Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου 50.000 γυναίκες δολοφονήθηκαν στον κόσμο (2017) από έναν νυν ή έναν πρώην σύντροφο ή κι από ένα μέλος της οικογένειάς τους!
Αν σκεφθεί κανείς ότι 137 γυναίκες την ημέρα (ή 6 γυναίκες κάθε ώρα) φονεύονται από τους οικείους τους (συζύγους, εραστές ή συγγενείς), αναρωτιόμαστε σε τι κόσμους μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, ή τι είδους ανθρώπους διαπλάθουν οι κοινωνίες μας.
Πολλοί ίσως αντιτείνουν πως στη χώρα μας δεν… συμβαίνουν αυτά. Δυστυχώς, η παρατεταμένη κρίση (που συνεχίζεται πιο αμείλικτη) έχει δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για επιθετικότητα και βία. Και σε ένα σπίτι στο οποίο έχει θρονιαστεί η γκρίνια, το πρώτο θύμα στο οποίο ξεσπούν οι άνδρες είναι οι γυναίκες! Από τις «ήπιες» μορφές λεκτικών διαπληκτισμών, εύκολα περνάμε σε χειροδικίες που συνήθως καταλήγουν στη σωματική βία ή και στο φόνο.
Ο ορισμός της βίας κατά των γυναικών αποτυπώνεται στον ορισμό που υιοθετήθηκε το 1995 στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο: Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).
Φαίνεται όμως, πως η έξαρση της βίας κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο που μέχρι σήμερα το κάλυπτε η σιωπή (εκούσια ή ακούσια). Και παρά τις πρόσφατες υψηλής δημοσιότητας εκστρατείες, όπως το #Μe Τοο στην οποία οι γυναίκες καταγγέλλουν δημόσια τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν ή υφίστανται, παραμένει η πιθανότητα να δολοφονηθούν από τον σύντροφο ή ένα μέλος της οικογένειάς τους.
Η ισότητα των δύο φύλων είναι πάντα το αιτούμενο. Ωσπου να επιτευχθεί θεσμικά αυτή, η καταγγελία των γυναικών θυμάτων είναι η μόνη οδός απόδοσης δικαίου. Οχι η αποσιώπηση…