Eνα όραμα χρόνων, η δημιουργία του Ιδρύματος για τη στέγαση απόρων, αστέγων, ατόμων με αναπηρία, αλλά και την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής Εκκλησίας θα γίνει πραγματικότητα με την μεγάλη κληρονομιά, που άφησε ο 96χρονος Ρεθυμνιώτης Γεώργιος Τσικόγιας στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, θέλοντας και αυτός με τον τρόπο αυτό να συνδράμει στο έργο της εκκλησίας. Χθες, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Ι.Μ.Ρ.Α. και μέλος του μητροπολιτικού συμβουλίου κ. Νίκο Κοτζαμπασάκη έκαναν τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το κληροδότημα του Γ. Τσικόγια προς την τοπική εκκλησία, μία δωρεά το ύψος της οποίας προκάλεσε έντονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες. Στις δύο διαθήκες του, την πρώτη το 2011 και στη δεύτερη το 2012, ο δωρητής -ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος ανύπαντρος χωρίς άμεσους κληρονόμους αλλά με πολύ μεγάλη περιουσία αποκτηθείσα από την πολύχρονη δραστηριοποίησή του ως έμπορος στην πόλη του Ρεθύμνου- καθιστά σαφές ότι επιθυμεί όλη η ακίνητη και κινητή περιουσία του να περιέλθει στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Στις δύο λιτές και χειρόγραφες διαθήκες, ο διαθέτης δεν αναφέρει συγκεκριμένο όρο για τη διάθεση του υψηλού ποσού των καταθέσεών του, όμως, ο ίδιος είχε εκφράσει πολλές φορές, ήδη από την ιερατεία του μακαριστού Ανθίμου και μετέπειτα και επί του σημερινού επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγενίου, την επιθυμία του να συνδράμει οικονομικά στην ανακατασκευή του κτηρίου στον λόφο του Τιμίου Σταυρού για τη στέγαση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της εκκλησίας προς τους πολίτες του Ρεθύμνου. Αλλωστε, ο ίδιος άνθρωπος είχε χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανακατασκευής και είχε πληρώσει για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας από την Πολεοδομία, εγκρίσεις και έγγραφα τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στη διάθεση της Ι.Μ.Ρ.Α. Ο Γ. Τσικόγιας μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες ο επίσκοπος του Ρεθύμνου κ. Ευγένιος, είχε έρθει σε συμφωνία και με Τεχνική εταιρεία του Ρεθύμνου ήδη από τον Μάρτιο του 2013, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτήριο, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν, όπως επίσης ο ίδιος δεν κατάφερε να είναι εν ζωή για να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.
Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρέστησαν ο αρχιερατικός επίτροπος, π. Νικ. Νικηφόρος και ο υπεύθυνος του Φιλοπτώχου, π. Γεωργ. Γαλεράκης, ο επίσκοπος Ρεθύμνου κ. Ευγένιος και ο νομικός σύμβουλος κ. Ν. Κοτζαμπασάκης ανακοίνωσαν ότι από την έρευνα σχετικά με την περιουσία του Γ. Τσικόγια προκύπτει ότι στη Μητρόπολη περιέρχονται καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και τέσσερα ακίνητα, τρία εκ των οποίων είναι καταστήματα στην πόλη και ένα οικόπεδο στις παρυφές του Ρεθύμνου. Ο διαθέτης στην πρώτη διαθήκη του 2011 αναφέρει την επιθυμία του να περιέλθει η περιουσία του στην Ι.Μ.Ρ.Α. Στην δεύτερη διαθήκη του το 2012, επαναλαμβάνει την επιθυμία του με δύο προσθήκες: Η πρώτη αφορά την επιθυμία του να δίδονται τα ενοίκια των τριών καταστημάτων στα τρία συσσίτια της Mητρόπολης και η δεύτερη αφορά την επιθυμία του να παραμείνουν οι ενοικιαστές στα καταστήματα για όσο το επιθυμούν, με μοναδική ίσως αύξηση τη νόμιμη που προβλέπεται απ’ τον νόμο. Επιπλέον, στη δεύτερη διαθήκη του ο Γ. Τσικόγιας προβλέπει τη διάθεση ενός μέρους της περιουσίας του και σε έναν ιδιώτη.
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον εκλιπόντα, Γεώργιο Τσικόγια για τη μεγάλη δωρεά του προς την τοπική εκκλησία, σημείωσε με έμφαση, απαντώντας και σε εκείνες τις φωνές που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και κάποιες και τη αντίθεσή τους με την απόφαση του δωρητή, ότι η διαχείριση της κληρονομιάς θα γίνει με τη δέουσα διαφάνεια και κάλεσε όποιον πολίτη το επιθυμεί να συμμετάσχει και στην επιτροπή που θα οριστεί για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η Μητρόπολη οφείλει να σεβαστεί την επιθυμία του μεγάλου δωρητή και να κάνει πράξη το όραμά του, που ταυτίστηκε με το όραμα του κ. Ευγενίου και του προκατόχου του και απάντησε σε εκείνους που κατέθεσαν, μάλλον εσπευσμένα τις δικές τους προτάσεις για την αξιοποίηση της νεοαποκτηθείσας κληρονομιάς.
«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ»
Ο κ. Ευγένιος ανέφερε ότι τα χρήματα που περιήλθαν στη Μητρόπολη είναι «ιερά» και τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι αυτά τα χρήματα για εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου είναι ιερά χρήματα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο γι’ αυτό που ήθελε ο ίδιος και με πλήρη διαφάνεια, την οποία ο καθένας θα μπορεί να διαπιστώνει καθημερινά, θα μπορέσουμε να πράξουμε το καλύτερο. Είμαι βέβαιος για τη στήριξη όλων και είμαι βέβαιος ότι όλοι κάποια μέρα θα καταλάβουν ότι αυτή η δωρεά χρησιμοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσωπικά, διαβεβαιώνω όλους τους ανθρώπους γι’ αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά απ’ τα 4 χρόνια της συναναστροφής μου μαζί σας, πώς από τη δική μου πλευρά διαχειρίζονται τα ιερά χρήματα και τα πράγματα της Εκκλησίας. Γνωρίζετε πολύ καλά και σας υπενθυμίζω πως υποσχέθηκα, όταν ήρθα σε αυτή την τοπική εκκλησία, πως έρχομαι πτωχός και θέλω να παραμείνω πένης. Και εδώ δεν ήρθα για να πλουτίσω με υλικά αγαθά, γιατί πλούτος μου είναι όλοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας. Γι’ αυτήν την Εκκλησία όλοι μαζί θα κάνουμε το παν. Δόξα το Θεό που πλέον θα έχουμε αυτήν την άνεση, να κάνουμε ένα όραμα της τοπικής εκκλησίας πραγματικότητα. Και αυτό το όραμα δεν είναι άλλο απ’ αυτό που ακούτε όλα αυτά τα χρόνια να το λέω, να το γράφω, να επιθυμώ να το δω, να παραδίδεται σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν τον λαό. Ενα κτήριο που βρίσκεται στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, που για πολλά χρόνια από την τοπική μας Εκκλησία είχε παραχωρηθεί για να γίνει εστία των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας και που τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε να είναι εγκαταλελειμμένο, με τα στατικά του προβλήματα που ανάγκασαν και την εστία να κλείσει και που με πολλή αγωνία ακόμα φιλοξενούμε τα παιδιά του συλλόγου “Αγάπη” αλλά και τη Σχολή της Βυζαντινής μας Μουσικής, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».
Ο επίσκοπος της τοπικής Μητρόπολης ανέφερε ότι ήδη από την εποχή που Μητροπολίτης ήταν ο μακαριστός Ανθιμος, ο Γ. Τσικόγιας είχε έρθει κοντά στην Εκκλησία και είχε εκφράσει την επιθυμία του για τη δημιουργία ενός παιδικού χωριού SOS στον Τίμιο Σταυρό. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί και έτσι ταυτίστηκε με την επιθυμία της Ι.Μ.Ρ.Α. για τη δημιουργία του ιδρύματος. Εκτοτε, συνέδραμε ουσιαστικά στις προσπάθειες και χρηματοδότησε μελέτη και άδεια. Ο ίδιος το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να φροντίσει η Μητρόπολη για τη διαβίωσή του όσο ήταν σε μεγάλη ηλικία και ανήμπορος να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, πράγμα που μάλιστα είχε υπογραφεί και σε συμφωνητικό τόσο επί επισκόπου Ανθίμου όσο και επί επισκόπου Ευγενίου. Επίσης, η μοναδική του επιθυμία, εφόσον βρισκόταν εν ζωή, ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος στο εν λόγω κτήριο για να διαμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί τον πρόλαβε ο θάνατος. Τους τελευταίους μήνες η Μητρόπολη είχε αναλάβει τα έξοδα της διαμονής και φροντίδας του στην μονάδα “Αγκάλη” στο Γερακάρι, όπου και πέθανε πριν από δύο περίπου μήνες. Ο κ. Ευγένιος ανέφερε: «Τώρα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε το κτήριο αυτό. Αυτό άλλωστε αποτελούσε επιθυμία και του μακαριστού διαθέτη και θέλω να το γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτό. Ο Γεώργιος Τσικόγιας, ήδη από τον καιρό του προκατόχου μου, μητροπολίτου Ανθίμου, είχε εκφράσει την επιθυμία να φτιάξει στον λόφο του Τιμίου Σταυρού αρχικά ένα συγκρότημα κατοικιών που όμως δεν ήταν δυνατόν, γιατί ήταν εκτός σχεδίου, ένα παιδικό χωριό SOS. Αυτό ήταν το πρώτο του όνειρο. Οταν όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, τότε συμφώνησε με τον προκάτοχό μου και χρηματοδότησε ο ίδιος τη μελέτη για να γίνει το κτήριο του Τιμίου Σταυρού. Η μελέτη αυτή ήδη είναι στα χέρια μας και εδώ και λίγο καιρό ο ίδιος είχε πληρώσει και για να βγει η άδεια της αποκατάστασης του κτηρίου, την οποία ήδη έχουμε λάβει από την Πολεοδομία. Ο άνθρωπος αυτός σε έναν φάκελο που είχε τα σχέδια αυτού του κτηρίου είχε βάλει ο ίδιος και το όνομα του Ιδρύματος. Και για μένα προσωπικά είναι ιερή υποχρέωση το δικό του όνειρο, που ταυτίστηκε με το δικό μου, να το φέρω εις πέρας. Το κτήριο, λοιπόν, αυτό θα είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα της τοπικής μας Εκκλησίας. Θα στεγάσει όλες τις κοινωνικές ανάγκες που ιδιαίτερα τούτους τους καιρούς είναι πολύ αυξημένες». Στο εν λόγω κτήριο, συνολικού εμβαδού 3.400 τ.μ., προβλέπεται ένα τμήμα για τον Σύλλογο “Αγάπη” με ξεχωριστή είσοδο, η δημιουργία χώρου για την παρασκευή των συσσιτίων της μητρόπολης, τραπεζαρίας, συνεδριακού χώρου, αλλά κυρίως η κατασκευή ξενώνα για αστέγους (με 40 δωμάτια) και ξενώνα για τις ανάγκες των συγγενών ασθενών του Νοσοκομείου.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Την πρότασή του στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο για την καθιέρωση τριών υποτροφιών προς απόρους σπουδαστές στη μνήμη του Γ. Τσικόγια προανήγγειλε ο κ. Ευγένιος στη χθεσινή συνέντευξη. Επιπλέον, ο μητροπολίτης κατέστησε σαφές ότι «με πλήρη διαφάνεια από μία συγκεκριμένη επιτροπή, στην οποία προσωπικά καλώ οποιονδήποτε Ρεθυμνιώτη επιθυμεί να μετέχει, θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που αυτός ο άνθρωπος άφησε στον τόπο». Κατέληξε μεταφέροντας τα λόγια του εκλιπόντος σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους σχετικά με τη δωρεά: «Αυτά τα χρήματα έγιναν από την εργασία μου, προήλθαν από τους Ρεθυμνιώτες και επιθυμώ να επιστρέψουν στους Ρεθυμνιώτες με αυτόν τον τρόπο που και τώρα και πάντοτε γνώριζε η Εκκλησία μας να αποδίδει στον λαό μας».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ
Από την ημέρα που έγινε γνωστό το κληροδότημα Τσικόγια, πολλές ήταν οι προτάσεις που κάποιοι έσπευσαν να κάνουν, με κάποιους να προτείνουν ακόμα και την αγορά του πλοίου. Ο κ. Ευγένιος αρκέστηκε να επαναλάβει πως η Μητρόπολη θα σεβαστεί την επιθυμία του διαθέτη, ενώ σχολίασε και εκείνους που έκαναν αρνητικές κρίσεις σχετικά με τη διάθεση των χρημάτων προς τη Μητρόπολη. «Ακούσαμε και γίναμε μάρτυρες πολλών καλών και κακών συμπεριφορών και δεν το κρύβω ότι αυτό με έχει πονέσει πολύ. Οχι γιατί απευθύνονται σε μένα προσωπικά όσο γιατί μερικοί δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό ακόμα και σε αυτόν τον άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή, που του το οφείλουμε και δεν θα έπρεπε να εκφράζονται με συγκεκριμένες εκφράσεις. Εμείς και αγαπούμε και συγχωρούμε τους πάντες και δεν περιμένουμε δικαίωση από κανέναν άνθρωπο αυτού του κόσμου. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο αυτού του ανθρώπου και για να αποκτήσει η Εκκλησία τη στέγη για όλους τους ανθρώπους που αποτελούν το πλήρωμά της». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Μητρόπολης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο υπάγεται στον έλεγχο του κράτους, να διαθέσει τα χρήματα σε συγκεκριμένους σκοπούς εκτός των προβλεπόμενων από τον νόμο που διέπουν την Εκκλησία, ο νομικός σύμβουλος της Ι.Μ.Ρ.Α. ήταν σαφής. Αυτό δεν προβλέπεται, αφού η Μητρόπολη, όπως και οι Δήμοι, αδυνατούν εκ του νόμου να δώσουν χρήματα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. «Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που απέτρεψε Φορείς της Τ.Α. να συμμετάσχουν σε μία τέτοια προσπάθεια. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.
Για παράδειγμα, όταν έχουμε μία προσπάθεια για την απόκτηση πλοίου μέσω ενός Ν.Π.Ι.Δ., έχεις ένα περίπου ανυπέρβλητο τείχος από ένα Ν.Π.Δ.Δ., όπως είναι η Μητρόπολη, να εισρεύσουν χρήματα σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτού του τύπου τον εναγκαλισμό για ευνόητους λόγους δεν το επιτρέπει το δίκαιο. Σε μία Ανώνυμη Εταιρεία, ή σε μία Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης είναι αδύνατο ένα Ν.Π.Δ.Δ. να συνεισφέρει χρήματα ή να καταστεί μέτοχος», σημείωσε ο κ. Κοτζαμπασάκης και συμπλήρωσε: «Ενα Ν.Π.Δ.Δ. που διαθέτει τα χρήματα του ελέγχεται αυστηρά. Θέλω να πω ότι εμπορικές δραστηριότητες, πέραν του σκληρού πυρήνα της στόχευσης και των κατευθυντήριων αρχών της Εκκλησίας, τόσο από τα κείμενά της τα εκκλησιαστικά όσο και από τη νομοθεσία, είναι αδύνατο να εγκριθούν από τα ανώτατα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας που ελέγχουν τις αποφάσεις μας. Το λέω αυτό γιατί με συμπάθεια η Μητρόπολή μας αντιμετωπίζει κάθε ιδέα για αγορά κινητών πραγμάτων, πλοίων, αεροσκαφών και άλλων τινών, πλην όμως φοβούμαι ότι τέτοιου είδους σκέψεις είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Με θρησκευτική ευλάβεια θα πρέπει να γίνει η διαχείριση αυτής της δωρεάς, ώστε να παραμείνει σε όφελος της κοινωνίας και του Ρεθύμνου ες αεί και όχι σε πρόσκαιρες, ευκαιριακές και ενδεχομένως εξαιρετικά ριψοκίνδυνες επιλογές». Προγραμματική σύμβαση για την καταγραφή των κειμηλίων των Μητροπόλεων Δύο προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου Ρεθύμνης και Ιερών Μητροπόλεων Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου και Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, υπέγραψε προ λίγων ημερών ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης σε συνεργασία με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες κ. Ευγένιο και Ειρηναίο αντιστοίχως. Οι εν λόγω προγραμματικές συμβάσεις αφορούν την κατάθεση προτάσεων από τις Μητροπόλεις για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση” του Ε.Σ.Π.Α., του έργου καταγραφής των κειμηλίων και του πολιτιστικού αποθέματος, αλλά την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών στις περιοχές των Ιερών Μητροπόλεων Ρεθύμνης – Αυλοποτάμου και Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Η κάθε πρόταση, η οποία είναι ύψους 500.000 περίπου ευρώ, κατατέθηκε στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” και αναμένεται η έγκρισή της από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σημειώνεται ότι, ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρθηκε να διευκολύνει τις Μητροπόλεις δοθείσας της έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας εκ μέρους τους, αναλαμβάνοντας τη διοικητική υποστήριξη της κάθε πρότασης, αλλά και την υλοποίησή της εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες Aρχές.