Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η Βεατρίκη Σαρρή μιλά στα “Χ.ν.” για την κατάσταση που επικρατεί στην Αγγλία

 

Ο κορωνοϊός έχει “παγώσει” κάθε αθλητική δραστηριότητα, με τους Χανιώτες αθλητές να βιώνουν τα περιοριστικά μέτρα όπως όλοι μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η εμπειρία όσων ζουν στις χώρες του εξωτερικού, όπως η Βεατρίκη Σαρρή, η Χανιώτισσα ποδοσφαιρίστρια, διεθνής με την εθνική γυναικών, η οποία περιμένει κι αυτή το… χρυσό γκολ της επιστήμης απέναντι στον κορωνοϊό.
Eδώ και περίπου 4 χρόνια η Βεατρίκη αγωνίζεται στην Αγγλία και σήμερα μας μεταφέρει την εικόνα για αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, ενώ δεν κρύβει το φόβο της καθώς εκεί στο Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν με πολύ πιο αργά αντανακλαστικά από ότι η χώρα μας.

•Βεατρίκη ας ξεκινήσουμε με κάτι πιο απλό: Ποιες ήταν οι παρενέργειες του κορωνοϊού στο αγγλικό πρωτάθλημα των γυναικών στο οποίο είσαι μέλος της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και στις υποχρεώσεις της εθνικής μας ομάδας γυναικών;
Το Αγγλικό πρωτάθλημα των γυναικών αναβλήθηκε αρχικά σε όλες τις κατηγορίες. Πριν λίγες μέρες η Αγγλική Ομοσπονδία ανακοίνωσε την ακύρωση των πρωταθλημάτων γυναικών από 3η έως 7η εθνική κατηγορία. Μόνο η α’ εθνική και η β’ θα συνεχιστούν μόλις αυτό είναι δυνατό λόγω του Covid-19. Σχετικά με τις υποχρεώσεις της εθνικής, 14 Απριλίου ήταν ο αγώνας με την Ουκρανία αλλά αναβλήθηκε χωρίς να έχουμε κανένα νέο πάνω σε αυτό.

•Την ίδια ώρα που η Ιταλία μετρούσε δεκάδες νεκρούς και η Ελλάδα έκλεινε μετά τα σχολεία, καφετέριες και μπαρ λίγο πιο δυτικά από το Λιντς, στο Μάνστεστερ αλλά και γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο βλέπαμε να γίνονται συναυλίες με 10-15.000 κόσμο. Αρχικά υπήρξε εφησυχασμός από την κυβέρνηση που επικαλέστηκε την “ανοσία αγέλης”, είδαμε όμως ότι έστω με καθυστέρηση ανάλογες εξαγγελίες. Αυτός ο εφησυχασμός είχε περάσει στον κόσμο;
Στην Αγγλία υπήρξε καθυστέρηση στο θέμα του κορωνοϊού σε όλα τα επίπεδα.Την περίοδο που στην Ελλάδα έκλειναν τα πάντα, ο κόσμος στην Αγγλία είχε άγνοια για την επικινδυνότητα του ιού. Η Αγγλία είναι όντως 2-3 εβδομάδες πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες και ίσως γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν πήρε αυστηρά μέτρα από την αρχή. Έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με την αρχική στρατηγική του Μπορις Τζονσον, που είχε ως πλάνο την “ανοσία της αγέλης”. Γρήγορα όμως ο Τζόνσον είδε το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τόσους ασθενείς και επίσης η κυβέρνηση δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από άλλες χώρες, τα Μ.Μ.Ε αλλά και τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο εφησυχασμός είχε περάσει στον κόσμο στις αρχές, όταν τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα. Ο κόσμος ζούσε φυσιολογικά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτό πιστευω οτι θα κοστίσει πάρα πολύ στην Αγγλία. Πλέον οι αριθμοί τα λένε όλα. 20,000 κρουσματα, πάνω από 1000 θανάτους και δεν κρύβω ότι φοβάμαι πάρα πολύ για τις επόμενες εβδομάδες.

•Τι αλλαγές γενικότερα έχεις παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα στην καθημερινότητα σου; Τόσο στο Λιντς όπου μένεις αλλά και πιο νότια στο Σέφιλντ όπου εδρεύει η ομάδα σου.
Οι αλλαγές που βιώνω είναι ίδιες πάνω κάτω με όλο τον κόσμο. Προσπαθώ να είμαι παραγωγική, να κάνω πράγματα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχα χρόνο να κάνω.
Κάνω γυμναστική κάθε μέρα, εδώ ευτυχώς υπάρχουν πάρκα όπου ο κόσμός μπορει να πάει για τρέξιμο, περπάτημα κλπ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μου διέξοδος αυτή την περίοδο.

•Το εθνικό σύστημα υγείας εκεί (ΝΗS) ακούγεται ότι έχει την υποδομή να αντέξει και να μην παρουσιάσει εικόνα Ιταλίας ή Ισπανίας;
Το εθνικό σύστημα υγείας, το NHS, είναι γνωστό σε όλο το κόσμο. Επειδή το έχω ζήσει τα χρόνια που είμαι στην Αγγλία, μπορώ να πω ότι συμφωνώ εν μέρει. Το NHS προσφέρει πάρα πολύ καλή εξυπηρέτηση για τους κατοίκους της Αγγλίας αλλά τα τελευταια 3-4 χρόνια δεν είναι το ίδιο όπως ήταν παλιότερα. Οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν κάνει πάρα πολλές περικοπές και το έχουν παραμερήσει. Ακόμα και ο τωρινός πρωθυπουργός είχε στα σχέδια του να κάνει ακόμα περισσότερες περικοπές στη δημόσια υγεία. Οπότε είναι κάπως ειρωνικό πως τωρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αγγλική κυβέρνηση ουσιαστικά στηρίζεται στη δημόσια υγεία για την οποία είχε άλλα σχέδια. Ελπίζω, με αφορμή τον κορωνοϊό όλες οι χώρες το επόμενο διάστημα να δώσουν προτεραιότητα στην δημόσια υγεία κάτι που δεν θα έπρεπε να υπάρξει πανδημία για να γίνει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις λόγω κρίσης, όμως πιστεύω πως γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά σε σχέση με τα μέσα που είναι διαθέσιμα. Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα υστερεί μόνο σε υποδομές και οικονομική στήριξη. Πέρα από αυτό οι γιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό κάνουν εξαιρετική δουλειά κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν φοβάμαι για την αντιμετώπιση του ιού στην Ελλαδα.

•Σκέφτηκες να επιστρέψεις Ελλάδα μετά από 3,5 χρόνια στην Αγγλία;
Προς το παρόν δεν το σκέφτομαι. Γενικά, δεν θέλω να κάνω σχέδια. Ζω το τώρα, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και πιστεύω πως ότι είναι να γίνει θα γίνει.

•Μήπως αυτή η πανδημία είναι και ένα “καμπανάκι” προς την ανθρωπότητα; Διότι βλέπουμε ότι πραγματοποιούμε όλο και μεγαλύτερες επεμβάσεις στο φυσικό μας περιβάλλον και το οικοσύστημα γενικότερα του πλανήτη μας…
Ναι, συμφωνώ πως είναι καμπανάκι για την ανθρωπότητα. Όλα τα προβλήματα προέρχονται από εμάς. Όλα είναι μια αλυσίδα που η ανθρωπότητα τη σπάει συνεχώς και με τρόπο που δεν υπάρχει επιστροφή.
O Bill Gates 4 χρόνια πριν είχε προβλέψει ότι η επόμενη καταστροφή μετά τον β’ Παγκόσμιο πόλεμο που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, θα έχει μορφή επιδημίας. Οι ισχυρότερες χώρες δεν θα είναι έτοιμες να την αντιμετωπίσουν γιατί ξοδεύουν τεράστια ποσά σε πυρηνικά και οχι σε μέσα ώστε να είναι έτοιμες σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια επιδημία.

•Ας ολοκληρώσουμε με κάτι διαφορετικό έξω από το ζοφερό κλίμα των ημερών για το μέλλον και την επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιά τα όνειρα σου τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και ως μέλος της εθνικής μας ομάδας;
Αρχικά προτεραιότητα έχει η επιστροφή στην κανονική ζωή, η αντιμετώπιση του ιού και η υγεία.
Πέρα από αυτά, ο μεγαλύτερος στόχος που έχω είναι η πρόκριση της εθνικής ομάδας στο EURO 2021, κάτι που είναι πολύ δύσκολο μετά την ήττα εναντίον της Ιρλανδίας πριν μερικές εβδομάδες. Αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί, το να βλέπω μια ομάδα που έχει τις δυνατότητες αλλά που να μην αξιοποιείται σωστά. Παρότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες πρόκρισης στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις!
Ο στόχος σε συλλογικό επίπεδο είναι η ομάδα μου να κάνει καλή πορεία και να ανέβει στην Α΄εθνική.

Το “who is who” της Βεατρίκης Σαρρή
Η Βεατρίκη που ήρθε στον κόσμο την Πρωτοχρονιά του 1998 και κλώτσησε για πρώτη φορά τη μπάλα στο χωριό της τους Λάκκους βρέθηκε στα 8 της χρόνια στην Ακαδημία των Νέων Χανίων. Εκεί από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε και έδειξε μία ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα αφού ελάχιστα ήταν τα αγοράκια που μπορούσαν να την μαρκάρουν με επιτυχία. Νωρίτερα είχε ασχοληθεί με την ενόργανη γυμναστική ενώ παράλληλα με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε και με τον στίβο. Σε ηλικία 12 ετών αφοσιώθηκε στο ομαδικό άθλημα με τη μπάλα και ένα χρόνο μετά συνέχισε στον ΑΟ Χανιά με τον οποίο έπαιξε Α’ Εθνική και βρέθηκε στην εθνική ομάδα κορασίδων. Τον Ιανουάριο του 2016 έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού.
Η εγχείρηση όμως από τον Χρήστο Θέο ήταν απόλυτα επιτυχημένη και χάρη στη μεγάλη στήριξη από όλους -εδώ κάνει ειδική αναφορά στον γυμναστή της Γιώργο Καλαϊτζίδη- ξεπέρασε αρκετά γρήγορα αυτόν τον σοβαρό τραυματισμό και τον Αύγουστο του ίδιου έτους συνέχισε στην Leeds Beckett University καθώς από την Αγγλία είναι και η καταγωγή της μητέρας της.
Τον Ιούλιο του 2017 παίρνει μεταγραφή στην Fylde Ladies, ομάδα της Γ’ κατηγορίας της Αγγλίας όπου όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο δεν της επιτρέπει να αγωνισθεί παρά ελάχιστα εκεί. Κάθε εμπόδιο για καλό όμως αφού μετά την αποθεραπεία της και από τον Σεπτέμβριο του 2018 αποτελεί μέλος της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (Β’ κατηγορία) και παράλληλα βασικό στέλεχος της εθνικής μας ομάδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα