Μετά από χρόνια αυτές τις μέρες ξαναβγήκαν στο φως οι βραχογραφίες, όχι πετρογλυφικά, στην τοποθεσία Σκορδολάκια του Ασφένδου Σφακίων από μη ειδικό δημοσιογράφο. Κάποια χαράγματα περίεργα σε μία λεία επιφάνεια βράχου σε βραχοσκεπή, όχι σπήλαιο.
Oπως πριν ένα χρόνο περίπου για το σπήλαιο Γερανιού Ρεθύμνου, ξεσήκωσαν τους κατοίκους ότι με κάποια προσπάθεια θα φθάνουν ως εκεί ουρά τα πούλμαν και χιλιάδες οι τουρίστες για 30 μέτρων σπήλαιο που τα παλαιοντολογικά ευρήματα είναι σε ειδικό μουσείο στην πόλη.
Έτσι και τώρα ακούσαμε με κατάπληξη ότι αν προβληθούν οι βραχογραφίες του Ασφένδου θα φθάνουν ως εκεί… χιλιάδες τουρίστες και από… όλα τα μέρη της γης. Αυτά τα χαράγματα ενδιαφέρουν μόνο τους ειδικούς επιστήμονες και δεν προσφέρουν στον τουρίστα κανένα ιδιαίτερο θέαμα.
Έγιναν γνωστές το καλοκαίρι 1957 από τον μετέπειτα εκδότη του αριστερού περιοδικού ΑΝΤΙ Χρήστο Παπουτσάκη που είχε μεταβεί στα Σφακιά με άλλους φοιτητές για μελέτη της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τον χώρο το υπέδειξε η Ιφιγένεια Μπολιώτη που τους είχε φιλοξενήσει στο σπίτι των Μπολιώτηδων.
Την από 30 σελίδες μελέτη για τις βραχογραφίες δημοσίευσε στην επιστημονική έκδοση Ηρακλείου “Κρητικά Χρονικά” το 1972 ενώ τμήματά της σε εφημερίδες της Κρήτης… Τις βραχογραφίες αυτές μελέτησαν οι επιστήμονες αρχαιολόγοι και πραγματικά δεν μπόρεσαν να έχουν μια σίγουρη γνώμη για την χρονολόγησή τους που κατά τους περισσοτέρους ανάγετε στην παλαιολιθική περίοδο.
Καλύπτουν διαστάσεις 116 x 63 εκατοστά και παρουσιάζουν σχήματα ελαφιών, καραβιού, κυνηγών, και πάρα πολλά, αμέτρητα στίγματα (λακουβίτσες). Από το κέντρο έχει αφαιρεθεί, άγνωστο πότε, ένα μικρό ολοστρόγγυλο τμήμα, ίσως για φυλαχτό ή τελετουργία.
Δεν θυμάμαι πριν πόσα χρόνια που δεν υπήρχε κάποια προστασία εκεί και άρχισαν να χαράζουν ονόματα περαστικοί, ενεργήσαμε και τοποθέτησε η Υπηρεσία κάποιο πλέγμα και καγκελόπορτα ασφαλισμένη.
Καλο θα ήταν με κάποια σύγχρονη μελέτη να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία του προορισμού των και ίσως και συγκεκριμένη χρονολόγηση.