Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

∆ιαβόητοι κατά συρροή δολοφόνοι της Ιστορίας

(Μέρος Πρώτο)

 

Το Χόλυγουντ µας έχει κάνει να πιστεύουµε ίσως, ότι οι κατά συρροή δολοφόνοι είναι σχετικά σύγχρονο φαινόµενο. Το βέβαιο είναι πως στις ΗΠΑ, τη χώρα των «µεγάλων ελευθεριών» και των «χρυσών ευκαιριών», ιστορικά, οι serial killers είναι πολύ περισσότεροι από όλο τον υπόλοιπο κόσµο. Τα επίσηµα στοιχεία δίνουν έναν αριθµό που ξεπερνάει τους 3.000 για την Αµερική, όταν περί τους 200 αντιστοιχούν στις υπόλοιπες χώρες. Επίσης υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθµός κατά συρροή δολοφόνων που είναι ακόµα ενεργοί σήµερα και δεν έχουν συλληφθεί ακόµα. Ωστόσο, οι serial killers δεν είναι δηµιούργηµα των σύχρονων κοινωνιών. Είναι αποτέλεσµα των κοινωνιών κάθε εποχής. Σήµερα, οι Ιστορίες από τον Κόσµο, ψάχνουν και ρίχνουν φως σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων που έζησαν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πριν. Πρόκειται για ειδεχθείς προσωπικότητες που διέπραξαν φρικιαστικά εγκλήµατα και ανασύρθηκαν από τη λήθη από τις έρευνες ιστορικών και µελετητών.

Liu Pengli, o πρώτος καταγεγραµµένος Serial Killer της Ιστορίας

Ο Liu Pengli ήταν πρίγκιπας του Jidong στην Κίνα κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. Ηταν µέλος της άρχουσας οικογένειας του τόπου, ανηψιός του ισχυρού και δηµοφιλούς αυτοκράτορα Τζινγκ. Ωστόσο, σε αντίθεση µε τον αγαπητό του θείο, ο Liu προκαλούσε τον φόβο και τον τρόµο στο πέρασµά του ήδη από την εποχή που ήταν έφηβος. Και δεν είχαν άδικο που τον έτρεµαν: διέταζε τους σκλάβους να τον ακολουθούν σε αιµατηρές επιδροµές που έκανε σε σπίτια και περιοχές γύρω από τα εδάφη που ανήκαν στην οικογένειά του. Οι πηγές λένε πως κατέσφαζε µε φρικτούς τρόπους τους αµάχους που συναντούσε. Οι επιθέσεις του είχαν σκοπό να προκαλέσουν κακό:  του άρεσε να βλέπει ανθρώπους να ξυλοκοπούνται, να βιάζονται, να µαχαιρώνονται και να δολοφονούνται. Και συνέχιζε τα φονικά χωρίς κανέναν οίκτο ή δεύτερη σκέψη. Μέχρι το 116 π.Χ. τα θύµατά του ήταν περισσότερα από  100.  Συγκεκριµένα  ο Μεγάλος Ιστορικός της πρωιµης ∆υναστείας των Χαν, έχει καταγράψει πως «Σε ηλικία είκοσι εννέα ετών, ο Liu Pengli ήταν αλαζονικός και σκληρός και έκανε επιδροµικές αποστολές µε δεκάδες σκλάβους και νεαρούς που ζούσαν στην παρανοµία, δολοφονώντας ανθρώπους και αρπάζοντας τα υπάρχοντά τους καθαρά για ευχαρίστηση. (…)  ο γιος ενός από τα θύµατά του, τον κατήγγειλε στον αυτοκράτορα και οι αξιωµατούχοι του δικαστηρίου ζήτησαν να εκτελεστεί ο Liu Pengli, ωστόσο, ο αυτοκράτορας δεν άντεξε να σκοτώσει τον ανιψιό του, και ο Liu Pengli εξορίστηκε στην κοµητεία Shangyong». Το τέλος του σφαγέα είναι άγνωστο.

∆είτε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο εδώ: www.youtube.com/watch?v=nb6RmAnjskI

∆ιαβάστε επίσης και το: https://alexabaczak.medium.com/liu-pengli-the-second-century-serial-killer-d7c416fd1440

Alice Kyteler, η «µάγισσα»

Γεννηµένη το 1263, η Alice Kyteler ήταν η πρώτη που καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή ασκούσε  «µαγεία» στην Ιρλανδία. Ουδέποτε ωστόσο κάηκε στην πυρά, γιατί δραπέτευσε και βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία ή τη Φλάνδρα. Μετά, τα ίχνη της χάθηκαν εντελώς. Η Alice ήταν µια οξυδερκής Ιρλανδή που παντρευόταν πλούσιους άντρες, οι οποίοι όµως πέθαιναν κάτω από µυστηριώδεις συνθήκες. Μετά τους τρεις πρώτους συζύγους που αποδήµησαν περιέργως, (στο µεταξύ η γυναίκα είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία)  ξαναπαντρεύτηκε. Όµως, ο τέταρτος σύζυγός της, John le Poer, συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά µε τη γυναίκα που διάλεξε να µοιραστεί τη ζωή του. Στις αρχές της δεκαετίας του 1320, ο άντρας νόσησε βαριά. Αυτή η ασθένεια οδήγησε τελικά στο θάνατό του. Προτού πεθάνει, άρχισε να υποψιάζεται πως η ασθένειά του, και πιθανώς οι θάνατοι των προκατόχων του, δεν ήταν και πολύ… φυσιολογικοί. Εκµυστηρεύτηκε στα παιδιά τους τις υποψίες του, πως µάλλον η Alice δηλητηρίαζε τους άντρες της. Τελικά ο le Poer πέθανε και αποδείχθηκε πως είχε δίκιο! Το 1324, µετά τον θάνατό του, τα παιδιά του (από προηγούµενους γάµους) χρειάστηκε να πολεµήσουν τη γυναίκα δικαστικά για να µην χάσουν την περιουσία του πατέρα τους.  Ετσι, κυκλοφόρησε πως η Alice ήταν µάγισσα. Για να ξεφύγει από σίγουρο χαµό, η Alice έφυγε από την Ιρλανδία και εξαφανίστηκε για πάντα. Στις 3 Νοεµβρίου 1324, µαστιγώθηκε και κάηκε στην πυρά η υπηρέτρια της, Petronella de Meath,  η οποία κατά το δικαστήριο ήταν σωστό να πάρει τη θέση της Alice…

∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.historyireland.com/the-sorcery-trial-of-alice-kyteler-by-bernadette-williams

Gilles de Rais, ένας γαλαζοαίµατος σφαγέας

 

Ο Gilles de Rais γεννήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα και έζησε σε µια ταραχώδη περίοδο της γαλλικής ιστορίας. Ήταν ιππότης και άρχοντας από τη Βρετάνη, γόνος ισχυρής και πλούσιας οικογένειας. Επίσης είχε ενεργό δράση στις στρατιωτικές συρράξεις του 15ου αιώνα. Καταρχάς ήταν βασικός πολεµικός σύντροφος της Ζαν ντ΄Αρκ. Ο Gilles de Rais ήταν επικεφαλής στρατεύµατος, φηµισµένος για τη γενναιότητα και την ικανότητά του να κερδίζει µάχες. Οµως, στα τέλη της δεκαετίας του 1430, το άστρο του κατάρρευσε, αφού κατηγορήθηκε για βιασµό, βασανισµό και δολοφονία περί των 140 παιδιών (!) σε ολόκληρη τη Γαλλία. Η αρχή του τέλους σηµατοδοτείται στο 1433, οπότε και αποσύρθηκε από τον ηγετικό του ρόλο σε στρατεύµατα που συµµετείχαν στον Εκατονταετή Πόλεµο. Τότε ξεκίνησε επίσης να σπαταλά τη σηµαντική του περιουσία σε πολυτελείς αγορές, αλλά και σε υψηλότατες δωρεές στην εκκλησία. Μάλιστα, κυκλοφορούσαν έντονα φήµες ότι προσπαθεί µε τον τρόπο αυτό να σώσει την ψυχή του για τις φρικαλεότητες που είχε διαπράξει απέναντι σε µικρά παιδιά. Τελικά, και για να καλύψει τους λογαριασµούς του, άρχισε να πουλά κοµµάτια των εκτάσεων που του ανήκαν Εννοείται πως η οικογένειά του, και ιδιαίτερα ο µικρότερος αδερφός του, René de La Suze, δεν χάρηκαν µε τις εξελίξεις. Τελικά, το 1435, ο Gilles de Rais τέθηκε υπό απαγόρευση από τον βασιλιά Κάρολο Ζ’ (δεν µπορούσε να λάβει εκκλησιαστικά προνόµια, να συµµετάσχει σε εκκλησιαστικές λειτουργίες κλπ). Τον Μάιο του 1440, ο Gilles επιτέθηκε σε έναν κληρικό που ονοµαζόταν Jean Le Ferron µέσα σε µια εκκλησία. Στη συνέχεια κατέλαβε το τοπικό κάστρο στο Saint-Étienne-de-Mer-Morte προκειµένου να το κρατήσει για τον εαυτό του. Αυτοµάτως λοιπόν έθεσε απέναντί του και τη γαλλική µοναρχία και την εκκλησία. Συνελήφθη τον Σεπτέµβριο της ίδιας χρονιάς και µεταφέρθηκε στη Βρετάνη για να δικαστεί για την κατάληψη του κάστρου, αλλά και για διάφορα ακόµα αδικήµατα. Ένα µήνα µετά δικάστηκε. Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για σοδοµισµό και δολοφονία περισσότερων από 140 παιδιών. Φαίνεται πως οι βασανισµοί και οι  δολοφονίες τόσων παιδιών έπρεπε να έρθουν στο φως µόνο όταν ο Gilles de Rais επιτέθηκε σε Κράτος και  Εκκλησία… Καταδικάστηκε σε απαγχονισµό και στις 26 Οκτωβρίου οδηγήθηκε στο ικρίωµα µαζί µε δυο υπηρέτες του.

∆ιαβάστε περισσότερα εδώ: www.britannica.com/story/gilles-de-rais-historys-first-serial-killer

Ακολουθεί και δεύτερο µέρος!

Locusta, η αγρότισσα µε τα δηλητήρια, από τη Γαλατία

 

Η Locusta ήταν µια συνηθισµένη αγρότισσα που γεννήθηκε στην ύπαιθρο λίγο µετά την εποχή του Ιησού. Ωστόσο έµεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος, µια από τους πρώτους serial killer όλων των εποχών. Η Locusta γνώριζε άριστα πώς να φτιάχνει φίλτρα και σκόνες χρησιµοποιώντας βότανα και εκµεταλλεύτηκε τις γνώσεις της για να αποκτήσει δύναµη στη Ρώµη. Η γυναίκα έφτιαχνε δηλητήρια και δοκίµαζε την αποτελεσµατικότητά τους σε παιδιά της περιοχής της. Πολλά από αυτά τα παιδιά πέθαναν — µε τον αριθµό τους να συνεχίζει µέχρι σήµερα να προβληµατίζιε τους ιστορικούς. Εκείνο που µε βεβαιότητα ωστόσο λένε οι µελετητές είναι πως η Locusta ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία τουλάχιστον πέντε ανθρώπων (ενώ πιθανολογούν πως θα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις). Κατάφερε να δολοφονήσει µε δηλητήριο τον  αυτοκράτορα Κλαύδιο και τον γιό του Britannicus, και έγινε η αγαπηµένη του αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο Νέρωνας πήρε τη γυναίκα υπό την προστασία του και µάλιστα την έβαλε να  εκπαιδεύσει και άλλους «δηλητηριαστές», µαθαίνοντάς τους την τέχνη της. Μετά τον θάνατο του Νέρωνα, η Locusta συνελήφθη από τον διάδοχό του, τον Galba, ο οποίος διέταξε –µε συνοπτικές διαδικασίες- την εκτέλεσή της.

∆ιαβάστε περισσότερα στο: https://crimereads.com/locusta-of-gaul-romes-imperial-poisoner-and-possibly-the-worlds-first-serial-killer  και στο https://en.wikipedia.org/wiki/Locusta


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα