Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ιατρικές συσκευές και όργανα από τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1914-1918

μέρος 215ο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Φορείο μεταφοράς τραυματία στους ώμους δύο στρατιωτών, σε επινόηση του Βρετανού χειρουργού George Herbert Colt.

Σετ γυάλινων ματιών μεγάλης πιστότητας που τοποθετούνταν σε τραυματίες στρατιώτες που είχαν χάσει τα μάτια τους. Από το 1916 μέχρι το 1919, τοποθετήθηκαν πάνω από 22.000 τεχνητά μάτια σε Άγγλους στρατιώτες.

‘’Το χέρι του αξιωματικού’’ ήταν μια σειρά τεχνητών μελών για ακρωτηριασμένους στρατιώτες, που ονομάστηκαν έτσι λόγω της δυνατότητας των αξιωματικών να τα αποκτήσουν. Ήταν περιζήτητα και μόνο μετά από απόφαση του αγγλικού κοινοβουλίου άρχισαν να πωλούνται και στους απλούς πολίτες.

Η συσκευή καθαρού οξυγόνου του Haldane παρείχε οξυγόνο από φιάλη ταυτόχρονα σε 4 στρατιώτες σε περίπτωση ρίψης χημικών αερίων, όπως το φωσγένιο και το χλώριο, σώζοντας τους τη ζωή. Η συσκευή αυτή υπήρχε στον βασικό ιατρικό εξοπλισμό της πρώτης γραμμής στις μάχες.

Το NerVigor ήταν ηρεμιστικό και τονωτικό για την αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών και ήταν πολύ δημοφιλές μεταξύ των βετεράνων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Αν και η αποτελεσματικότητά τους δεν είχε επαρκώς μελετηθεί, χορηγούνταν κατά κόρον στους σοκαρισμένους και ψυχολογικά ασταθείς πρώην στρατιώτες.

Η συσκευή μετάγγισης αίματος του Robertson έφερε επανάσταση στις μεταγγίσεις στα πεδία των μαχών. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε το αίμα να λαμβάνεται μέσω μιας βελόνας και να αντλείται μέσω της διπλανής.Το μπουκάλι περιείχε το αντιπηκτικό κιτρικό νάτριο, το οποίο επέτρεπε στο αίμα να αποθηκεύεται για αρκετές ώρες, ένα είδος πρώιμης «τράπεζας αίματος», επιτρέποντας για πρώτη φορά μεταγγίσεις κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών.

Αναδιπλούμενο φορητό χειρουργικό τραπέζι που χρησιμοποιούνταν για χειρουργικές επεμβάσεις στα μετόπισθεν.

Βρετανικό ψάθινο χειρουργικό κιβώτιο που έμοιαζε με καλάθι πικνίκ. Τέτοια κιβώτια παραδόθηκαν στις βρετανικές ιατρικές μονάδες κοντά στην πρώτη γραμμή. Περιείχαν μια εκτεταμένη σειρά χειρουργικών εργαλείων και εξοπλισμό για τη φροντίδα του τραύματος, την αναισθησία και την αποστείρωση.

Η μάσκα αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα πληρώματα των τανκς που εισήχθησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για πρώτη φορά, για την αποτροπή τραυματισμού του προσώπου ή και θανάτου από τα μεταλλικά θραύσματα των εκρηκτικών που ρίπτονταν κατά των αρμάτων τους, με σκοπό την ακινητοποίηση ή και την αύτανδρη καταστροφή τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα