∆εν θα µπορούσε να βρεθεί καλύτερος υποστηρικτής να εφαρµόσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις της δηµόσιας περιουσίας από τον κ. Κ. Χατζηδάκη, τον υπ. Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών από 27/6/23, οι οποίες θεωρούνται ζηµιογόνες για το δηµόσιο, όχι όµως για τους αγοραστές.
Ως συνήθως δώδεκα παρά πέντε, βραδινή ώρα, πριν κλείσει η Βουλή τις εργασίες της, ψηφίστηκε τροπολογία για τους εργαζόµενους στη ΛΑΡΚΟ, που προσέφυγαν στα δικαστήρια, να παραµείνουν στη θέση τους µέχρι να αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο νέος ιδιοκτήτης στον οποίο κατακυρώθηκε η εταιρεία από το ΤΑΪΠΕ∆. Εµπνευστής του “ξεπουλήµατος”, ο υπουργός Οικονοµικών που θεώρησε ότι το κράτος πρέπει ν’ απαλλαγεί µε κάθε τρόπο απ’ τη “ζηµιογόνο” ΛΑΡΚΟ.
Η εταιρεία που ιδρύθηκε απ’ τον Όµιλο Μποδοσάκη είναι η δεύτερη στον κόσµο παραγωγής σιδηρονικελίου, υπολογίζεται δε ότι η αξία των αποθεµάτων νικελίου είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.
Η ∆ΕΗ, η οποία παρουσιάστηκε ως “χρεοκοπηµένος γίγαντας” µετετράπη από εταιρεία του ∆ηµοσίου, µετά την ιδιωτικοποίηση του µάνατζµεντ σε “εταιρεία ιδιωτικού τοµέα”. Αποκτά υπερκέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύµατος ως παραγωγός και ως πάροχος, προσφέροντας τιµές µη οικονοµικές απ’ τους ανταγωνιστές της.
Στον τοµέα του φυσικού αερίου, µετά από ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταµεία, επωλήθη στην “Italgas” το 100 % της ∆ΕΠΑ Υποδοµών Α.Ε., 75% από το ΤΑΪΠΕ∆ και 35% απ’ τα ΕΛΠΕ έναντι 733 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία, τα κέρδη της απ’ αυτήν την επένδυση το πρώτο εξάµηνο ήταν εντυπωσιακά.
Μεθοδεύτηκε να απαλλαγεί το ∆ηµόσιο από όσες ∆ΕΚΟ έχουν µπει στο ΤΑΪΠΕ∆ για “αξιοποίηση”. Είναι οι Αστικές Συγκοινωνίες, τα ΕΛΤΑ, η ∆ΕΘ, οι Ελληνικές Αλυκές, η ∆ιώρυγα της Κορίνθου, ο Οργανισµός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας κ.ά. Τα µεγαλύτερα θύµατα θεωρούνται ότι είναι τα ΕΛΤΑ και οι Αστικές Συγκοινωνίες.
Προετοιµάζεται νοµοσχέδιο για τη µεταρρύθµιση του Υπερταµείου και για την εποπτεία των ∆ΕΚΟ που θ’ ακολουθηθεί το “µοντέλο ∆ΕΗ”.
∆ηλαδή ιδιωτικοποίηση κατ’ αρχήν της τεχνικής ∆ιοίκησης και στη συνέχεια να τροποποιείται η µετοχική σύνθεση και το ∆ηµόσιο να περιορίζεται στο 34%, ώστε οι θεσµικοί να ελέγχουν την πλειοψηφία.
Και “όσοι πιστοί προσέλθετε”!