Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ιατρικό Δίκαιο: Νομικές “παγίδες” για τους γιατρούς στην Ελλάδα

Με τη σοβαρή υποστελέχωση αλλά και την έλλειψη πρωτοκόλλων τα οποία θα προβλέπουν με σαφήνεια και σύμφωνα με τι διεθνείς πρακτικές τον τρόπο χειρισμού κάθε περιστατικού έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι γιατροί, με συνέπεια συχνά να βρίσκονται κάποιοι από αυτούς ως κατηγορούμενοι στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μεγάλος αριθμός ιατρών αλλά και φορέων δείχνει να μην έχει ακόμα εξοικειωθεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις που ορίζει η νομοθεσία.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα με θέμα «Ιατρικό Δίκαιο» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” και την οποία διοργάνωσαν ο Ιατρικός και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

H ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ


Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Α. Σπανάκη.

Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Α. Σπανάκη μίλησε για το θέμα της ιατρικής αμέλειας και την ποινική ευθύνη των ειδικευομένων, υπογραμμίζοντας τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του συστήματος υγείας, το οποίο όπως τόνισε δεν διασφαλίζει στους γιατρούς κατάλληλες συνθήκες εργασίας και δεν τους προστατεύει. «Το θέμα είναι να μην δημιουργούνται επιπλέον κίνδυνοι από την ήδη υπάρχουσα κινδυνώδη δράση του γιατρού. Με λίγα λόγια θα έπρεπε να τους διασφαλίζεται η επικουρική βοήθεια οποιουδήποτε συναδέλφους τους, από κάποιον συνάδελφό τους με το ίδιο ή ανώτερο επίπεδο γνώσεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά με μεγαλύτερη ακρίβεια», επεσήμανε η κα Σπανάκη ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ειδικευομένους που, όπως είπε, είναι μια κατηγορία ιδιαίτερα ευαίσθητη – που βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης – αλλά την ίδια στιγμή βασίζεται σε αυτούς το σύστημα υγείας, χωρίς να εξασφαλίζει ούτε τους ίδιους ούτε τους ασθενείς.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Συνεχίζοντας η κα Σπανάκη ανέφερε ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση ενός πρωτοκόλλου αντιμετώπισης των περιστατικών- που ακόμα δεν έχει γίνει – ενώ τέθηκε επιτακτικά από την πανδημία και την ανάγκη προτεραιοποίησης των ασθενών.
«Επίσης πρέπει να στελεχωθούν κυρίως τα εξωτερικά ιατρεία ώστε η διαλογή να γίνεται από ειδικευμένους κι όχι από ειδικευόμενους», τόνισε η κα Σπανάκη και πρόσθεσε ότι συνέπεια όλων αυτών των ελλείψεων είναι να υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά γιατρών που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενοι.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΕΣ


Ο νευροχειρουργός, διευθυντής του ΕΣΥ
και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης.

Ο νευροχειρουργός, διευθυντής του ΕΣΥ και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης μίλησε για τους πραγματογνώμονες που καλούνται να συνδράμουν με τις γνώσεις τους άλλοτε το έργο της δικαιοσύνης.
Ο κ. Κρασουδάκης διευκρίνισε σχετικά ότι ο ρόλος του πραγματογνώμονα συχνά έρχεται να φωτίσει δύσκολα σημεία καθώς τα όρια ανάμεσα στο ιατρικό λάθος και τη συνήθη επιπλοκή ενός ιατρικού περιστατικού είναι δυσδιάκριτα. «Κάθε ιατρική πράξη έχει ένα βιβλιογραφικό ποσοστό ιατρικών επιπλοκών ακόμα κι αν ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες τις ιατρικής επιστήμης», σημείωσε και πρόσθεσε την ανάγκη να υπάρχει ειδική εκπαίδευση των γιατρών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ή της ειδικότητάς τους στα πρότυπα άλλων χωρών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

Οι δικηγόροι Λουκία Τσακίρη και Μαρία Γιαννακάκη, ο μηχανικός Η/Υ Σωτήρης Μπούρος και ο επιθεωρητή συστημάτων διαχείρισης Γιώργος Μποϊλές, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, αναφέρθηκαν στο ζήτημα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί οφείλουν πλέον, εδώ και δύο χρόνια, να διαφυλάττουν με κάθε τρόπο τα δεδομένων των ασθενών τους και όταν χρειάζεται να τα διαθέσουν κάπου θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους και τον λόγο που απαιτείται να τα δώσουν. «Ο γιατρός έχει υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις του γενικού κανονισμού που αφορά τη διαχείριση της πληροφορίας και να έχει διασφαλίσει το ιατρείο του και την επιχείρησή του σε αυτό το κομμάτι», τόνισαν. Ωστόσο, επεσήμαναν ότι από την εμπειρία τους προκύπτει ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει γίνει συνείδηση ακόμα σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών της υγείας και αρχίζουν να το σκέφτονται «τη στιγμή που γίνονται δέκτες κάποιας καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».
«Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα δεδομένα που προφυλάσσει ο νόμος είναι τα δεδομένα της ζωής τους και δεν μπορεί αυτά να γίνονται βορά του καθενός. Οι γιατροί ακόμα και τώρα, καλώς ή κακώς, έχουν στον νου τους μόνο το ιατρικό απόρρητο, που όμως δεν καλύπτει όλα τα δεδομένα των ασθενών», επεσήμαναν ενώ διευκρίνισαν ότι ο γενικός κανονισμός αποτελεί μια δυναμική διαδικασία καθώς μπορεί να δημιουργήθηκε για να καλύψει «κενά» προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που γεννήθηκαν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ωστόσο, αυτή η κατάσταση απαιτεί διαρκή επικαιροποίηση. «Είναι ένας δυναμικά εξελισσόμενος κανονισμός για την Ε.Ε. και νόμος για το ελληνικό κράτος καθώς δεν μπορούμε να πούμε ότι σταματάμε εδώ επειδή φτιάχτηκε ο νόμος. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε τόσο από την Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος να δίνονται διευκρινίσεις και να αλλάζουν πράγματα», πρόσθεσαν καταλήγοντας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα