Άνοιγμα σε μια λίγο διαφορετική δραστηριότητα από τις αμιγώς τετράτροχες, επιχειρεί η Toyota προαναγγέλλοντας τη δημιουργία κέντρου εξέλιξης τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τη Silicon Valley, όπου χτυπάει η καρδιά της τεχνολογίας και το οποίο θα αφοσιωθεί στην έρευνα και την εξέλιξη έξυπνων τεχνολογιών με προορισμό τα αυτοκίνητα της ιαπωνικής φίρμας.
Το Toyota Research Institute όπως θα ονομάζεται η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί στο Palo Alto της Καλιφόρνια από τις αρχές του 2016, συνεπάγεται την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα πενταετίας, ενώ εκτός από τις βασικές της εγκαταστάσεις στη Silicon Valley θα αποκτήσει και ένα δεύτερο ερευνητικό κέντρο σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα αναμένεται κάτι ανάλογο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford.
Επικεφαλής της νέας εταιρείας που σταδιακά θα απασχολήσει 200 εργαζόμενους από όλους τους τομείς τεχνολογίας, θα αναλάβει ο Dr. Gill Pratt, νυν ειδικός σύμβουλος της Toyota σε θέματα τεχνολογίας ο οποίος, από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για αυτόν τον σκοπό, περιέγραψε τους στόχους του νέου εγχειρήματος ως εξής:
«Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια των αυτοκινήτων, μειώνοντας τις πιθανότητες εμπλοκής σε ένα ατύχημα, δευτερευόντως, να κάνουμε την οδήγηση προσβάσιμη σε όλους ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους και κατά τρίτον να εφαρμόσουμε την τεχνολογία που η Toyota χρησιμοποιεί στις τετράτροχες δραστηριότητές της σε εσωτερικούς χώρους με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και τη στήριξη των γηραιότερων».
«Επιπλέον θα επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε τις μεθόδους μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προκειμένου, για παράδειγμα, να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα της παραγωγής και να επιταχύνουμε τις επιστημονικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη νέων υλικών», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Dr. Gill Prat o οποίος στο παρελθόν υπήρξε στέλεχος του Πενταγώνου με ειδίκευση στη ρομποτική.
Όπως αναφέρει ο ιαπωνικός όμιλος στην σχετική ανακοίνωσή του δίνοντας το στίγμα του νέου του εγχειρήματος, «ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυναμική να οδηγήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις σε όλη τη βιομηχανία αλλά και να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα εντελώς νέο πεδίο δραστηριότητας της βιομηχανίας».
Στόχος της Toyota, με αυτήν της την κίνηση είναι να «γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της έρευνας και της εξέλιξης προϊόντων, με σκοπό την ταχύτερη παραγωγή μιας σειράς τεχνολογιών που, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της αξιοποίησης βάσεων δεδομένων θα αναλάβουν να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της κοινωνίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, πιο ευέλικτου και χωρίς περιορισμούς, τρόπου ζωής».
Πηγή: auto.in.gr