Ένα διαχρονικό ερώτηµα που προκύπτει είναι εάν η µεσογειακή διατροφή είναι η µοναδική και η κυρίαρχη στον κόσµο. Η απάντηση είναι η κατ εξοχή υγιεινή, αλλά και όχι η µοναδική.
Τα τελευταία όµως τριάντα χρόνια µε την παγκοσµιοποίηση της πληροφορίας, µέσω του διαδικτύου και φυσικά της εξέλιξης της επιστηµονικής έρευνας, πολλοί λαοί προσεγγίζουν και καθιερώνουν στην ζωή τους την µεσογειακή διατροφή, ως την πλέον υγιεινή.
Οι διαφορές ή οι οµοιότητες που παρατηρούνται στη διατροφή των όλων λαών, είναι πολλές και οφείλονται είτε σε διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, είτε σε διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, είτε διαφορετικές κλιµατολογικές συνθήκες
Θα µπορούσαν να αναφερθούν πολλά παραδείγµατα διαφορετικών διατροφικών συνηθειών, όπως µεταξύ Αφρικής, Ασίας, Κίνας, Ιαπωνίας κ.λ.π Οι αφρικανικοί λαοί καταναλώνουν κυρίως αµυλούχες τροφές, συνοδευόµενες από σούπες που περιέχουν κρέας ή και λαχανικά. προσεγγίζοντας τους Μεσογειακούς. Οι Κινέζοι που δεν έχουν καµία θρησκευτική προσέγγιση, καταναλώνουν τα πάντα, όπως και οι Ιάπωνες.
Οι Εβραίοι και οι Μουσουλµάνοι δεν τρώνε χοιρινό, οι Ινδουιστές βοδινό.
Θα µπορούσαµε να αναφέροµε µερικά αναλυτικά παραδείγµατα διαφόρων λαών µε τις διατροφικές συνήθειες τους.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Η τουρκική κουζίνα έχει πολλές οµοιότητες µε την ελληνική. Θα µπορούσαµε να αναφέρουµε τα πολίτικα σουτζουκάκια, τα ντολµαδάκια µε αµπελόφυλλα, διάφορα φαγητά µε πλούσια σάλτσα κ.λ.π, καθώς και µεγάλη ποικιλία από σιροπιαστά γλυκά.
Η κυρίως διαφορά της µε την Ελληνική είναι πιο βαριά, γιατί χρησιµοποιούνται πολλά µπαχαρικά και βότανα.
ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Η αφρικανική διατροφή περιλαµβάνει πολλές αµυλούχες τροφές, συνοδευόµενες από σούπες που περιέχουν κρέας ή και λαχανικά, ενώ σε κάθε αφρικανική τοποθεσία υπάρχει µεγάλη ποικιλία φρούτων. Οι περιοχές της Αφρικής που συνορεύουν µε την Μεσόγειο, έχουν διατροφικές συνήθειες παρόµοιες µε τις Μεσογειακές.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Στη Γερµανία η διατροφή δεν διαφέρει πολύ συγκριτικά µε τη µεσογειακή, γιατί η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, γαλακτοκοµικών και άρτου και σκευασµάτων αυτού, δηµητριακών είναι το ίδιο διαδεδοµένη. Οι ουσιαστικές διαφορές είναι στη σηµαντική κατανάλωση γλυκών τύπου µαρµελάδας, κοµπόστας, ζελέ, διαφόρων ειδών καθόσον σπανίζουν τα φρέσκα φρούτα, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, προϊόντων αυτού σε τεράστια ποικιλία, όπως σαλάµια, λουκάνικα.
Στη Γερµανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, τα γεύµατα έχουν αλλάξει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Συνήθως το πρωί και ενδιάµεσα της ηµέρας καταναλώνουν ένα µικρό γεύµα και απολαµβάνουν ένα ζεστό βραδινό το βράδυ στο σπίτι µε όλη την οικογένεια.
ΡΩΣΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Η Ρωσική διατροφή είναι πολύ συγκεκριµένη και τελείως διαφοροποιηµένη από την Μεσογειακή, γιατί δεν είναι εµπλουτισµένη µε φρούτα και λαχανικά, όσπρια. Τα ζωικά τρόφιµα κυριαρχούν και ιδιαίτερα το χοιρινό κρέας, ίσως λόγω του ψυχρού κλίµατος πού επικρατεί που συνήθως συνοδεύεται µε ελάχιστα λαχανικά.
ΑΓΓΛΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Στο Ηνωµένο Βασίλειο οι διατροφικές συνήθειες είναι τελείως διαφορετικές από της Ελλάδος. Η Αγγλική φιλοσοφία είναι απλά κάτι να υπάρχει στο στοµάχι µας, µε αποτέλεσµα την υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά την διάρκεια της ηµέρας, µε εξαίρεση το πρωινό που θεωρείται πλήρες γεύµα. Το Αγγλικό πρωινό περιλαµβάνει τρόφιµα ζωικής προέλευσης, αυγά µε µπέικον, καφέ ή τσάι και φρυγανιές. Τα φρούτα και λαχανικά σπάνια περιλαµβάνονται στα γεύµατα των Άγγλων.
ΓΑΛΛΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Στη Γαλλία οι διατροφικές συνήθειες είναι περισσότερο επιλεκτικές, ενώ ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στην ωραιοποίηση της εµφάνισης κάθε γεύµατος. Οι Γάλλοι όπως οι Έλληνες συνηθίζουν να καταναλώνουν όλα τα είδη των τροφίµων. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως τα περισσότερα φαγητά που παρασκευάζονται συνοδεύονται από κάποιο είδος σάλτσας ενώ το κρασί κατά την διάρκεια του φαγητού και το φρούτο ως επιδόρπιο αναφέρονται ως οι αγαπηµένες συνήθειες των Γάλλων.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή στην Αµερική έχει σε µεγάλο βαθµό επηρεαστεί από τις διαφορετικές µεταναστευτικές ροές λαών, ιδιαίτερα από την Ευρώπη και λιγότερο από άλλους λαούς της γης. Στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίµων πλουσίων στις τρις βασικές κατηγορίες συστατικών, υδατάνθρακες, λεύκωµα, πρωτεΐνες. Έτσι υπερκαταναλώνουν πολλά ζωικά τρόφιµα , ζαχαρούχους χυµούς ,γλυκά τύπου ντόνατς κ.λ.π
Όµως τα τελευταία πέντε χρόνια στις Ηνωµένες Πολιτείες, γίνεται προσπάθεια απώλεια βάρους από Αµερικανούς πολίτες, σε ποσοστό ένας στους τρις και στρέφονται σε διαρκείς δίαιτες, πολλοί µάλιστα καταναλώνοντας τροφές βιολογικής προέλευσης.
ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ∆ΙΑΤΡΟΦΗ
Στην Νορβηγία ως χώρα του ψύχους, καταναλώνονται σε µεγάλο βαθµό τρόφιµα ζωικής προέλευσης, προπαντός ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, γαλακτοκοµικά προϊόντα και γενικά προϊόντα πλούσια σε βιταµίνες και µεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο.
Η µεγάλη ποικιλία σε φρούτα είναι περιορισµένη αλλά καταναλώνουν περισσότερο από φρούτα, µούρα, φράουλες και µήλα.
Υπάρχουν και πολλές παράξενες διατροφικές συνήθειες ανά τον κόσµο όπως στην Ταϊλάνδη σκουλήκια, σκαθάρια αποξηραµένα, στην Κίνα αποξηραµένες σαύρες, στις Φιλιππίνες, Βιετνάµ έµβρυο πάπιας γνωστό ως balut κ.λπ.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συµπέρασµα, ότι η υγιεινότερη διατροφή είναι η Μεσογειακή και ιδιαίτερα η Κρητική, αρκεί να τις ακολουθούµε.
*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης είναι χηµικός,
τ. υπεύθυνος Αγοράς Χανίων