Όταν ακόµη και το ∆ΝΤ δηµοσιοποιεί εκθέσεις µε τίτλο «Πώς η υγιής οικονοµική πολιτική µπορεί να συµβάλει στην πρόληψη των συγκρούσεων» τίθεται ένα σοβαρό θέµα που πρέπει να µας απασχολήσει. ∆ιαφορετικά εισερχόµαστε σε έναν αέναο κύκλο από τον οποίο δεν µπορεί να προβλεφθεί µε ασφάλεια, η έξοδός µας. Έτσι, ως Έλληνες πολίτες που είµαστε µέλη της ΕΕ βρισκόµαστε για πολλά χρόνια µέσα στην ανακατωσούρα που µας προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ταγοί. Σε µια προσπάθεια κατανόησης αυτού του φαινοµένου είναι καιρός να υπάρξει ανάδραση από ένα πλαίσιο που δεν πρόκειται να µας προσφέρει καµιά δυνατότητα διευκόλυνσης της ζωής µας, ελάχιστα εργαλεία ανάπτυξης της οικονοµίας µας και πολλή, µα πάρα πολλή λιτότητα που µας περιµένει ακόµη, λες και ήταν λίγη αυτή που µοιραστήκαµε µε τα µνηµόνια και εµπεδώσαµε µε την ουσιαστικά ανύπαρκτη πανδηµία που έπληξε τον πλανήτη µας.
Σύµφωνα µε έκθεση που δηµοσίευσε το ∆ΝΤ στις 13 Μαρτίου, 20251 ήδη από τον τίτλο της µας φανερώνει ότι «Η µακροοικονοµική πολιτική µπορεί να διαδραµατίσει καίριο ρόλο στην πρόληψη των ένοπλων συγκρούσεων, σώζοντας µε τη σειρά της ζωές και αποφεύγοντας τραυµατισµούς, αναγκαστικό εκτοπισµό και µετανάστευση, καθώς και τεράστιες ζηµίες στην οικονοµία». Το πλέον ιδιάζον σηµείο που πρέπει να µας κάνει να σκεφτούµε είναι ότι η έρευνα αυτή του ∆ΝΤ καταλήγει στη διαπίστωση ότι « κάθε 1 δολάριο που επενδύεται στην πρόληψη – µέσω πολιτικών προσπαθειών για την προώθηση της µακροοικονοµικής σταθερότητας και ανάπτυξης, την ενίσχυση των θεσµών και την υποστήριξη της ανάπτυξης της τοπικής κοινότητας – µπορεί να εξοικονοµήσει µεταξύ 26 και 103 δολαρίων σε πιθανό κόστος που σχετίζεται µε συγκρούσεις». Αυτά περιλαµβάνουν το κόστος των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών καθώς και την απώλεια οικονοµικής παραγωγής. Έτσι το ∆ΝΤ καταλήγει στο ότι «Η δηµιουργία οικονοµικών ευκαιριών που µπορούν να συµβάλουν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι πιο κρίσιµη από ποτέ».
Σύµφωνα λοιπόν µε την «έρευνα» του ∆ΝΤ φαίνεται ότι µεταξύ των οικονοµικών πολιτικών παρατηρούνται :
1. Υγιέστερες δηµοσιονοµικές θέσεις και βελτιωµένη κρατική ικανότητα. Ο κίνδυνος σύγκρουσης µειώνεται όταν οι κυβερνήσεις συλλέγουν περισσότερα από όσα ξοδεύουν και χρησιµοποιούν επιπλέον χρήµατα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και οικονοµικής ανάπτυξης.
2. Μια ανθεκτική αγορά εργασίας και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα µιας ανθεκτικής οικονοµίας. Όταν η ανεργία είναι υψηλή, η πιθανότητα και η ένταση της βίας αυξάνεται, διότι όταν οι άνθρωποι έχουν δουλειά, είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν τα όπλα.
3. Με άλλα λόγια, η µακροοικονοµική στήριξη µπορεί να συµπληρώσει τις προσπάθειες οικοδόµησης της ειρήνης.
Σε αντίθεση µε τη σοβαρή έρευνα αυτή εδώ και τρία χρόνια η ΕΕ υποδαυλίζει τον πόλεµο Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και µε την αλλαγή της αµερικάνικης ηγεσίας και τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για ειρήνευση, µε τα θετικά και τα αρνητικά της, η ΕΕ δια στόµατος τριών Ευρωπαίων ταγών επιχειρούν να δώσουν νέο περιεχόµενο και να εξακολουθήσουν τη διάθεση υπέρογκων επενδύσεων για να αυξήσουν την πολεµική βιοµηχανία. Οι τρεις ταγοί που προανέφερα έπρεπε ίσως να προσέχουν περισσότερο, σε µια ύστατη προσπάθεια να διαφυλαχθεί η ευρωπαϊκή ∆ηµοκρατία: Πρόκειται για του αρχηγούς του άξονα Παρίσι – Βερολίνο και την πρόεδρο της Κοµισιόν (διορισµένη από τους ίδιους και επικυρωµένη από τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ). Ο µεν καγκελάριος έχει ήδη χάσει τις εκλογές και είναι στη θέση του µέχρι να ορκιστεί η νέα γερµανική κυβέρνηση, ο δε πρόεδρος της Γαλλίας κυβερνά µε διατάγµατα, αφού ο λαός της χώρας αυτής δεν του ανανέωσε την πολιτική του, στις πρόωρες εκλογές του περασµένου έτους, στις οποίες οδήγησε τη χώρα του, αλλά του επέστησε την προσοχή να κυβερνά µε περισσότερη προσοχή και µακριά από το ύφος της δικής του πολιτικής.
∆ε φτάνει αυτό. Την ώρα που η ίδια η Κοµισιόν πληρώνει αδρά πρώην αξιωµατούχο της, γνωστό Ευρωπαίο πολιτικό, τον πρώην τραπεζίτη και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να εκπονήσει έκθεση για το θέµα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, αντί να εφαρµόσουν όσα λέει, για τα οποία έχουµε ενηµερώσει µε παλαιότερα σηµειώµατά µας, διαστρεβλώνουν όσα λέει και τα µετατρέπουν σε πολεµική µηχανή.
Βρισκόµαστε µπροστά από ένα σοβαρό κίνδυνο και θα πρέπει να επικρατήσουν έµπειρες φωνές για να µην παρεκτραπεί ο ρόλος και η συνέχεια της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ. ∆ιότι οι λαοί προτιµούν να παράγουν για να καταναλώνουν αγαθά, όπως τρόφιµα, ενδύµατα µηχανές που διευκολύνουν τη ζωή τους, και αγαθά που µπορούν να διευκολύνουν και τη ζωή των άλλων, από το να παράγουν όπλα και πολεµοφόδια που θα εντείνουν την αφαίρεση ζωών, αλλά και θα εκτρέπουν στη λιτότητα εκατοντάδων εκατοµµυρίων πολιτών της ΕΕ για τις απαραίτητες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνονται.
Με αφορµή όλα αυτά το ενδεχόµενο να µας επιτεθεί η Ρωσία! Την ώρα που καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες να σταµατήσει η σύρραξη και να κάτσει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Αντί αυτού, διαβάζουµε στην επιστολή του προέδρου του συµβουλίου για το ερχόµενο συµβούλιο κορυφής ότι θα συζητηθεί το σχέδιο της Κοµισιόν για τα 800 δις €, στο οποίο αναφερθήκαµε στο τελευταίο σηµείωµά µας. Μάλιστα η Κοµισιόν ήδη φαίνεται να έχει κυκλοφορήσει Λευκή Βίβλο για το µέλλον της ευρωπαϊκής άµυνας.
Ένα µέλλον που θεωρούν ότι πρέπει να προσαρµοστεί στο εξελισσόµενο γεωπολιτικό τοπίο, στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και στην αυξανόµενη ανάγκη για µεγαλύτερη στρατηγική αυτονοµία. Αυτή η Λευκή Βίβλος διερευνά τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιµετωπίζει η ευρωπαϊκή άµυνα, εξετάζοντας το ρόλο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των µεµονωµένων κρατών µελών. Περιγράφει ένα όραµα για ένα πιο ολοκληρωµένο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό αµυντικό πλαίσιο, εστιάζοντας στις στρατιωτικές δυνατότητες, την τεχνολογική καινοτοµία, τη συνεργασία και την πολιτική ενότητα. Και βάζοντας και από το παράθυρο και την Τουρκία, σύµφωνα µε πρώτη εκτίµηση από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ. Αναρωτιέµαι µέχρι πού θα φθάσει η ανθρώπινη πλεονεξία, αφού ήδη έχει υπερβεί σοβαρά την ανθρώπινη ανοησία! Στο επόµενο θα εξηγήσουµε τι περιγράφει η Λευκή αυτή Βίβλος της καταστροφής
1. https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2025/03/13/how-sound-economic-policy-can-help-prevent-conflict?utm_medium=email&utm_source=govdelivery