∆ιακρίσεις απέσπασαν Χανιώτες Αρχιτέκτονες που συµµετείχαν στην 11η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, θεσµός σηµαντικός για την προβολή του έργου των νέων αρχιτεκτόνων και για το ρόλο της νέας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Στη Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων γίνονται δεκτές προτάσεις από αρχιτέκτονες ηλικίας έως και 45 ετών, που αφορούν υλοποιηµένα έργα αλλά και µη υλοποιηµένες προτάσεις, υπό τον όρο ότι αυτές αντιστοιχούν σε πραγµατικές αναθέσεις µελετών ή διακρίσεις σε διαγωνισµούς. Στόχος των εκδηλώσεων της Biennale, είναι η συγκέντρωση ενός αντιπροσωπευτικού δείγµατος των δραστηριοτήτων των νέων αρχιτεκτόνων, η έκθεση των έργων τους, η ανάδειξη νέων δηµιουργών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά µε την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής σκέψης και την παραγωγή αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα σήµερα, όπως επισηµαίνουν οι διοργανωτές.
Τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων της 11ης Biennale πραγµατοποιήθηκαν στις 16 ∆εκεµβρίου στο Τελλόγλειο Ίδρυµα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη, σε συνδιοργάνωση µε το Τµήµα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2024. Την έκθεση επιµελήθηκαν η Αλκµήνη Πάκα, Καθηγήτρια του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. και ο Σπύρος Παπαδηµητρίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Η πενταµελής Κριτική Επιτροπή της 11ης Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούνταν από τους Αναστάσιο Κωτσιόπουλο, οµότιµο καθηγητή Α.Π.Θ. (συντονιστή), Αναστάσιο Τέλλιο, καθηγητή Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μωραΐτη, οµότιµο καθηγητή Ε.Μ.Π., Μόρφω Παπανικολάου, αρχιτέκτονα I.U.A.V. και ∆ηµήτρη Θωµόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή Α.Π.Θ. Ως αναπληρωµατικά µέλη ορίστηκαν οι Σταύρος Γυφτόπουλος, καθηγητής Ε.Μ.Π. και Αλκµήνη Πάκα, καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Η Κριτική Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά τα 165 έργα που υποβλήθηκαν και τα κατέταξε, ανάλογα µε την ποιότητά τους, σε δύο οµάδες, θεωρώντας ως διακριθέντα τα 42 από αυτά.
Η Επιτροπή θεώρησε ότι περίπου το επίπεδο του 25% των έργων και προτάσεων είναι αδιαµφισβήτητα υψηλό και εποµένως τα έργα και οι προτάσεις αυτές µπορούν να θεωρηθούν ως διακριθείσες, ενώ το επίπεδο του υπολοίπου 75% είναι κατά περίπτωση περισσότερο ή λιγότερο υψηλό. Σύµφωνα µε τις διαπιστώσεις των µελών της Κριτικής Επιτροπής, ο µεγάλος αριθµός έργων και προτάσεων που υποβλήθηκαν επιτρέπει να σχηµατιστεί µια εικόνα εξαιρετικά αισιόδοξη για την αρχιτεκτονική δηµιουργία και πράξη στην Ελλάδα. Από πλευράς κλίµακος και θεµατολογίας κυριαρχούν οι ανακαινίσεις αστικών και εξοχικών κατοικιών, όπως και οι νέες εξοχικές κατοικίες που, σε ορισµένες περιπτώσεις, στεγάζουν δραστηριότητες τουριστικού χαρακτήρα. Αξιοσηµείωτη είναι επίσης η παρουσία µελετών τοπίου και αστικών αναπλάσεων, προϊόντων κατά κανόνα διαγωνισµών που δεν έχουν ακόµη υλοποιηθεί.
ΟΙ ∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
• KONTAXAKIS ARCHITECTS
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ
Αποκατάσταση Μεσοπολεµικής Κατοικίας στα Χανιά
• SCOPE ARCHITECTS
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΛΟΥ∆Η
Παραθεριστική κατοικία
• ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ
Αστική Πολυκατοικία
• ∆ΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑ∆ΗΣ, ΜΑΡΙΑ-ΠΟΠΗ ΓΙΑΝΝΙΚΑΚΗ
Πολυκατοικία επί της οδού ∆ηµακοπούλου στα Χανιά
Για κτηριακές υποδοµές που αφορούν την Κρήτη, διάκριση απέσπασαν επίσης, µεταξύ άλλων οι:
• ARCHIPELAGOS ARCHITECTS
ΆΝΝΑ ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΗ- ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΪΣΤΡΑΛΗΣ
URBAN TIMESCAPE: Βιοκλιµατική ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου
∆ιαγωνισµός (Γ’ Βραβείο)
• ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ
ΘΕΑ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ: Βιοκλιµατική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ηρακλείου
∆ιαγωνισµός (Α’ Βραβείο)
• KRAK ARCHITECTS
ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
CASA KATANA: Μια τεθλασµένη κατοικία χαραγµένη στο Κρητικό τοπίο