. Την επόμενη μέρα το πρωί έχω υπηρεσία πρωινή και βλέπω από την εξωτερική είσοδο τον υπουργό να τον συνοδεύουν δύο Κρητικοί με στιβάνια και να μπαίνουν στο σταθμό. Κάποια στιγμή με φωνάζει ο διευθυντής και μου λέει: “Καίτη έλα σε θέλει ο υπουργός”. Εγώ τρομαγμένη μπήκα στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί λοιπόν ο υπουργός με συνεχάρη. “Συγχαρητήρια, κάνατε αυτό που πρέπει, κάνατε το καθήκον σας”, μου είπε. Του εξήγησα ότι δεν αποφάσιζα μόνη μου αλλά τήρησα τις οδηγίες που είχα από την Αθήνα. Και όλα τελείωσαν καλά».
Την ίδια περίοδο ο ραδιοφωνικός σταθμός Χανίων είχε ακόμα και ορχήστρα ελαφράς μουσικής με τους καλύτερους μουσικούς της πόλης.
Στην ορχήστρα τραγουδούσε και η ίδια η κυρία Καίτη Αλέξη αλλά με το ψευδώνυμο Καίτη Λαμπράκη που της είχαν δώσει από τα κεντρικά της ΕΡΤ. Ο λόγος ήταν ότι επειδή ήταν εκφωνήτρια του σταθμού, η κεντρική διοίκηση δεν ήθελε με το ίδιο όνομα να είναι και μέλος της ορχήστρας. Τότε, ένας ακροατής με επώνυμο Λαμπράκης επισκέφτηκε το σταθμό για να τη γνωρίσει και να δει μήπως είναι συγγενείς.
«Οταν ήρθε να με γνωρίσει του εξήγησα ότι δεν είναι το πραγματικό μου όνομα. Τότε μου είπε: “Ε να πάτε να το αλλάξετε για να σας δεχτούμε στην οικογένεια”», θυμάται η κυρία Αλέξη.
Σήμερα στις 7:30 μ.μ. στον Κήπο η εκδήλωση
Τη σημερινή εκδήλωση – αφιέρωμα στην Καίτη Αλέξη στις 7:30 μ.μ., διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Ιστορικό Καφέ “Κήπος”. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ. θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου, Δαμασκηνός, Μάγια Σπανουδάκη, Δρ. Σχολής Μ.Π.Δ., Διδάσκουσα στο ΕΑΠ, Αγνή Μαριακάκη, παιδοψυχολόγος, Μάρκος Καραβιτάκης, παιδίατρος, Αντώνης Κρασουδάκης, νευροχειρουργός και Μαρίνα Γιακουμάκη, δημοσιογράφος. Θα συμμετέχουν επίσης μέλη της Χορωδίας Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων, υπό τη Διεύθυνση της Μουσικού Γεωργίας Ρακοπούλου, ενώ θα γίνει και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
Τον Συντονισμό της Εκδήλωσης θα έχει ο Δημήτρης Νικολακάκης, ιστορικός ερευνητής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ωραίος ο Λυβ!!
Η χαρά, για το άρθρο σας, είναι απερίγραπτη! Η κ. Καίτη ήταν και είναι η μεγάλη κυρία του ραδιοφώνου. Ο άνθρωπος που με την δύναμη της ψυχής της και την μοναδική προσωπικότητα της, άνοιξε δρόμους…Βοήθησε ανθρώπους με τον μοναδικό τρόπο που έχει και κατέχει . Κυρία Καίτη, πάντα είστε μες το μυαλό και την σκέψη μου. Θεωρώ, ότι με βοηθήσατε πολύ , προκειμένου να γίνω αυτό που πάντα θαύμαζα.
Από την ανατολική Κρήτη, θαυμάζω – με την βοήθεια του διαδικτύου – την συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις των Χανίων. Πάντα σοβαρή, πάντα, καλά διαβασμένη, πάντα με τον δικό σας μοναδικό τρόπο δίνεται νόημα στον χρόνο. Θέλω να πιστεύω, ότι το επόμενο άρθρο, θα το γράψουμε μαζί! Υ.Γ Πολύ σας αγαπώ!!!!!!!!!
Η χαρά, για το άρθρο , είναι απερίγραπτη! Η κ. Καίτη ήταν και είναι η μεγάλη κυρία του ραδιοφώνου. Ο άνθρωπος που με την δύναμη της ψυχής της και την μοναδική προσωπικότητα της, άνοιξε δρόμους…Βοήθησε ανθρώπους με τον μοναδικό τρόπο που έχει και κατέχει . Κυρία Καίτη, πάντα είστε μες το μυαλό και την σκέψη μου. Θεωρώ, ότι με βοηθήσατε πολύ , προκειμένου να γίνω αυτό που πάντα θαύμαζα.
Από την ανατολική Κρήτη, θαυμάζω – με την βοήθεια του διαδικτύου – την συμμετοχή σας σε εκδηλώσεις των Χανίων. Πάντα σοβαρή, πάντα, καλά διαβασμένη, πάντα με τον δικό σας μοναδικό τρόπο δίνεται νόημα στον χρόνο. Θέλω να πιστεύω, ότι το επόμενο άρθρο, θα το γράψουμε μαζί! Υ.Γ Πολύ σας αγαπώ!!!!!!!!!