Μπορεί η “Βαβέλ” να λειτουργήσει ως ευκαιρία και όχι ως τιμωρία; Μπορεί η “βαβελική” σύγχυση να σημαίνει την αρχή μιας μετάβασης προς κάτι νέο, διαφορετικό; Τα ερωτήματα αυτά έθεσε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Δρ. Κώστας Κουκουζέλης, ο οποίος ήταν ομιλητής στην διάλεξη που διοργάνωσε προχθές βράδυ η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων με αφορμή την Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων (19 Μαΐου). Η διάλεξη εντασσόταν στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης “Εικαστικοί των Χανίων ερμηνεύουν τον Πύργο της Βαβέλ”.
Ο κ. Κουκουζέλης μίλησε για τον μύθο της Βαβέλ και την πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας. Τον ομιλητή προλόγισε ο Διδάσκων στο ΕΑΠ και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, και τη συζήτηση συντόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης, Μυρτώ Κοντομιτάκη.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Κουκουζέλης, επεσήμανε ότι «ο μύθος της Βαβέλ είναι ένας βιβλικός μύθος που αναφέρεται στην γέννεση, στην δημιουργία. Βαβέλ στα εβραϊκά σημαίνει σύγχυση. Όμως η σύγχυση δεν είναι μια έννοια μόνο με αρνητική χροιά. Εάν κανείς δει πιο καλά και τον ίδιο τον βιβλικό μύθο, η σύγχυση μπορεί να σημαίνει μια κατάσταση μετάβασης. Δηλαδή μπορεί να βρίσκεσαι σε μια ανέλιξη ή σε μια κατάπτωση, υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις. Το ποια κατεύθυνση μπορεί να πάρει κανείς, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να σκεφτούμε».
Από την πλευρά του ο κ. Πρώιμος, ανέφερε ότι « επειδή η “Βαβέλ” εξερευνά ένα θέμα που είναι πάρα πολύ επίκαιρο στην εποχή μας, αυτό της πολυπολιτισμικότητας, των σύγχρονων κοινωνιών, θελήσαμε να μιλήσουμε από πλευράς Πολιτικής φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου – όπου ο Δρ. Κώστας Κουκουζέλης είναι ειδικός σε αυτό- ώστε να κάνουμε ευρύτερες προεκτάσεις ξεκινώντας από το θέμα της Τέχνης, στην Κοινωνία, στην Πολιτική, στην Φιλοσοφία».
Τέλος η κα Μυρτώ Κοντομιτάκη σημείωσε ότι η οπτική του Δρ. Κουκουζέλη, έχει να κάνει με την τοποθέτηση του υποθετικού σεναρίου του μύθου της Βαβέλ σε άλλο χωροχρόνο, στον σημερινό, όπου η “βαβέλ¨μπορεί να έχει και μια αίσια εξέλιξη ενώ επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό που μια εικαστική έκθεση αποτελεί το βήμα για να γίνονται τέτοιες παρουσιάσεις που έχουν και άλλες προεκτάσεις από φιλοσοφικής, κοινωνικής πλευράς κτλ».
ΒΡΑΔΙΑ TANGO
Μια tango απόδοση της Βαβέλ θα παρουσιάσουν αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. η Φρύνη και ο Δημήτρης στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων.
Σήμερα και αύριο η είσοδος στη Δημοτική Πινακοθήκη θα είναι ελεύθερη για το κοινό.