Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Η “τσουνάτη” εκ νέου “θύμα” της κλιματικής αλλαγής

Τον Μάη του 2013 είδε το φως της δημοσιότητας στην έγκριτη τούτη εφημερίδα άρθρο μας, στο οποίο τονίζονταν πως η «Κρήτη βρίσκεται ήδη στη δίνη των δυσάρεστων επιπτώσεων από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής».

Το αγροδιατροφικό μάλιστα οικοσύστημα της μεγαλονήσου είναι αυτό που εκτίθεται στο «μάτι του κυκλώνα» της κλιματικής αλλαγής. Πράγματι παρατηρείται πια για τα καλά αφομοίωση των εποχών της άνοιξης και του φθινοπώρου, που αποτελούν τη βάση για το φυτικό μεταβολισμό και την εν γένει συμπεριφορά των διαφόρων φυτικών και ζωικών οργανισμών. Μια συμπεριφορά που «σφυρηλατήθηκε» εδώ και 175 εκατομμύρια χρόνια από την κρητιδική περίοδο, οπότε και εμφανίστηκαν στον πλανήτη τα ανθοφόρα φυτά. Διαπιστώνεται ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του καύσωνα, αλλαγή της περιοδικότητας και της έντασης των βροχοπτώσεων, απρόσμενη χαλαζόπτωση, μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας, δυνατοί άνεμοι, επιμήκυνση του βιολογικού κύκλου των φυτοπαράσιτων και δημιουργία ιδανικών συνθηκών ανάπτυξης ξενόφερτων εχθρών.

Η ελιά σήμερα, μία από τις βασικές καλλιέργειες του νησιού και ιδιαίτερα η ποικιλία “τσουνάτη” στις νότιες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Χανίων για άλλη μια φορά έπεσε “θύμα” του για πολλές μέρες καύσωνα και των νοτιοανατολικών ανέμων. Από νωρίς στην “καρδιά” του χειμώνα εκδηλώθηκε το επικίνδυνο φαινόμενο της πρωτανθίας που εξάντλησε τα ελαιόδεντρα και προκάλεσε την πρώτη μείωση της παραγωγής. ΄Ετσι η επερχόμενη κανονική ανθοφορία μετεξελίχθηκε σε ελάχιστη καρπόδεση, αφού οι συχνόφερτοι και μακράς διάρκειας καύσωνες επιτάχυναν τη διαπνοή των ελαιόδεντρων με αποτέλεσμα την ανθόρροια και οι γεμάτοι από την αφρικάνικη σκόνη και το αλάτι νοτιάδες παρεμπόδισαν τη γονιμοποίηση. Μάλιστα εξαιτίας της περυσινής ακαρπίας λόγω παρενιαυτοφορίας τα ελαιόδεντρα “μετάνθισαν” με πολύ λίγη πάντα καρπόδεση.
Το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Η αναμενόμενη παραγωγή έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι ελαιοπαραγωγοί οδεύουν σε οικονομική εξουθένωση, αφού “μεσούσης” της κλιματικής αλλαγής δεν προβλέπεται ακόμα σχετική αποζημίωση. Η Πολιτεία και η Περιφέρεια πρέπει να βρουν λύση και να έλθουν εδώ και τώρα αρωγοί.

 

Στο 2ο επεισόδιο, συζητάμε «Μεσοβδόμαδα» για τις εξελίξεις στην διοίκηση του Δήμου Χανίων και τα πρώτα σενάρια για τους νέους μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου… από το παρελθόν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα