Ένα ερώτηµα που προβάλλει είναι εάν τα µανιτάρια είναι είδος λαχανικού ή όχι.Τα µανιτάρια δεν είναι λαχανικό είναι προϊόν διαφόρων µυκήτων, κυρίως βασιδιοµυκήτων ή µυκήτων της τρούφας. Τα είδη των µανιταριών είναι παρά πολλά στη φύση, µε διαφορετικά σχήµατα, µεγέθη και χρώµατα.
Ο κύκλος ζωής των µανιταριών ξεκινά µε την βλάστηση των σπορίων σε ορισµένη διάταξη, κοινώς υφές. Αυτές οι υφές δηµιουργούν το µυκήλιο, που στην συνέχεια εξελίσσεται στον καρπό του µανιταριού. Τα µανιτάρια µπορούν να αναπτυχθούν σε φυτά, πάνω ή κάτω από το έδαφος
Ο αριθµός των βρώσιµων µανιταριών είναι µόνο περίπου διακόσια 200.
Ορισµένα µπορούν να αποβούν θανατηφόρα εάν καταναλωθούν, γιατί περιέχουν τοξικές ουσίες. Προσοχή! Όταν πρόκειται να συλλεχθούν µανιτάρια από το δάσος θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει απόλυτη γνώση ή να παρίσταται ειδικός γνώστης των
Τα µανιτάρια παγκοσµίως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δηµοφιλή, λόγω της αύξησης υιοθέτησης της υγιεινής και συγκεκριµένα της χορτοφαγικής (Vegan) διατροφής. Έτσι λοιπόν για να ικανοποιηθεί η ανάγκη ζήτησης, έχει αυξηθεί η καλλιέργεια των.
Ιστορικά τα µανιτάρια δεν είναι πρόσφατη ανακάλυψη, αλλά οι άνθρωποι συνήθιζαν να τα καταναλώνουν από την αρχαιότητα. Μάλιστα στην Κίνα πίστευαν ότι τα µανιτάρια έχουν φαρµακευτικές ιδιότητες, ενώ οι Έλληνες και οι Ρωµαίοι τα συνέλλεγαν κυρίως για µαγειρική χρήση
Σύµφωνα µε τα παραπάνω τα µανιτάρια καλλιεργούνται παντού στον κόσµο λόγω της θρεπτικής των αξίας
Η γεµάτη γεύση των θυµίζει κρέας και λόγω της περιεκτικότητάς των σε πρωτεΐνες τα καθιστά ιδανικά υποκατάστατα του κρέατος. Η δηµοφιλία των για δίαιτες χαµηλών θερµίδων οφείλεται στο ότι προκαλούν αίσθηµα κορεσµού και ότι παρέχουν ελάχιστες θερµίδες.
Οι ποικιλίες που χρησιµοποιούνται συχνότερα εµπορικά είναι είκοσι 20 τον αριθµό (35 είδη µπορούν να καλλιεργηθούν εµπορικά)
Η πρώτη σε παραγωγή µανιταριών είναι η Κίνα, ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Πολωνία
Στην αγορά τα πιο γνωστά είναι τα λευκά µανιτάρια που τα συναντούµε είτε ως championon, είτε ως portobello. Το λευκό µανιτάρι έχει χαρακτηριστικό σχήµα λευκού καπέλου, το οποίο καθώς ωριµάζει γίνεται καφετί
Το δεύτερο ως πιο δηµοφιλές µανιτάρι είναι το Pleurotus ostreatus. Αυτό το µανιτάρι έχει σχήµα που µοιάζει µε στρείδι χρώµατος µπεζ έως καφετί, µε λευκή σάρκα
Υπάρχουν και άλλα είδη µανιταριών που καλλιεργούνται προς κατανάλωση όπως το µανιτάρι αντί του Ιούδα, το βρώσιµο µανιτάρι του αχύρου, το ερίκιο το αγκαθωτό και άλλα
Αξίζει να αναφερθεί µια άλλη κατηγορία µανιταριών, αυτά των υπογείων.
Είναι οι γνωστές τρούφες, που είναι πιο εύγευστα και ακριβά µανιτάρια, που µπορεί να επιλέξει κανείς και ο λόγος είναι ότι δύσκολα µπορεί να ανεβρεθούν, ακόµη απαιτείται πολύς χρόνος για να αναπτυχθούν
∆ιατροφική αξία µανιταριών
Τα µανιτάρια περιέχουν 90% νερό και 10% ξηρά ύλη και αναλυτικά από θρεπτικά στοιχεία .
Υδατάνθρακες,λιπαρά, πρωτεΐνες, νιασίνη, φυλλικό οξύ, χολίνη,σελήνιο, κάλιο, φωσφόρο, χαλκό, σίδηρο, µαγνήσιο
Οφέλη των µανιταριών στην υγεία
Τα µανιτάρια είναι µια καλή πηγή βιταµινών, συµπεριλαµβανοµένης της ριβοφλαβίνης(Β2),της νιασίνης(Β3), του παντοθενικού οξέος(Β5) και της βιοτίνης(Β7)
Είναι σηµαντικές για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του δέρµατος Επίσης µειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και προλαµβάνουν καρδιακές παθήσεις
Έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συµβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συνδέεται µε τη γήρανση και διάφορες χρόνιες παθήσεις
Παρέχουν ελάχιστες θερµίδες στον οργανισµό και προκαλούν εύκολα κορεσµό σε αυτόν
Από τα παραπάνω βλέπουµε πόσο σηµαντική υγιεινή διατροφή είναι τα µανιτάρια και φυσικά θα πρέπει να αποφεύγουµε να τα συλλέγουµε µόνοι µας από τη φύση, εάν δεν τα γνωρίζουµε
Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χηµικός, τ. Υπ. Αγοράς Τροφίµων