Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Υδρογονάνθρακες

Πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης γνωμοδότησε υπέρ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων νοτίως της Κρήτης.
Oι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες. Από όλους τους Δήμους της Κρήτης ένας μόνος Δήμος γνωμοδότησε αρνητικά στη Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη Επιπτώσεων για την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων νοτίως της Κρήτης.
Όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν και άλλες ενεργειακές εναλλακτικές (υπονοώντας την πράσινη ενέργεια) ξεχνούν να ενημερώσουν τον κόσμο ότι ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές της Συμφωνίας του Παρισιού  για την Κλιματική Αλλαγή δεν διστάζουν να στραφούν και αυτοί προς τη χρήση των υδρογοναθράκων χάριν της ανάπτυξης της χώρας τους. Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα ο Καναδάς του οποίου ο «πράσινος» λαοπρόβλητος ηγέτης, ο κ. Τριντό, ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα (2 Οκτωβρίου 2018) με μεγάλη υπερηφάνεια την έναρξη του μεγαλύτερου ιστορικά ενεργειακού έργου του Καναδά ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων: το έργο αφορά την παραγωγή και μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Dawson  Creek προς τις ακτές του Καναδά με αγωγό μήκους 640 χιλιομέτρων. Το αξιοσημείωτο; Ο αγωγός θα περνά μέσα από περιοχές αυτόχθονων ινδιάνων (indigenous people) με τη συγκατάθεσή τους. Κανείς εκ των περιβαλλοντικά «ευαίσθητων» δεν αντέδρασε σε αυτό το πραγματικά μεγαλειώδες έργο του κατά τα άλλα «πράσινου» Τριντό.
Όσο αφορά τους σεισμούς: έχει διέλθει της προσοχής μου το γεγονός ότι από το 2015 και έκτοτε ξαφνικά στα ΜΜΕ των Χανίων ειδικότερα φαίνεται πως ίσως έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα δημοσιεύματα για σεισμούς. Πιο συγκεκριμένα το 2018 – μέχρι σήμερα – παρατηρείται ραγδαία αύξηση δημοσιευμάτων σε σχέση με το 2015. Πώς εξηγείται αυτό; Αυξήθηκαν ξαφνικά οι σεισμοί στην Κρήτη σε σχέση με παλαιότερα ή κάτι άλλο συμβαίνει; Μάλιστα, η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων αφορά σεισμούς «Ασήμαντους», «Πολύ ασθενείς» και «Ασθενείς». Γιατί αυτή η έκρηξη δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ των Χανίων για σεισμούς «ασήμαντους», «πολύ ασθενείς» και «ασθενείς»; Σεισμοί γίνονταν πάντα στην Κρήτη και θα συνεχίσουν να γίνονται είτε εξορυχθούν οι υδρογονάνθρακες είτε όχι. Οι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ της Κρήτης δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι εάν πρέπει ή όχι να δημοσιεύσουν μία ανακοίνωση ενός σεισμού. Πώς να γνωρίζουν οι άνθρωποι αν είναι σημαντικό ή όχι; Οπότε ορθώς πράττουν και τα δημοσιεύουν. Όμως οι πηγές αυτών των ανακοινώσεων προς τα ΜΜΕ, δεν αναρωτιούνται εάν είναι επιστημονικά ορθό η διαρκής αναμόχλευση ειδήσεων για τους παραμικρούς σεισμούς ακόμη και των 2, 3 ή 4 ρίχτερ ειδικά σε μία άκρως τουριστική περιοχή όπως η Κρήτη; Ας προστεθεί το γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε διαταχθεί προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα από Εισαγγελέα του Ηρακλείου για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το περιεχόμενο δημοσιεύματος που έκανε λόγο για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κρήτη. Δεν πλήττεται έτσι η τουριστική εικόνα του νησιού; Μόνο από την προοπτική των υδρογονανθράκων θα πληγεί ώστε να δικαιολογείται «ανένδοτος αγών» με τους υπερμάχους του να εμφανίζουν εαυτούς κατ’ αποκλειστικότητα ευαίσθητους με το περιβάλλον, ρίχνοντας στην πυρά όλους τους υπόλοιπους, παρά τη διεθνή πρακτική; Πάλι γραφικοί της οικουμένης θα διεκδικήσουμε να γίνουμε; Ποιό το όφελος από την αιφνίδια υπερ-ευαισθησία και υπερ-προβολή της σεισμικής δραστηριότητας της Κρήτης; Η ενημέρωση του κοινού; Αυτό θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από άποψη οικονομική και Πολιτικής Προστασίας. Αυτά έχουν εξηγηθεί σε προηγούμενο άρθρο μου. Μήπως όμως εν αγνοία των τοπικών ΜΜΕ, ορισμένες πλευρές (ακόμη και μέσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα) μυρίστηκαν ότι τελικά οι υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης τελικώς θα εξορυχθούν – και όσοι ακούγονταν γραφικοί ίσως επιβεβαιωθούν – οπότε ξεκίνησε ένα είδος «μασάζ» της κοινής γνώμης ώστε να επηρεαστεί αρνητικά υπό το κράτος του φόβου; Μήπως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ; Δεν θέλω καν να διανοηθώ ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς θα αποτελούσε ύπουλη μεθόδευση κοινωνικής μηχανικής με αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.
Ας ξαναγίνει η υπενθύμιση στο πλέον πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο αποφεύγουν να επιχειρήσουν να αναιρέσουν οι καθόλα σεβαστοί στον αντικείμενό τους επιστήμονες, το οποίο όμως είναι αυστηρά πεπερασμένο, όπως όλα και μόνο η διεπιστημονική προσέγγιση δεν παραπλανά τον κόσμο σε τόσο ευαίσθητα θέματα: στην Ινδονησία στην πρόσφατη φυσική καταστροφή των 7.5 ρίχτερ με τσουνάμι, με 2 χιλιάδες νεκρούς, με 5 χιλιάδες αγνοούμενους, με πάνω από 450 θαλάσσιες εξέδρες υδρογοναθράκων σην περιοχή σε διάφορα πεδία ερευνών (Εικόνα 2), δεν υπήρξε καμία περιβαλλοντική καταστροφή από τους υδρογονάνθρακες γιατί οι εξέδρες είναι κατασκευασμένες ώστε να αντέχουν σε απίστευτα μεγάλους σεισμούς και τσουνάμι.
Επίσης, εκεί αλλά και στο σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ουδείς συνέδεσε τις θαλάσσιες εξορύξεις υδρογονάνθρακες, αναδεικνύοντάς τις ως αιτία της φυσικής καταστροφής. Εάν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια, έχετε καμία αμφιβολία ότι δεν θα είχε ακουσθεί το παραμικρό εδώ και 40 χρόνια; Η Ινδονησία κυριολεκτικά περικυκλώνεται ανάμεσα από σεισμογενή ρήγματα. Η περιοχή είναι γνωστή ως “Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς” (Ring of Fire” – Εικόνα 3). Γύρω από το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» υπάρχουν δεκάδες ηφαίστεια (Εικόνα 4). Κι όμως! Στο άκρως σεισμογενές «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» εξορύσσονται υδρογονάνθρακες.
Ακόμη πιο πρόσφατα (3/10/2018), στην Ταϊλάνδη, με εντολή της κυβέρνησης έκλεισε επ’αόριστο χρόνο μία από τις πιο διάσημες παραλίες παγκοσμίως στην οποία είχε γυριστεί γνωστότατη Χολλυγουντιανή ταινία με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Leonardo Di Caprio. Πολλοί Χανιώτες έχουν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη παραλία.
Η παραλία στα νησιά Phi Phi, «η παραλία του Leonardo Di Caprio», υπέστη σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή από το μαζικό τουρισμό και ως εκ τούτου η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αποφάσισε να προβεί σε αυτό το ακραίο μέτρο ώστε να επανέλθει η παραλία στην πρώϊμη φυσική της κατάσταση. Τί σχέση όμως μπορεί έχουν οι υδρογονάνθρακες; Η Ταϊλάνδη βρίσκεται και αυτή στην ίδια σεισμογενή περιοχή του «Δαχτυλιδιού της Φωτιάς». Στην Ταϊλάνδη, ναι στην Ταϊλάνδη, στο άκρως σεισμογενές «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες (πάνω από 40 χρόνια) περισσότερες από 450 θαλάσσιες εξέδρες εξόρυξης υδρογονανθράκων (Εικόνες 6 και 7)! Κι όμως, η βιοποικιλότητα της «παραλίας του Di Caprio» δεν καταστράφηκε από τις εξορύξεις των υδρογοναθράκων της Ταϊλάνδης, αλλά από τον μαζικό τουρισμό! Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2016 είχαν επισκεφθεί την Ταϊλάνδη 32 εκατομμύρια τουρίστες. Οι Χανιώτες οι οποίοι επισκέπτονται την Ταϊλάνδη και άλλους εξωτικούς τουριστικούς προορισμούς ας έχουν υπόψιν τους ότι οι τουριστικές υποδομές στις οποίες φιλοξενούνται με κάποιο τρόπο υποστηρίζονται ενεργειακά.
Η Ελλάδα, όσο αφορά το Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, το 2018 βρίσκεται στην 108η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 162 χώρες) μαζί με τη Σουαζιλάνδη και κοντά στη Ναμίμπια! Και οι δύο χώρες βρίσκονται στην Αφρική. Η Κύπρος βρίσκεται στην 18η θέση, η Ρουμανία στην 20η και η Αλβανία στην 34η θέση. Όσοι ακόμη αντιδρούν στην αξιοποίηση των υδρογοναθράκων το κάνουν λόγω κεκτημένης ταχύτητας περασμένων δεκαετιών και παρωχημένων ιδεολογημάτων: πόσο ακόμη πρέπει να πολεμηθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας; Δεν φτάνει ο πάτος που έχουμε πιάσει; Πόσο πιο κάτω πια;
Ας τα σκεφτούν αυτά ορισμένοι και ας επανεξετάσουν πιο ψύχραιμα την αρνητική τους στάση. Επίσης, δεν θα θεωρούσα απίθανο το γεγονός ότι ίσως να έχουν παραπλανηθεί από διάφορες «Σειρήνες». Μπορεί να γράφω ενδεχομένως με σκληρό τρόπο, πάντα χωρίς κακή πρόθεση απέναντι σε οποιονδήποτε, αλλά δεν πάει άλλο πιο κάτω στο «βαρέλι» της οικονομικής ανέχειας και της αποεπένδυσης στη χώρα μας. Οι κρατούντες πάντα είχαν τον τρόπο να τα βολεύουν σε αυτή τη χώρα. Ο κοσμάκης όμως; Θα υπονομεύσουμε με ανευθυνότητα το μέλλον των Ελλήνων πολιτών στο όνομα έωλων επιστημονικά «ιδεολογημάτων»; Προσωπικά υποστηρίζω την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με αυστηρότατη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς αυτή θα εξασφαλίσει το μέλλον για τα παιδιά όλων μας. Ας δοθεί η ευκαιρία σε όλους να κρίνουν.
Ας κλείσει το άρθρο με την πρόσφατη φράση του ηγέτη της Κύπρου κ. Αναστασιάδη: «έχω κουραστεί να ακούω για τσουνάμια και κινδυλογίες». Η φράση ειπώθηκε μεν με πολιτική χρειά, αλλά είναι αξιοσημείωτη…

ΥΓ. Πρόσφατα διάβασα μία είδηση σε τοπικό μέσο ενημέρωσης των Χανιών. “Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας. Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών, στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα.” Αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για τους Κρητικούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα