Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Η ζωή και η δράση του Γεωργίου Μ. Μυλωνογιάννη

DSC_1684Η ζωή και η δράση του αλτρουιστή ιατρού, του αγωνιστή, του υπουργού, του βουλευτή, του πολιτικού Γεωργίου Μαθιού Μυλωνογιάννη ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου με τίτλο: “Γεώργιος Μαθιού Μυλωνογιάννης, γιατρός, αγωνιστής, οπλαρχηγός, βουλευτής και υπουργός 1866 – 1933” το οποίο παρουσιάστηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Ο απόγονος του Γεωργίου Μυλωνογιάννη και συγραφέας του βιβλίου Αλέξανδρος Μυλωνογιάννης τόνισε ότι «η αναφορά μου αυτή στον Γεώργιο Μαθιού Μυλωνογιάννη σχετίζεται κυρίως με τη δράση του ως γιατρού και οπλαρχηγού στους αγώνες των Κρητών για Ελευθερία και Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Είναι σίγουρα μία συνοπτική αναφορά στους αγώνες των Κρητών για ελευθερία και Ενωση, στους οποίους ο Γ. Μυλωνογιάννης είχε έντονη δράση. Η δράση του ως βουλευτής και κυρίως ως γιατρός συνεχίστηκε έντονα και μετά την Ενωση. Στους ασθενείς του, τους οικονομικά αδύναμους, όχι μόνο δεν έπαιρνε αμοιβή, αλλά φεύγοντας άφηνε κάτω από το μαξιλάρι τους χρήματα που χρειαζόταν για την αγορά των φαρμάκων της θεραπείας τους».
Η ζωή και η έντονη επαναστατική και πολιτική δράση του Γεωργίου Μαθιού Μυλωνογιάννη ήταν το θέμα της ομιλίας του προϊσταμένου του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης Κωνσταντίνου Φουρναράκη, o οποίος υπογραμμισε ότι «στο βιβλίο ο συγραφέας παρουσιάζει τη βιογραφία του τιμώμενου προγόνου του σε συνάρτηση με την ιστορία της Κρήτης, από το 1866, χρονιά που γεννήθηκε ο Γεώργιος Μυλωνογιάννης έως το 1933, με κυριότερους σταθμούς το κίνημα της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής, την Επανάσταση του 1897, την Κρητική Πολιτεία, το κίνημα του Θερίσου, τα ενωτικά κινήματα του 1908, 1911 και ’12, τον Βαλκανικό πόλεμο, την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τη Μικρασιατική καταστροφή. Η αλήθεια της βιογραφίας τεκμηριώνεται με πολλά παραθέματα από διάφορα βιβλία και αρχεία, τα οποία ο συγγραφέας αναζήτησε πριν από χρόνια με πολύ κόπο σε διάφορες βιβλιοθήκες και κυρίως στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».
Στην ομιλία του κ. Φουρναράκη επισημάνθηκε: «Παράλληλα με την επαναστατική και πολιτική του δράση ο Γεώργιος Μυλωνογιάννης άσκησε το λειτούργημα του ιατρού με αγάπη για τον συνάνθρωπο και φρόντισε και για την παιδεία των νέων της επαρχίας του με την ίδρυση και ολοκλήρωση του Γυμνασίου Βάμου. Τα δημόσια αξιώματα και η επιστήμη του δεν ήταν γι’ αυτόν ένα μέσο πλουτισμού και επίδειξης όπως συμβαίνει σήμερα, όπως σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου. Ο Γεώργιος Μυλωνογιάννης κάνοντας τον απολογισμό της σταδιοδρομίας του ως το 1912 γράφει στην εφημερίδα “Κρήτη”: « Εν μόνον ανακάλυψα, ότι πολλάκις μέχρις σήμερον ανήλθον τα ανώτατα της Πολιτείας αξιώματα πτωχός κα πτωχότερος κατέλιπον ταύτα…».
«Το βιβλίο λοιπόν που παρουσιάζουμε σήμερα (Τετάρτη) προβάλλει έναν Ανθρωπο με Α κεφαλαίο. Η ζωή και η δράση του αλτρουιστή γιατρού, του αγωνιστή, του υπουργού, του βουλευτή, του πολιτικού Γεωργίου Μυλωνογιάννη μας δείχνει τον δύσκολο δρόμο της αρετής. Σ’ όλη του τη ζωή υπηρέτησε χωρίς ανταλλάγματα την πατρίδα και τους συνανθρώπους του και πέθανε φτωχός, σαν τον δίκαιο Αριστείδη, αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά. Συγχαίρουμε τον κ. Αλέξανδρο Μυλωνογιάννη, γιατί με τη βιογραφία του Γεωργίου Μυλωνογιάννη παρέχει όχι μόνο χρήσιμα στοιχεία για τον ιστορικό, αλλά και στους συμπολίτες του ένα πρότυπο αρετής, τιμιότητας, αγωνιστικότητας και ανθρωπιάς στους δύσκολους καιρούς που ζούμε» κατέληξε ο κ. Φουρναράκης. Αναφορά στο βιβλίο έκανε και ο συνταξιούχος δάσκαλος Εμμανουήλ Βολουδάκης.
Να σημειώσουμε ότι λόγω φαρυγγίτιδας του κ. Φουρναράκη, την ομιλία του διάβασε η διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μαρία Δελάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα