Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Η Βυζαντινή κληρονομιά των Χανίων

Η ταυτότητα του Νομού Χανίων μέσα από σωζόμενα κατάλοιπα του σχετικά εγγύτερου παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες των ιστορικών πηγών, στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χρόνια, ήταν το θέμα διάλεξης του επιτίμου εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του “Χρυσόστομου”.
Στο περιθώριο της διάλεξης ο κ. Ανδριανάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι «στο διάστημα  της πρώτης Βυζαντινής περιόδου τον 5ο αιώνα μ.Χ. έως το 827 συνέβησαν καθοριστικής σημασίας γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στον μετασχηματισμό του αρχαίου κόσμου σε τρεις βασικούς τομείς: στη θρησκεία, την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές δομές. Καταλυτικός ήταν ο ρόλος της επικράτησης του Χριστιανισμού σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο ως θρησκεία και πολιτικά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».
Αναφορικά για την περίοδο της δεύτερης Βυζαντινής περιόδου ο κ. Ανδριανάκης επεσήμανε στα “Χ.Ν.” ότι «η Κρήτη υπήρξε μία σημαντική καλλιτεχνικά επαρχία της Αυτοκρατορίας με έντονες επιδράσεις από την παράδοση της πρωτεύουσας. Αν και ο αριθμός των σωζόμενων μνημείων δεν είναι μεγάλος και στο σύνολό τους προέρχονται από την ύπαιθρο, η ποιότητα τόσο της αρχιτεκτονικής όσο και του τοιχογραφικού διακόσμου ξεχωρίζουν. Ενα από αυτά που  σώζεται μέχρι σήμερα είναι και ο ερειπωμένος Ναός της Αγίας Βαρβάρας στον οικισμό Λατζιανά, στο χωριό Βουλγάρω, κτισμένος στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο. Η Κρήτη, λοιπόν, βρισκόταν σε μια μεγάλη ακμή κατά τη δεύτερη Βυζαντινή περίοδο».
«Η τέταρτη Σταυροφορία θα καταλήξει με κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και τη διανομή μεταξύ των κατακτητών των εδαφών της Αυτοκρατορίας. Ετσι η Κρήτη θα περιέλθει στους Βενετούς και θα χωριστεί σε τέσσερα τεριτόρια, όπως περίπου οι νομοί. Η αντίδραση των Κρητικών απέναντι στους κατακτητές είναι έντονη, ιδίως τον 13ο και 14ο αιώνα, ενώ η πόλη των Χανίων θα κατακτηθεί πολύ αργότερα. Μόλις το 1252 θα εκδοθεί σχετική απόφαση παραχώρησή της σε Βενετούς ευγενείς με την υποχρέωση ή να ξανακτίσουν την πόλη  στην ίδια θέση ή να κτίσουν μια νέα αλλού. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν η πόλη περιορίζεται στην οχυρωμένη ακρόπολη της οποίας, τα σε κακή κατάσταση τείχη και το λιμάνι, επισκευάζονται», κατέληξε ο κ. Ανδριανάκης.
Την εκδήλωση  διοργάνωσαν  ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “Ο Χρυσόστομος”, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Εκπαιδευτική Εταιρεία Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα