Δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση δημιουργίας ενός “νέου Ε.Σ.Υ.” προκειμένου να περιορισθεί η πρόσβαση των πολιτών στη σταθερού χαρακτήρα δημόσια υγεία. Ανοίγεται δρόμος για την εμπορευματοποίηση τούτη τη φορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την παράδοσή της στους επιχειρηματίες για να ενισχυθούν τα κέρδη των ομίλων θεραπείας. Η πανδημία χρειάστηκε την ύπαρξη σοβαρού ΕΣΥ αλλά αντί τούτου δημιουργήθηκαν ιδιωτικές δομές ή δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ρυθμίζονται με έναν νέο θεσμό του “προσωπικού γιατρού”.
Τα σχέδια του Υπ. Υγείας βασίζονται στο αφήγημα “νοικοκυρέματος” και στον “εξορθολογισμό των δαπανών” να μην γίνεται.. “σπατάλη”(!). Όμως πρόκειται περί ανυστάτων δικαιολογιών, διότι την κάθε δημιουργία νέων διατάξεων την υφίστανται οι ασθενείς από πληρωμές του οικογενειακού γιατρού, αυξήσεις της φαρμακευτικής περίθαλψης και καταργήσεις ή συγχωνεύσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) μέχρι ελλείψεις προσωπικού των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Τοποθετήθηκε Υπουργός στο Υγείας ο “σιδηρούς καταπέλτης”, που καταφέρνει με το νομοθέτημά του να φέρει προνομιακή μεταχείριση προς όφελος συγκεκριμένων στόχων.
Απαξιώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα απ’τα Νοσοκομεία, συγχωνεύεται και μετατρέπεται ο ΕΟΠΠΥ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, ο δε “προσωπικός γιατρός” θα λειτουργεί ως “κόφτης” στην πρόσβαση στα κρατικά νοσοκομεία.
Οι παροχές του ΕΟΠΠΥ περιορίζονται ή περικόπτονται, αφού οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται, να καταφεύγουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία ή στο νέο εφεύρημα λειτουργίας απογευματινών χειρουργίων στα Δημόσια Νοσοκομεία, προκειμένου να παρεκλίνουν τη λίστα αναμονής, η δαπάνη των οποίων θα βαρύνει τους ασθενείς. Έτσι καθιερώνεται η είσοδος στα νοσοκομεία ιδιωτών γιατρών, με τη δικαιολογία της μερικής απασχόλησης και τούτο θα είναι το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησής των.
Με την υποβάθμιση του ΕΣΥ, που στάθηκε στο ύψος του με αυταπάρνηση καταπολεμώνταςτην Πανδημία, το οποίον ο λαός χειροκρότησε και το αγκάλιασε, ενώ η εξουσία το συνεχάαρη υποσχόμενη ότι θα το ενισχύσει, ενώ δεν έκανε τίποτα, οι πολίτες τώρα αναγκάζονται, να μπουν στην ιδιωτική ασφάλιση. Η πολιτεία το υποχρηματοδοτεί, να οδηγηθεί σε απαξίωση, ώστε να πιστέψει η κοινωνία ότι το δημόσιο είναι ανίκανο, να παίζει αυτό το ρόλο και να περάσει στους ιδιώτες.
Η έφοδος στην τσέπη των πολιτών ξεκίνησε από παλιά με την Ολυμπιακή, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια να μην ξεχάσουμε τις οδικές αρτηρίες, κατάργησε το πρώτο γράμμα της ΔΕΗ κάνοντας την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και τώρα συνεχίζεται με την Υγεία. Το ξεπούλημα ονομάστηκε “ιδιωτικοποίηση”! Και τις ζημιές τις πληρώνει ο Έλληνας ιθαγενής.
Αποκαλύπτεται, ότι με τη δημιουργία του “νέου Ε.Σ.Υ.” θα παραχωρηθούν και υπηρεσίες του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες, που θα λειτουργούν παράλληλα με το Δημόσιο για την “εξυπηρέτηση δευετρογενών διακομιδών” επειγουσών καταστάσεων. Τώρα αν το “νέο Ε.Σ.Υ.” προκαλέσει κρίση και αλλοίωση της μορφής του δημόσιου αγαθού της Υγείας, φαίνεται πως ουδόλως απασχολεί την κυβερνητική εξουσία.