Πολύς κόσµος από µας έχει παραστεί µάρτυρας γεγονότων απώλειας ζωής ή τραυµατισµών οδηγών αυτοκινήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα των εορτών, όπως είναι και αυτής της περιόδου που διανύουµε, του ∆εκαπενταύγουστου.
Με την περίοδο των διακοπών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πολλοί από µας πρόκειται να προβούν σε κοντινά και µακρινά ταξίδια µε το αυτοκίνητο τους. Σηµαντικό ρόλο για την ασφάλεια, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παίζει το είδος και η ποσότητα της κατανάλωσης φαγητού.
Η υπερβολική κατανάλωση τροφής µπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή στοµαχικές διαταραχές που µπορούν να επηρεάσουν σε µεγάλο βαθµό τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της οδήγησης, µε πιθανότητα να προκληθεί κάποιο οδικό ατύχηµα.
Η οδήγηση είναι µια δραστηριότητα που καταναλώνονται από 1000 έως 1350 θερµίδες την ηµέρα, ανάλογα µε τη δυσκολία του δρόµου και τον χρόνο οδήγησης. Είναι τα ίδια ποσοστά θερµίδων που καταναλώνονται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης. Έτσι λοιπόν ο οδηγός δεν θα πρέπει να παρασύρεται να κάνει γεύµα πριν την οδήγηση.
Όµως και το άδειο στοµάχι του οδηγού µπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ασφαλή οδήγηση του.
Ασφαλής οδήγηση µε σωστή διατροφή
Έρευνες έχουν δείξει ότι µετά από το µεσηµεριανό γεύµα, η απόδοση του οδηγού µειώνεται κατά 10%, γιατί το φαγητό της συγκεκριµένης ώρας οδηγεί σε υπνηλία, κοιλιακούς πόνους, καούρα και αέρια, συµπτώµατα που δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί στην οδήγηση.
Οι ειδικοί συνιστούν σε έναν οδηγό που συνηθίζει να κάνει µακρινά ταξίδια, να πραγµατοποιεί συχνές στάσεις και να τρώει µικρές ποσότητες φαγητού κατά το δυνατό κρύο και να περπατάει για 15 λεπτά ή να παίρνει έναν ολιγόλεπτο ύπνο σε κάποιο πάρκινγκ του αυτοκινητόδροµου.
Τα φαγητά που µπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ασφαλή οδήγηση είναι τα τηγανητά, πικάντικα γεύµατα, σάλτσες, λιπαρές τροφές, κρέατα εκτός από κοτόπουλο, ενώ κατά τη διάρκεια πολύωρης οδήγησης καλό είναι ο οδηγός να αποφεύγει το ρύζι, τα φασόλια και τα ζυµαρικά. Από σαλατικά τα κρεµµύδια και οι ντοµάτες, παρά το ότι είναι υγιεινά τρόφιµα, µπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία.
Επίσης σηµαντικό ρόλο στην ασφαλή οδήγηση παίζει η σωστή ενυδάτωση µε επιτραπέζιο νερό, χυµούς φρούτων, αναψυκτικά σε µικρότερο βαθµό, γιατί η αφυδάτωση µπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εµετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις απώλεια συνείδησης.
Όσον αφορά την καφεΐνη, δηλ. καφέδες ή τσάι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού µπορεί να βοηθήσουν την ασφαλή οδήγηση.
Προσοχή τα άτοµα που έχουν πρόβληµα σακχάρου πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών τους.
Συµπέρασµα: Όταν ακολουθούνται τα παραπάνω σε κάποιο ποσοστό, µε καλή ψυχολογία, µπορούν να αποφεύγονται σε σηµαντικό βαθµό κάθε είδους ατυχήµατα.
* Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι Χηµικός, τ. Υπ. Αγοράς Τροφίµων