Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν στον κόσμο (2017) από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή κι από ένα μέλος της οικογένειάς τους!
Αν σκεφθεί κανείς ότι 137 γυναίκες την ημέρα (ή 6 γυναίκες κάθε ώρα) φονεύονται από τους οικείους τους (συζύγους, εραστές ή συγγενείς), αναρωτιόμαστε σε τι κόσμους μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ή τι είδους ανθρώπους διαπλάθουν οι κοινωνίες μας.
Πολλοί ίσως αντιτείνουν πως στη χώρα μας δεν… συμβαίνουν αυτά. Δυστυχώς, η παρατεταμένη κρίση (που συνεχίζεται πιο αμείλικτη) έχει δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για επιθετικότητα και βία. Και σε ένα σπίτι στο οποίο έχει θρονιαστεί η γκρίνια, το πρώτο θύμα στο οποίο ξεσπούν οι άνδρες είναι οι γυναίκες! Από τις «ήπιες» μορφές λεκτικών διαπληκτισμών, εύκολα περνάμε σε χειροδικίες που συνήθως καταλήγουν στη σωματική βία ή και στο φόνο.
Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αποτυπώνεται στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο: Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).
Φαίνεται όμως, πως η έξαρση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που μέχρι σήμερα το κάλυπτε η σιωπή (εκούσια ή ακούσια). Και παρά τις πρόσφατες υψηλής δημοσιότητας εκστρατείες, όπως το #Μe Τοο στην οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν ή υφίστανται, παραμένει η πιθανότητα να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους.
Η ισότητα των δύο φύλων είναι πάντα το αιτούμενο. Ωσπου να επιτευχθεί θεσμικά αυτή, η καταγγελία των γυναικών θυμάτων είναι η μόνη οδός απόδοσης δικαίου. Οχι η αποσιώπηση…
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.