Κύριε διευθυντά,
24/2/1947 τη σκυτάλη έπαιρναν οι Αμερικάνοι.
Ο Βρετανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ ενημέρωνε τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Τζ. Μάρσαλ, ότι η πάλαι ποτέ βρετανική αυτοκρατορία δεν μπορούσε πια να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τον θρόνο. Έτσι, σχετικά με αυτήν τη στήριξη του καθεστώτος στην Ελλάδα, τη σκυτάλη έπαιρναν οι Αμερικάνοι.
12/03/1947 δόγμα Τρούμαν
Οι Βρετανοί δεν μπορούν άλλο να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελληνικής Αστικής τάξης. Παραδίδουν στους Αμερικανούς. Άρχισαν να συζητούνται και να υπογράφονται οι πρώτες ελληνοαμερικανικές συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας.
Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
Τον Φλεβάρη του 1952, η ελληνική Βουλή, με κυβέρνηση Πλαστήρα- Σοφ. Βενιζέλου κυρώνει νόμο με τον οποίο η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ. Η ΕΔΑ, με ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής της, χαρακτήρισε τη συμφωνία καίριο πλήγμα κατά των συμφερόντων του λαού και της εθνικής ανεξαρτησίας, ενώ το ΚΚΕ σε κοινή ανακοίνωση του με το ΑΚΕ, στις 13/10/1953, ‘έκανε λόγο για έγκλημα εθνικής προδοσίας, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, πως η καινούργια πολεμική συμφωνία παραδίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες
Χεροπόδαρα δεμένους στη διάθεση του Αμερικάνου γιάνκη επιδρομέα. Την ίδια περίοδο εντάσσεται και η Τουρκία σε αυτόν τον Ιμπεριαλιστικό στρατιωτικοπολιτικό συνασπισμό.
Η εγκατάσταση των βάσεων στην Ελλάδα.
Το 1952, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση Πλαστήρα –Σοφ. Βενιζέλου να τους παραχωρήσει και αεροπορικές βάσεις, πράγμα που πρακτικά σήμαινε να χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά αεροδρόμια. Το σχέδιο συμφωνίας, που είχε αποδεχτεί η κυβέρνηση Πλαστήρα- Σοφ. Βενιζέλου, έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι η βασιλική ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το δικαίωμα να εγκαταστήσει στρατιωτικές αεροπορικές υπηρεσίες και επικοινωνίες για μεταβατική περίοδο τριών χρόνων. Η συμφωνία δεν υπογράφτηκε λόγω εκλογών, τις οποίες κέρδισε το κόμμα Ελληνικός Συναγερμός του Αλ. Παπάγου. Πριν περάσει χρόνος από την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνηση Παπάγου, υπογράφεται η πρώτη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις. Ήταν 12 Οκτωβρίου 1953, Με τη συμφωνία αυτή, που συμπληρώθηκε το 1956, οι ΗΠΑ αποκτούσαν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν όσες και όποιες στρατιωτικές βάσεις ήθελαν, να διακινήσουν ελεύθερα όποια και όσα στρατεύματα ήθελαν και να έχουν, επιπλέον, το δικαίωμα της ετεροδικίας. Είμαι ευτυχής και περήφανος, δήλωνε ο πρωθυπουργός Παπάγος …..
Έτσι αρχίζει το καθεστώς των βάσεων στην Ελλάδα.
«Κορωνίδα», όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν, της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, είναι σε κάθε περίπτωση η Σούδα, με τις τεράστιες δυνατότητες να υποστηρίζει στόλο και αεροσκάφη των ΗΠΑ, να δένει εκεί ακόμα και αεροπλανοφόρο. Πλέον, από την «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις Βάσεις και μετά, έχουν αυξηθεί οι σταθμεύοντες πεζοναύτες, οι εκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις.
Μάλιστα, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021, όπως καταρτίστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και τίθεται σε εφαρμογή από αυτήν του Μπάιντεν, πέρα από τις δαπάνες για «επιχειρήσεις και συντήρηση δυνάμεων στο εξωτερικό», προβλέπει έξτρα δαπάνη, 50,18 εκατ. δολαρίων, για ένα νέο Κέντρο επικοινωνιών του Ναυτικού («Souda Bay Communication Center»).
Έτσι κι αλλιώς το Ακρωτήρι Χανίων δίνει ένα σύμπλεγμα μεγάλης αξίας για τους Αμερικανούς, εφόσον σε κοντινή απόσταση λειτουργούν επίσης:
— Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΝΑΤΟ. Παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της συμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη κρατών- μελών για νηοψίες, υποβρύχιες έρευνες και άλλες δραστηριότητες. Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί χιλιάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο παρόμοιο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της συμμαχίας.
— Το Πεδίο Βολής Κρήτης, γνωστό διεθνώς ως NAMFI (NATO Missile Firing Installation), άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή στη χώρα και το μοναδικό Πεδίο Βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE – Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Στο Πεδίο Βολής περιλαμβάνεται μια τεράστια περιοχή, που απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και της Αστυπάλαιας, δυτικά της Κάσου και της Καρπάθου, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβρη έγινε μεγάλη άσκηση με πυραύλους «Patriot» και τη συμμετοχή ΗΠΑ, Γερμανίας και Ολλανδίας.
— Το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense Center of Excellence). Άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή, για να καλύψει, όπως επισήμως λέχθηκε, την «ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας».
— Στη Σούδα λειτουργούν επίσης η «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού, όπως και το
ΝΑΤΟικό κέντρο Foracs, όπου επισκευάζονται ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων, όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται.
Να σημειωθεί επίσης ότι την Αεροπορική Βάση της Σούδας αξιοποιούν πλέον και χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (είχαν μετασταθμεύσει εκεί δικά τους «F16») και η Σαουδική Αραβία (θα στείλει «F15»).
Περιοχές της χώρας με διασκορπισμένες ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Καλαμάτα, Άραξο, Ανδραβίδα.
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Άκτιο, Αστακός,.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Τανάγρα, Αυλώνα.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Στεφανοβίκειο, Λάρισα
ΑΙΓΑΙΟ: Σκύρος, Σύρος, Κάρπαθος.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Θεσσαλονίκη, Αλλεξανδρούπολη.
«Μηνύματα» από τη Ρωσία
Τα παραπάνω, βέβαια, μόνο απαρατήρητα δεν περνάνε από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που αντιδρούν στέλνοντας σειρά μηνυμάτων.
Χαρακτηριστικά ήταν όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πριν μερικούς μήνες στην Αθήνα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών A. Γκρουσκό, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον αναπληρωτή υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη.
Στον απόηχο των συναντήσεων, και μπροστά στη νέα Συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, η ρωσική πρεσβεία διακίνησε «μήνυμα» του Γκρουσκό ότι «είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Όμως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας»…
Παραπέρα, σε επαφές που είχε με Ρώσους ανταποκριτές στην Αθήνα, ο Γκρουσκό φέρεται να είπε ότι «εντείνονται οι επιθέσεις (σ.σ. κατά της Ρωσίας) στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου», παραπέμποντας σε «αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αύξηση των ημερών παραμονής των πολεμικών πλοίων του εκεί, καθώς και προσπάθειες αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μοντρέ, το οποίο επί δεκαετίες χρησίμευσε ως αξιόπιστη εγγύηση στρατιωτικής σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή», όπως και στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει επανεξοπλισμό και εκσυχρονισμό «των στόλων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, ενώ τώρα γίνεται λόγος για τη Γεωργία και την Ουκρανία. Αυτές είναι πρακτικές που οδηγούν στην αύξηση της αντιπαράθεσης στην περιοχή».
Παραπέρα, ο Ρώσος υφυπουργός τόνισε ότι στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ υπάρχει πλέον «ένας πραγματικός κίνδυνος: Η Ευρώπη να μετατραπεί σε βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που στόχο τους έχουν τη “συγκράτηση” της Ρωσίας».
Ολα αυτά, υπογράμμισε, στήνονται στη βάση «φανταστικών απειλών» από τη μεριά της Ρωσίας και «στη δαιμονοποίησή» της. Άλλωστε, στους σχεδιασμούς για «περιορισμό» της Ρωσίας εντάσσονται οι Ένοπλες Δυνάμεις των περισσοτέρων κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ακριβώς ισχύει και με τις ελληνικές.
Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ένα «αίτημα» που φέρεται να υπέβαλε ο Ρώσος υφυπουργός στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί» (προβλέπει ότι μέλη του ΝΑΤΟ ανταλλάσσουν με τη Ρωσία «επιθεωρήσεις από αέρος» ο ένας στις εγκαταστάσεις του άλλου, ως «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Ο Γκρουσκό φέρεται να ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι Αμερικανοί αποχώρησαν από τη Συνθήκη (στις 22/11/2020), η ελληνική πλευρά να μην τους προωθεί τα δεδομένα που συλλέγουν σε τέτοιες πτήσεις ελληνικά αεροσκάφη…
Ο λαός μπαίνει έτσι ακόμα πιο βαθιά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τους κινδύνους να μεγαλώνουν παραπέρα. Οι εξελίξεις δεν χωράνε κανέναν εφησυχασμό, αλλά ενίσχυση της πάλης για την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ– ΝΑΤΟ- ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
ΥΓ. Αληθεια, δεν πρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα γιατί το άγαλμα του Τρούμαν φυλάσσεται και συντηρείται στην Αθήνα, και για το φρούριο του Ιτζεδίν και το άγαλμα της ελευθερίας στο Ακρωτήρι δεν βρίσκονται ούτε χρήματα ούτε υπεύθυνοι για τη συντήρησή και την αναστήλωση τους;
Σπύρος Δαράκης
Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Μαλαθύρου
Πρώην Δήμαρχος Μηθύμνης
Μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων & χωριών της Ελλάδας