Μία πρωτοποριακή δράση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και διδακτική για όλους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Aφορούσε το πρόγραμμα ομαδικών δράσεων με θέμα “Στη θέση του άλλου – Μαθητές με ή χωρίς αναπηρία αλληλεπιδρούν” και σκοπό είχε να μπορέσουν παιδιά και ενήλικες να κατανοήσουν πως βλέπει τον κόσμο ένας ανάπηρος, να αισθανθούν τις δυσκολίες που βιώνει στην καθημερινή του ζωή αλλά και γενικότερα να μπορέσουν να συνυπάρξουν άτομα με και χωρίς αναπηρίες ισότιμα τόσο μέσα στα σχολεία όσο και έξω από αυτά.
Οσοι βρέθηκαν στον ανοικτό χώρο του Σταδίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ, να περπατήσουν με κλειστά μάτια κρατώντας το λευκό μπαστούνι, να κάνουν τάντεμ (διπλό ποδήλατο), να “δουλέψουν” στο καλλιτεχνικό εργαστήρι, να κινηθούν με αναπηρικό καροτσάκι, να προσπαθήσουν να γράψουν χωρίς να βλέπουν, να επικοινωνήσουν με τη νοηματική γλώσσα και πολλά άλλα. Ακόμη, στο κλειστό του Σταδίου έπαιξαν μπότσια και μπάσκιν, ενώ παιδιά τραγούδησαν στη νοηματική.
Η Βασιλική Πανδή, γυμνάστρια προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής μέλος του Αρίωνα και διευθύντρια στο ΙΕΚ Κισσάμου δήλωσε σχετικα: «Στις μέρες μας γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την πρακτική της συνεκπαίδευσης, είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό, για το οποίο χρειάζονται προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί κατάλληλα η συνύπαρξη των μαθητών. Είναι απαραίτητη η παρουσία τόσο καθηγητών, εκπαιδευτικών γενικής αγωγής όσο και εκπαιδευτικών εξειδικευμένων στην ειδική αγωγή ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα πλαίσιο συνεκπαίδευσης. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή στα σχολεία βλέπουμε να υπάρχουν τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών, όπου οι μαθητές με αναπηρία δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα. Επίσης για μεγάλο αριθμό μαθητών ακόμα και το διάλειμμα είναι ένα κομμάτι στο οποίο επίσης χρειάζονται υποστήριξη ώστε πραγματικά να είναι ουσιαστική η συνύπαρξη των μαθητών».
Ο Γιάννης Τσισμενάκης, διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων τόνισε ότι είναι μία εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά, με συμμετοχή σχολείων τόσο της Α/βάθμιας όσο και της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων. «Πρόκειται για μία βιωματική δράση με σκοπό να βιώσουμε πως ένας ανάπηρος, μπορεί να κυκλοφορήσει, να δράσει, να παίξει, να αισθανθεί και να αγαπήσει» .
Η Αργυρή Αθανασάκη ειδική παιδαγωγός από το ΙΕΚ Χανίων από την πλευρά της δήλωσε: «Θα μάθουμε μερικές λεξούλες στην νοηματική για να δούμε πως επικοινωνούν και οι κωφοί άνθρωποι, να δούμε πως μπορεί να κινηθεί στο δρόμο ένας τυφλός με το λευκό του μπαστούνι. Επίσης θα πούμε ένα παραμύθι στη νοηματική “Η Ωμεγαάλφα… μια φορά κι έναν καιρό” και θα τραγουδήσουμε πάρα πολλά τραγούδια τα οποία και θα ακούμε και θα βλέπουμε καθώς θα έχουμε παράλληλη ερμηνεία στην νοηματική γλώσσα».
Τέλος ο Νεκτάριος Ξανθουδάκης εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Χανίων μέλος του “Δημόφιλου” επεσήμανε ότι από πέρυσι έχει γίνει προσπάθεια για την δημιουργία ενός δικτύου μαθητικού εθελοντισμού για να μάθουν οι σχολικές μονάδες να συνεργάζονται όλες μαζί για κοινό καλό και να στηρίζουν ταυτόχρονα τις προσπάθειες άλλων σχολείων. «Δηλαδή οι δράσεις που κάνουν τα σχολεία να κοινοποιούνται σε εμάς για να βοηθάμε. Φέτος σκεφτήκαμε να ασχοληθούμε με παιδιά με και χωρίς αναπηρία και πόσο αυτά τα παιδιά πρέπει να συνυπάρχουν μαζί στην καθημερινότητα μας για να είμαστε όλοι ισότιμοι και να διεκδικούμε τα ίδια πράγματα. Οργανώσαμε λοιπόν διάφορα εργαστήρια όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με το σωματείο Αρίων για τον σκοπό αυτό» κατέληξε.
Η συγκεκριμένη δράση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Μαϊου,στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με την προβολή σχετικών ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Συνδιοργανωτές του “Στη θέση του άλλου” ήταν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Χανίων, το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία “Αρίων Χανίων”, το σωματείο ΚΗΦΑΠ “Μεγαλόχαρη”, το σωματείο ΚΗΦΑΑΜΕΑ “Στοργή”, η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων “Asperger Χανιά”, η Αθλητική παρέα του “Ορίζοντα”, η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, έχοντας υποστήριξη από τον Σύλλογο Κωφών N. Χανίων “Σαμαριά”, τον Δήμο Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.