Πείτε τη γνώμη σας σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης της Μιναμάτα από την Ε.Ε., λέει η ηλεκτρονική διαβούλευση για τα θέματα που αφορούν την κύρωση και την εφαρμογή, από την Ε.Ε., της σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2013. Την εποχή εκείνη ήταν η 1η διεθνής περιβαλλοντική συμφωνία που συναπτόταν μέσα σε μία δεκαετία. Πρόκειται για παγκόσμια συνθήκη που αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις του υδραργύρου και επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση πολλών από τις τρέχουσες χρήσεις του.
Η διαβούλευση αυτή δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είναι γνωστό, ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά τοξικό στοιχείο, που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, π.χ. σε διεργασίες χλωρίου – αλκαλίων και στον κλάδο των πλαστικών, καθώς και σε προϊόντα όπως τα θερμόμετρα, τα οδοντιατρικά αμαλγάματα, οι συσσωρευτές και οι λαμπτήρες. Ελευθερώνεται επίσης στο περιβάλλον ακούσια από την καύση ορυκτών καυσίμων (κυρίως από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα). Περίπου το ήμισυ του υδραργύρου που ελευθερώνεται στο περιβάλλον προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα.
Η Ε.Ε. υπέγραψε τη σύμβαση της Μιναμάτα και προτίθεται τώρα να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της. Ωστόσο, ενώ η σύμβαση της Μιναμάτα περιέχει μέτρα που σε μεγάλο βαθμό είναι παρόμοια ή ταυτόσημα με την υπάρχουσα νομοθεσία της Ε.Ε., θα απαιτηθούν ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα. Εξάλλου, ορισμένα στοιχεία της νομοθεσίας της Ε.Ε. πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα. Ειδικότερα, έχουν εντοπιστεί ελλείψεις στη νομοθεσία της Ε.Ε. στους ακόλουθους τομείς:
• Περιορισμοί εισαγωγών μεταλλικού υδραργύρου από μη συμβαλλόμενα μέρη.
• Απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο.
• Χρήση υδραργύρου σε προϊόντα και διεργασίες που δεν έχουν διατεθεί ακόμη στην αγορά.
• Περιορισμοί για ορισμένες διεργασίες στις οποίες χρησιμοποιείται υδράργυρος.
• Χρήση υδραργύρου στη βιοτεχνική και τη μικρής κλίμακας εξόρυξη χρυσού.
Ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης
Το Galileo εκτοξεύει δύο επιπλέον δορυφόρους, που μαζί με τους 4 ήδη εκτοξευμένους στοχεύουν σε ισχυρή ώθηση συγκεκριμένων κλάδων για ανάπτυξη.
Η εκτόξευση αυτή σηματοδοτεί νέο ορόσημο για το Galileo, αφού αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία πλήρως αναπτυγμένου συστήματος δορυφορικής πλοήγησης ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας. Οι δύο δορυφόροι είναι οι πρώτοι μιας νέας σειράς, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ε.Ε. Με την επικείμενη προσθήκη του νέου κύματος δορυφόρων στους ήδη υπάρχοντες, η διαθεσιμότητα και η κάλυψη του σήματος του Galileo θα βελτιωθούν σταδιακά και θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη φάση πλήρους λειτουργίας του προγράμματος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανάφερε, μεταξύ άλλων ότι το Galileo χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής και παρέχει εφαρμογές με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, στηρίζοντας τους στόχους της Ε.Ε. για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.
Για τα οφέλη ενός ενωσιακού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει ότι οι βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρονισμού που θα παρέχονται από το Galileo θα επηρεάσουν θετικά πολλές υπηρεσίες και πολλούς χρήστες στην Ευρώπη. Προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, π.χ. οι συσκευές πλοήγησης στο εσωτερικό των αυτοκινήτων και τα κινητά τηλέφωνα, θα επωφεληθούν από την επιπλέον ακρίβεια που θα εξασφαλίζει το Galileo.
Το Galileo, μόλις ξεκινήσει η επιχειρησιακή του φάση, θα δημιουργήσει ευρύ φάσμα νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλους κλάδους και θα φέρει οικονομική ανάπτυξη, καινοτομία και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Το 2013 η παγκόσμια αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης υπολογίστηκε σε 175 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας σε 237 δισ. ευρώ το 2020.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο στόχος της Επιτροπής είναι, πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, να έχει τεθεί σε λειτουργία η πλήρης συστοιχία 30 δορυφόρων Galileo (η οποία περιλαμβάνει έξι ενεργούς εφεδρικούς δορυφόρους σε τροχιά).