Στη σύσκεψη κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) ο David Cameron έκαμε τις εισηγήσεις του για περισσότερη ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) στην Ε.Ε. και επίσης παρέκκλιση καταβολής παροχών προς κοινοτικούς κατά τον ίδιο τρόπο με τους Βρετανούς και παρ’ όλον, που πέτυχε ορισμένα αιτήματά του, η κατάσταση στη χώρα σχετικά με την Ευρώπη παραμένει πάντα σε κριτική κατάσταση.
Oι υπόλοιποι Ευρωπαίοι άρχισαν να κουράζονται με τη συμπεριφορά της Βρετανίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουν δημοψήφισμα στο Η.Β. με το ερώτημα αν θα παραμείνει ή όχι η χώρα στην Ευρώπη. Το έκαμαν το 1975 ξανά. Επίσης αρνήθηκαν να εισέλθουν στη ζώνη του ευρώ.
Τώρα όλοι αναμένουν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τις διαπραγματεύσεις του κ. Cameron στην Ευρώπη φάνηκε ότι 52% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του Brexit.
Επίσης οι οπαδοί της παραμονής φαίνεται ότι ελαττώθηκαν.
Ο κ. Cameron σίγουρα δεν θέλει να εγκαταλείψει η χώρα του την Ε.Ε. Εχει, όμως, να πολεμήσει μια προπαγάνδα στα Μ.Μ.Ε. από 20ετίας τουλάχιστον εναντίον της Ευρώπης. Βιομηχανίες είναι υπέρ του Brexit και ξοδεύουν μεγάλα ποσά χρημάτων πολεμώντας την παραμονή στην Ευρώπη.
Μέχρι σήμερα, παρ’ όλη τη «μουρμούρα», η Βρετανία παράμεινε στην Ευρώπη.
Πολλοί πιστεύουν ότι ίσως και πάλι θα παραμείνει. Εκείνον, όμως, που είναι βέβαιο, είναι ότι, αν παρ’ ελπίδα επισυμβεί ένα Brexit, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την Ευρώπη, θα βοηθήσει τις αποσχιστικές δυνάμεις και θα επιφέρει μια παρακμή στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, όμως, μέχρι την 23η Ιουνίου.
*Ο δρ Χρίστος Αχιλλέως Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων