Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Ηχηρά σκάνδαλα

Ψηφίστηκε απ’ την ολομέλεια της Βουλής με 266 “ναι” και 22 “όχι” η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, να ερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών.

Η σύγκρουση των δύο συρμών χαρακτηρίστηκε ως το φονικότερο δυστύχημα στη σύγχρονη ιστορία των σιδηροδρόμων και δη των Ελληνικών. Η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής Επιτροπής θεωρείται σοβαρότατο λάθος του ΚΚΕ, διότι η Ν.Δ. με την πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί να την πάει, όπου θέλει. Μετά τη σύγκρουση μάθαμε από εκτενή ρεπορτάζ ότι από την πυρκαγιά που προκλήθηκε αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες περίπου 1300οC, που εξαερώθηκαν τα πάντα. Κατόπιν τούτου η διαδικασία ταυτοποίησης μερικών θυμάτων ήταν εξαιρετικά επώδυνη και δύσκολη.

Ωστόσο στην επιβατική αμαξοστοιχία ταξίδευαν 350 επιβάτες, άγνωστος αριθμός μεταναστών και άλλοι που ανέβηκαν στο τρένο την τελευταία στιγμή, πριν φύγει. Το ερώτημα είναι γιατί το ΚΚΕ πρότεινε Εξεταστική και όχι Προανακριτική Επιτροπή. Η διαφορά είναι ότι στη μεν πρώτη αποδίδονται πολιτικές ευθύνες, ενώ για τη δεύτερη υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες που καταλήγουν στο Ειδικό Δικαστήριο. Τόσοι άνθρωποι χάθηκαν. Τούτο δεν συνιστά “αποχρώσες ενδείξεις” για ποινικές ευθύνες; Ίσως γι’ αυτό αξιολογείται ως λάθος η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή. Οι “κακές οι γλώσσες” λένε ότι έτσι διευκολύνεται η κυβέρνηση να “συγκαλύψει” την τραγωδία, καθόσον η Ν.Δ. έχει την πλειοψηφία, οπότε είναι προβλέψιμο το αποτέλεσμα της σύνταξης του δικού της “πορίσματος” με τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν εκ μέρους της αντιπολίτευσης “αντιπορίσματα”.

Για γεγονότα που συντάραξαν την κοινή γνώμη, όταν οι φερόμενοι ως δράστες ήταν κοντά στην κυβερνητική παράταξη, η δικαιοσύνη φαίνεται διστακτική να προχωρήσει αμέσως την εισαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να ξεθωριάσουν στον χρόνο και να καταλήξουν στην αθώωση, “ελλείψει δόλου” ή στην “απαλλαγή λόγω παραγραφής”.

Τα πιο ηχηρά σκάνδαλα είναι του Χρηματιστηρίου (1999), το “Βατοπέδι” (2011), τα δομημένα ομόλογα (2005-2007), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (2008), οι λίστες Λαγκάρτ περί φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Ελβετία (2015), η υπόθεση SIEMENS (2008), η αποναρκοθέτηση του Έβρου από καλά οργανωμένες Μ.Κ.Ο. (2008) και άλλα πολιτικής απήχησης, που δεν έφθασαν στο δικαστήριο και πάνε για παραγραφή. Το δυστύχημα των Τεμπών έχει πολλές διαδρομές, δεν ξεχνιέται.

Κάπου θα καταλήξει και θα εκπλήξει!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα