Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Οι τίγρεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα

Ένα μοναδικό είδος που άγγιξε τα όρια της εξαφάνισης πριν από μερικά χρόνια, η ασιατική τίγρης, ανακάμπτει. Σύμφωνα με την απογραφή που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF, οι ελεύθερες στη φύσης τίγρεις είναι πλέον 3.900, όταν μόλις πριν από έξι χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 3.200.

Η αύξηση αυτή είναι ίσως μια από τις σημαντικότερες «περιβαλλοντικές ειδήσεις» των τελευταίων ετών, καθώς η αξιοθαύμαστη ασιατική τίγρης, είχε χάσει τα τελευταία 100 χρόνια το 97% του πληθυσμού της, οδεύοντας με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση.

Τα ευχάριστα αυτά νέα όμως δεν ήρθαν τυχαία: αποτελούν απόρροια συντονισμένης προσπάθειας περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως το WWF και κυβερνήσεων. Το 2010, μέσα από τον φιλόδοξο στόχο Tx2, τον διπλασιασμό δηλαδή του πληθυσμού του είδους μέχρι το 2022, οι 13 χώρες που φιλοξενούν τίγρεις δεσμεύτηκαν σε τολμηρά μέτρα για την προστασία τους από απειλές, όπως το παράνομο εμπόριο και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων τους.

Το WWF μέσα από την άσκηση πολιτικής πίεσης, τη δράση ενάντια στο παράνομο εμπόριο και την παροχή επιστημονικής και τεχνολογικής υποστήριξης συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη σωτηρία του μοναδικού αυτού είδους.

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, ο αριθμός έχει φτάσει τις 3.890, ανατρέποντας για πρώτη φορά στην ιστορία της προστασίας της τίγρεως την πτώση των πληθυσμών της.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία, η Ρωσία και το Μπουτάν. «Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συνεχούς μείωσης, οι αριθμοί της τίγρεως αποτελούν μια μεγάλη ελπίδα και δείχνουν ότι μπορούμε να σώσουμε τα είδη και τους οικοτόπους της, όταν οι κυβερνήσεις, οι τοπικές κοινότητες και οι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεργαστούν», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, Διευθυντής του WWF.

Τα νέα αυτά ήρθαν την ημέρα που ξεκινά στο Νέο Δελχί της Ινδίας η τριήμερη διάσκεψη μεταξύ των 13 χωρών που φιλοξενούν τίγρεις στην επικράτειά τους και οι οποίες θα θέσουν το σχέδιο δράσης για τα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2022.

«Η δημιουργία ενός ισχυρού σχεδίου δράσης για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Μάικλ Μπάλτζερ, επικεφαλής από πλευράς WWF της Πρωτοβουλίας για την Τίγρη Τx2. «Μπορεί να αντιστρέψαμε τη μείωση του πληθυσμού, αλλά εξακολουθεί να μην υπάρχει ασφαλές μέρος για τις τίγρεις. Στη Νοτιοανατολική Ασία συγκεκριμένα, οι τίγρεις κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, εκτός και αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν άμεσα δράση».

Οι χώρες αυτές φαίνεται να έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν, με την Καμπότζη να δηλώνει ότι εξαφανίστηκαν τελείως οι τίγρεις από τα σύνορά της, αλλά προσπαθεί να τις επαναφέρει με κάποιο τρόπο. Στην Ινδονησία από την άλλη ο αριθμός μειώνεται όλο και περισσότερο, καθώς τα δάση της καταστρέφονται με τεράστιες ταχύτητες.

Η μεγαλύτερη όμως άμεση απειλή σήμερα για τις τίγρεις παραμένει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Η τίγρης πωλείται για το δέρμα της, αλλά και για τα κομμάτια του σώματός της, που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για τις δήθεν μαγικές ιδιότητές τους.

Πηγή: econews


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα