■ Προβλήµατα όµως υπάρχουν και στις εξαγωγές της Τυνησίας
Περίεργες και αρκετά ανεξήγητες είναι οι εξελίξεις που συµβαίνουν, σύµφωνα µε Ισπανικά ΜΜΕ (Olimetrca 14-2-2025) τελευταία στις αγορές ελαιολάδου της Τουρκίας και Τυνησίας που έχουν, τουλάχιστο φετος, από τις υψηλότερες µετά την Ισπανία παραγωγές ελαιολάδου.
Στα ελαιοτριβεία της Τουρκίας, σύµφωνα µε τα Ισπανικά ΜΜΕ, έχουν αποθηκευτεί σηµαντικές ποσότητες νέου ελαιολάδου, περίπου 470.000 τόνοι, εξαιτίας του ότι η Κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ακόµη εγκρίνει την εξαγωγή λαδιών νέας παράγωγης στο εξωτερικό.
Η απαγόρευση των εξαγωγών χύµα και όχι τυποποιηµένου ελαιόλαδου της Τουρκίας, η οποια υπάρχει από πέρυσι, σύµφωνα µε τα Ισπανικά ΜΜΕ, δεν έχει προς το παρόν καµία επίδραση στην αγορά της Μεσογείου. Ωστόσο, σηµειώνουν, τα πράγµατα θα µπορούσαν να αλλάξουν σηµαντικά όταν ανοίξει η Τουρκική αγορά, καθώς αυτό θα µπορούσε να δηµιουργήσει σηµαντικές στρεβλώσεις στην εµπορία και να προκαλέσει πράξεις µε τιµές παραγωγού κάτω από τις τρέχουσες αλλα και κινδύνους στους διάφορες επιχειρήσεις.
Εξαγωγικά όµως προβλήµατα, φαίνεται, να υπάρχουν και στην αγορά της Τυνησίας, εξαιτίας νοµικών προβληµάτων που έχουν ανακύψει για ορισµένα στελέχη µεγάλων εταιρειών της, , γεγονός που παρεµποδίζει τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας
Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι και τόσο κατανοητό ποιούς και γιατί ενοχλούν στην Ισπανία, αφού σηµαντικοί Συνεταιρικοί παράγοντες της χώρας όπως o ο Antonio Luque Πρόεδρος της πολύ µεγάλης Dcoop (Ένωσης Ισπανικών Συνεταιρισµών Ελαιολάδου) σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Ιταλική Teatro Naturale δήλωσε ότι είναι αντίθετος στις εισαγωγές στην ΕΕ από τρίτες χώρες όπως Β. Αφρική αλλα και Ν. Αµερική!.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)