Η πρώτη σοβαρή διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να αλλάξει την ατζέντα του πολιτικού και δημόσιου διαλόγου από τα δημοσιονομικά, ήρθε από την εσωκομματική αντιπολίτευση και την τάση των 53+.
Η τάση, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη όπως ο Ευκ. Τσακαλώτος, ο Θ. Δρίτσας και η Θ. Φωτίου, με εσωτερικό της σημείωμα προς τα ΜΜΕ, εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με το «άνοιγμα» της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δηλώνει ότι αποπροσανατολίζει από το βασικό ζητούμενο «την παραγωγή έργου», τάσσεται κατά της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και υπέρ της απλής αναλογικής.
Όπως επισημαίνουν, κεντρικό κυβερνητικό καθήκον, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η παραγωγή έργου και το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση «απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο».
Επιπλέον, σημειώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η συνταγματική αναθεώρηση καθώς τα όποια προβλήματα απορρέουν «από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις» και υποστηρίζουν ότι το μόνο ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί είναι αυτό της ποινικής ευθύνης των υπουργών.
Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνουν ότι είναι κάθετα αντίθετοι με την άμεση εκλογή του από το λαό καθώς προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.
Επίσης, παίρνουν θέση υπέρ της απλής αναλογικής και ξεκαθαρίζουν ότι είναι εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλά μειώνουν το μπόνους του πρώτου κόμματος ή «προδικάζουν συμμαχίες».
Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να «κλειδώσει» η θέση του κόμματος για τον εκλογικό νόμο, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης με τα στελέχη των 53+ να επιμένουν ότι θέματα όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο εκλογικόε νόμος πρέπει να συζητηθούν στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος (τον Σεπτέμβριο). Ειδικότερα για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με τη φράση «εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης» και με δεδομένο της ανρητικής τους στάσης, αφήνουν σαφέστατα υπονοούμενα για τη στάση τους στις σχετικές διαδικασίες στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr