Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ιδιωτικά Πανεπιστήµια – Μεταγλώσσα και ψέµµατα. Γιατί;

Είναι ίδιο της εποχής στον πολιτικό λόγο να λέγονται ψέµµατα που τα χρυσώνουµε µε λεκτικές εφευρέσεις. Στη «µεταγλώσσα» αυτήν, οι σφαγές αµάχων βαφτίζονται παράπλευρες απώλειες, τα υπερκέρδη, υπερέσοδα, τα κοράκια των εισπρακτικών, servicers, για να πούµε λίγα από τα τρέχοντα παραδείγµατα.
Η κυβέρνηση θέλει, να αδειοδοτήσει «µη κρατικά», «µη κερδοσκοπικά», «ελεύθερα» Πανεπιστήµια. Για να το πετύχει, εξευτελίζει το Σύνταγµα, στραγγαλίζει οικονοµικά και διοικητικά τα δηµόσια ΑΕΙ και χρησιµοποιεί σε µέγιστο βαθµό εργαλεία της «µεταγλώσσας» όπως και φανερά ψέµµατα. Ας δούµε.
Μη κρατικά. ∆ηλαδή ιδιωτικά. Γιατί το µασκάρεµα του «ιδιωτικού»; Και αν πρόκειται για πραγµατικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ασφαλώς η κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι ∆ΕΝ θα λαµβάνουν κρατική χρηµατοδότηση.
Μη κερδοσκοπικά: Οι ιδιώτες θα κάνουν την τεράστια επένδυση που απαιτείται (αίθουσες, εργαστήρια, υποδοµές, τεράστια λειτουργικά έξοδα) µόνο από αγάπη για τη γνώση. Μάλιστα.
«Ελεύθερα»: Η γνωστή, απεχθής πρακτική του χλευασµού του δηµοσίου, το οποίο εξ αντιδιαστολής είναι «ανελεύθερο». Αλλά η γεύση από την «ελεύθερη» παραγωγή ενέργειας, τις «ελεύθερες» εργασιακές σχέσεις, του «ελεύθερου» ανταγωνισµού στις τιµές, είναι πικρή στο στόµα µας.
«Θα έχουν υψηλή ποιότητα»: Τα υφιστάµενα ιδιωτικά, πρώην φροντιστήρια, πρώην ΙΕΚ, νυν κολλέγια κ.λπ. είναι κάπου αόρατα στις διεθνείς αξιολογήσεις µε σειρά που γράφεται µε πέντε ψηφία, εκεί που σχεδόν όλα τα δηµόσια ΑΕΙ της χώρας είναι στα πρώτα 500 παγκοσµίως. Από την άλλη, διαπρεπείς Έλληνες επιστήµονες που καµαρώνουµε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι απόφοιτοι των «άθλιων» δηµόσιων Πανεπιστηµίων.
«Θα έρθουν τα µεγάλα ξένα Πανεπιστήµια». Να κάνουν τι; Αυτά, αυτό που θέλουν (εκπαιδευµένα ποιοτικά µυαλά) το παίρνουν ήδη µέσω του brain drain. Εδώ θα έρθουν για τον ήλιο και τη θάλασσα; Από την άλλη, ας µας δείξουν ΜΙΑ ερευνητική οµάδα σε ΑΕΙ που να ΜΗΝ έχει συνεργασία µε κάποιο(α) µεγάλο Πανεπιστήµιο του εξωτερικού.
«Θα έχουµε έσοδα από ξένους φοιτητές». Μα αυτό αλλάζει µε µια φρασούλα στο νόµο για τα ΑΕΙ: «τα µεταπτυχιακά που προσφέρουν τα ελληνικά ΑΕΙ θα είναι υποχρεωτικά στα αγγλικά».
Τέλος, αλλά όχι έσχατο. Μήπως από τους ενδιαφερόµενους επενδυτές, οι σηµαντικότεροι είναι οι Τράπεζες; Αυτές που βλέπουν τη χοντρή δουλειά µε τα φοιτητικά δάνεια που τρέχει π.χ. στις ΗΠΑ και η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, καταγράφεται ως ένα από τα σηµαντικότερα κοινωνικά/οικονοµικά προβλήµατα σήµερα στη χώρα αυτή;
Η κυβέρνηση ας τα ψηφίσει µε την πλειοψηφία που έχει. Γιατί όµως τόσα ψέµµατα; Γιατί δεν λέει µε σαφήνεια, θέλω ιδιωτικά, κερδοσκοπικά Πανεπιστήµια γιατί µου το ζητάνε οι ενδιαφερόµενοι και ταιριάζει µε την ιδεολογία µου της λατρείας του κέρδους. Να απολαύσουµε τα καλά της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της ενέργειας και συντόµως του νερού και στην Παιδεία.
Και για να απαντήσω και στα παραπάνω «γιατί;». Τα ψέµµατα και η µεταγλώσσα είναι για να κρύψουν ότι στερούν από τον αδύναµο ένα από τα τελευταία στηρίγµατά του: την πρόσβαση σε ποιοτική δηµόσια παιδεία.
Ο αγώνας για την υπερασπιστούµε είναι µπροστά µας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα