Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμιά «παρενόχληση» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX.
Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές κατά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, ο Τ. Ερντογάν αποδέσμευσε όλους τους κανόνες εμπλοκής και στα τρία ΟΠΛΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν το ελεύθερο να βάλουν πρώτες, αν Ελληνικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη κλπ. μπουν μέσα στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, η οποία, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, χωρίς διακοπή και σε όλα τα επίπεδα, «ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Την ίδια στιγμή το Τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, αλλά και με δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου του Προέδρου Ερντογάν, εγκαλούν την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και της ευρύτερης περιοχής, τις οποίες η Τουρκία απορρίπτει ως μη λογικές και σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. (σς τον όρο «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» της Ελλάδας στην περιοχή του Καστελόριζου έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον προσφάτως και Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι , σε σημείο που να διερωτάται κανείς ποια πλευρά, η Αθήνα ή η Άγκυρα, έχουν δανείσει τον όρο στην άλλη..)
Η ελληνο/τουρκική ταύτιση της επιχειρηματολογίας για τις ελληνικές «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» στην ΑΟΖ της περιοχής του Καστελορίζου είναι εντυπωσιακή. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει το έωλο και ψευδές επιχείρημα ότι επειδή το Καστελόριζο « καθώς και άλλα απομακρυσμένα νησιά», (τα οποία δεν κατονομάζονται) απέχει 580 km από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις 2km από τις τουρκικές ακτές « δεν είναι ούτε λογικό ούτε συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο να έχει υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000τ χλμ.». Την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία ακολούθησε και ο κ. Καλίν στις δηλώσεις του , απηχώντας κατά γράμμα την εκφρασμένη κυρίαρχη τουρκική επιχειρηματολογία του Τούρκου πολύπειρου διπλωμάτη και πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Οϊμέν, ο οποίος σχεδίασε, οργάνωσε και εφάρμοσε την τουρκική επιχείρηση στα Ίμια, ως ΥΠΕΞτης Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτήν , αν η Αθήνα στην ελληνο/ιταλική Συμφωνία για την ΑΟΖ δέχθηκε τα ελληνικά νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς (που απέχουν 250kmαπό την Ιταλία και μόλις 5kmκαι 7 km αντιστοίχως από την Ελλάδα) να έχουν μειωμένη ΑΟΖ λόγω απόστασης από τις ελληνικές ηπειρωτικές ακτές, τότε το ίδιοκριτήριο, εκατό φορές πάνω, πρέπει να ισχύσει στην περίπτωση του Καστελόριζου και άλλων απομακρυσμένων από την ηπειρωτική Ελλάδα νησιών, υπέρ της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή και οι δύο εκπρόσωποι της Άγκυρας καλούν την Αθήνα σε πλήρη διμερή πολιτικό διάλογο για «τα άλυτα θέματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ Καλίν, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να συμπληρώνει ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντα της και δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Η Τουρκία δηλαδή δηλώνει προς όλους και με όλους τους τρόπους ότι είναι διατιθεμένη να συζητήσει με την Ελλάδα όλα τα ανοιχτά θέματα « στο Αιγαίο και δυτικά» δηλαδή, μόνον πέραν της δυτικής πλευράς της τουρκο/λιβυκής ΑΟΖ,, στη νοητή γραμμή Ντάλαμαν, Ρόδος Κάρπαθος Κρήτη, Λιβύη, εγκλωβίζοντας και καταπίνοντας το Καστελόριζο μέσα στην δήθεν «τουρκική υφαλοκρηπίδα» την οποία προβάλει τώρα με την παρούσα τουρκική NAVTEX
Ουδείς όμως στην ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παριστάνει τον έκπληκτο για την δυσμενέστατη πορεία των γεγονότων για τα ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και αυτό γιατί από τις 10 Οκτωβρίου 2019 με κατατεθειμένη απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ελληνική Βουλή, η περιοχή του Καστελόριζου πετάχτηκε έξω από το Αιγαίο , στην Αν Μεσόγειο. Ανοίγοντας τον δρόμο και την όρεξη στην Τουρκία να κατασκευάσει την τουρκο/λιβυκή Συμφωνία για την ΑΟΖ και να δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την δήθεν «τουρκική υφαλοκρηπίδα» πέριξ του Καστελόριζου.