Ήχους από διάφορα μέρη του πλανήτη όταν η φύση ξυπνά, σε ζωντανή μετάδοση αλλά και ομιλίες, δρώμενα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν το Σάββατο στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ήχων Reveil.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε από τις 10 το πρωί του Σαββάτου με 24ωρη ζωντανή αναμετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος Reveil, ένα συνεργατικό έργο το οποίο παρακολουθεί και ακολουθεί την πορεία του ήλιου από την Aνατολή προς τη Δύση. Το έργο προσπαθεί να μεταδώσει σε ζωντανό χρόνο εκπομπές από διάφορα μέρη του πλανήτη όταν ο ήλιος βγαίνει το χάραμα όπως επεσήμανε στα «Χ.ν» η Μαρία Παπαδομανωλάκη, διοργανώτρια του Φεστιβάλ Ήχων στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας.
«Γιατί το κάνουμε αυτό;» ανέφερε η κα Παπαδομανωλάκη, εξηγώντας ότι «η χορωδία της Αυγής ( το ξύπνημα της φύσης) που γίνεται κατά την έλευση του ήλιου είναι ένα φαινόμενο που φέρνει έντονη δράση. Όταν τα πουλιά, όλη η φύση ξυπνάνε, αυτό το διάστημα έχει έντονο ηχητικό ενδιαφέρον. Κι εμείς προσπαθούμε να το παρουσιάσουμε σε ζωντανό χρόνο μέσα από αυτήν την ραδιοφωνική αναμετάδοση, ακολουθώντας διάφορα ανοικτά μικρόφωνα που υπάρχουνε καθώς ο ήλιος διαγράφει την πορεία του. Ξεκινάμε από το Λονδίνο, πάμε μέχρι την Αμερική, διασχίζουμε τον Ειρηνικό Ωκεανό φτάνοντας μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα.
Με βάση αυτόν τον μηχανισμό και σε σχέση με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ακουστικά Κοινά» γίνονται διάφορες δράσεις όπως αυτήν που διοργανώσαμε στο Πάρκο. Παράλληλες δράσεις γίνονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη π.χ πάρκα, μουσεία, γκαλερί και συγχρονίζονται μεταξύ τους».
Στόχος των δράσεων είναι, σύμφωνα με την διοργανώτρια του Φεστιβάλ, να φέρουν πιο κοντά το κοινό στην έννοια του ηχητικού περιβάλλοντος. «Πώς μπορούμε να αφουγκραστούμε το φυσικό περιβάλλον. Αυτή η είναι η ουσία της διοργάνωσης που γίνεται μια πρώτη απόπειρα εδώ στα Χανιά, στο Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, όπου έχει εγκατασταθεί ένας μόνιμος πομπός που μεταδίδει ήχους του πάρκου, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος».
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έγινε ηχοπερίπατος το πάρκο για μικρούς και μεγάλους με την Δρ Κατερίνα Τζεδάκη (ΕΛΜΕΠΑ), συζήτηση για το ηχητικό περιβάλλον με τους Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κατερίνα Τζεδάκη, Νικόλα Βαλσαμάκη και Δημήτρη Μπαρνιά, παρουσίαση του προγράμματος «Ακουστικά Κοινά, παρουσίαση του Δρ Νικόλα Βαλσαμάκη για το ηχοτόπιο και παρουσίαση του έργου «Δυτικός» που αφορά το ακουστικό τοπίο της Γαύδου, από τον sound artist Δημήτρη Μπαρνιά.