» Ένταση για το ΣΜΑ
Την ίδρυση ∆ηµοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αποκορώνου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της περιοχής.
Παράλληλα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, µετά από συζήτηση από την οποία δεν έλειψαν οι στιγµές έντασης, τη συγκρότηση Επιτροπής για την εξεύρεση περιοχής χωροθέτησης του Σταθµού Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων (ΣΜΑ).
Η ∆ΕΥΑ
Το πρώτο θέµα της ηµερήσιας διάταξης ήταν αυτό της ίδρυσης και λειτουργίας ∆ηµοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης.
Στην συζήτηση µίλησε και ο µελετητής – διευθυντής της ∆ΕΥΑ Μαλεβιζίου, Γιώργος Κουγιουµτζάκης.
Σύµφωνα µε τη µελέτη, «το όραµα της ∆ΕΥΑ συνοψίζεται στη λειτουργία ενός σύγχρονου και φιλικού φορέα σε καινοτοµικές προσεγγίσεις, µε έµφαση σε πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης στους τοµείς του νερού και του περιβάλλοντος, χωρίς αποκλεισµούς, µε συνεχές αναπτυξιακό όραµα, µε συνεχή προσήλωση στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, µε απώτερο και συνεχή σκοπό της κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη της Τοπικής Κοινωνίας».
Στα συµπεράσµατα αναφέρεται ότι, «η ∆ΕΥΑ Ακορώνου πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρµογή της τιµολογιακής της πολιτικής, βάσει της µελέτης τιµολόγησης που αναπτύχθηκε, ώστε αυτή να καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών της εξόδων, όπως έχει καταδειχθεί από την ειδική µελέτη τιµολόγησης της επιχείρησης, ώστε στο σύνολό της να είναι βιώσιµη. Στο πλαίσιο αυτό η ∆ΕΥΑ πρέπει να αναπροσαρµόσει τα υφιστάµενα τιµολόγια, ώστε να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες και το επενδυτικό πλάνο της ∆ΕΥΑ.
Η ∆ΕΥΑ θα πρέπει παράλληλα να κινηθεί προς τη διαδικασία του net metering, ώστε να µειώσει σε µεσοπρόθεσµο και µακροπρόθεσµο επίπεδο την κατανάλωση ενέργειας».
Από τη µεριά της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν παρατηρήσεις και ερωτήµατα και, τελικά, η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία µε 15 ναι, 8 παρών, 2 οχι.
Ο ΣΜΑ
Ένταση σηµειώθηκε στη συζήτηση για τη χωροθέτηση του Σταθµού Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων (Σ∆Ε).
Στην εισήγησή του ο δήµαρχος Χαράλαµπος Κουκιανάκης επανέφερε τη λύση της θέσης “Ξεπαπαδιά” και αµέσως ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις τόσο από παρευρισκόµενους κατοίκους του Βάµου όσο και από την αντιπολίτευση.
Ο κ. Κουκιανάκης πρότεινε, ένα ΣΜΑ στον Ανατολικό Αποκόρωνα το οποίο θα διερευνήσει Επιτροπή και ένα στον ∆υτικό Αποκόρωνα µε τη συνέχιση της διαδικασίας για αδειοδότηση στην Ξεπαπαδιά.
Ακολούθησε κύκλος αντιπαραθέσεων ενώ παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του τοπικού συµβουλίου Βάµου κ. Μουντάκης επανέλαβε την απόφαση του συµβουλίου ενάντια σε ΣΜΑ στη Ξεπαπαδιά.
Τελικά, ο κ. Κουκιανάκης πρότεινε στο Σώµα, τη σύσταση Επιτροπής µε τη συµµετοχή του ίδιου και των επικεφαλής των παρατάξεων, Ανδρέα Κουκλινού, Κώστα Γύπαρη και Νικήτα Μελισσάκη, για την εξεύρεση εντός τετραµήνου, χώρου για το ΣΜΑ.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως η Επιτροπή θα βρει οικόπεδο.
Σε αυτή την πρόταση, αντέδρασε ο κ. Γύπαρης ο οποίος είπε πως θα συµµετέχει στην Επιτροπή µόνον εφόσον αποκλειστεί η λύση της Ξεπαπαδιάς, θέση µε την οποία συντάχθηκε και ο Νικήτας Μελισσάκης.
Η εισήγηση του κ. Κουκιανάκη ήταν η Επιτροπή να ψάξει για χώρο χωρίς αποκλεισµούς µε προθεσµία τέσσερις µήνες και δυνατότητα παράτασης για άλλους δύο και τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Στην Επιτροπή θα συµµετέχουν, τελικά, ο κ. Κουκιανάκης, ο Ανδρέας Κουκλινός και εκπρόσωποι ∆ηµοτικών Ενοτήτων του Αποκόρωνα.
Η ΓΡΑΜΜΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
Στην έναρξη της συνεδρίασης παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισµό ο βουλευτής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι θα «είµαι δίπλα σας όλα αυτά τα πέντε χρόνια ως Αποκορωνιώτης» και ότι θα είναι διαµεσολαβητικός κρίκος ανάµεσα στους ∆ήµους και την κυβέρνηση.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Μαρκογιαννάκη, ο κ. Κουκιανάκης του έθεσε το θέµα της γραµµής υψηλής τάσης του Α∆ΜΗΕ που θα διέλθει και από τον Αποκόρωνα και είπε ότι ο ∆ήµος εκφράζει την αντίθεσή του στη συγκεκριµένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέφρασε την ανησυχία του για τη χάραξη της γραµµής σε περιοχές του Αποκόρωνα και διερωτήθηκε γιατί η χάραξη να µη γίνει παράλληλα µε τον νέο ΒΟΑΚ. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι θα δει τη µελέτη για το συγκεκριµένο έργο.
Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
Επίσης, συζήθηκε επερώτηση του Ανδρέα Κουκλινού για τον βιολογικό Καλυβών καθώς, όπως ανέφερε, το καλοκαίρι υπήρχε δυσοσµία στην περιοχή.
Ο κ. Κουκιανάκης εξήγησε τα αίτια της δυσοσµίας και σηµείωσε ότι «µέχρι να γίνει η εξυγίανση έπρεπε να περάσουν 20 µέρες» ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες της δηµοτικής αρχής για τον βιολογικό και σηµείωσε πως µέχρι το Πασχα θα εχουν παραδοθεί οι εργασίες για 7.000 ισοδύναµους κατοίκους.
Η ΠΑΙ∆ΕΙΑ
Συζητήθηκε επίσης επερώτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για το ΕΠΑΛ Βρυσών που βρίσκεται χωρίς εργαστήρια. Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Αποστολάκης, αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχουν γίνει για το θέµα αυτό ενώ έκανε αναφορά και σε καταγγελίες για παραβατικές συµπεριφορές µαθητών του Γυµνασίου και του ΕΠΑΛ.
ΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΤΕΛΗ
Αργά χθες βράδυ η συνεδρίαση συνεχιζόταν µε συζήτηση για τα τέλη ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης και για τα τέλη ηλεκτροφωτισµού.
Για τα τέλη ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης η εισήγηση αφορούσε, µεταξύ άλλων, αύξηση του πάγιου ανά µήνα 3 ευρώ από 2 που ισχύει σήµερα. Επίσης προτάθηκε κλιµακωτό τιµολόγιο.
Ανακοίνωση Κουκλινού
Για ομαδική προσπάθεια και διάλογο έκανε λόγο ο κ. Κουκλινός σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τελικά βρέθηκε όπως σημειώνεται «η πιο συμφέρουσα λύση για την χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων (ΣΜΑ). Τα μέλη του σώματος ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση που κατέθεσε ο συνδυασμός μας που αφορά στη σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα αποσκοπεί στην εξεύρεση του καταλληλότερου χώρου στον Αποκόρωνα προκειμένου να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ. Με όλες μας τις δυνάμεις παλέψαμε ώστε να μην ψηφιστεί από την δημοτική αρχή, την πρόταση για εγκατάσταση ΣΜΑ στη θέση «Ξεπαπαδιά». Λέμε «ναι» σε ουσιαστικά έργα υποδομής, όπως είναι ο ΣΜΑ Αποκορώνου, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στην απομείωση του μεταφορικού και λειτουργικού κόστους του Δήμου μας, θα επιταχύνει τους ρυθμούς αποκομιδής των απορριμμάτων από τα χωριά μας και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του στόλου των απορριμματοφόρων. Αλλά όλα αυτά θα επιτευχθούν με ομαδική προσπάθεια και δέσμευση όλων μας, μέσα από μια αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων, αλλά προπάντων μέσα από διάλογο με τους πολίτες. Ο Αποκορωνιώτης και η Αποκορώνιωτισσα «έχουν φωνή» και η φωνή αυτή θα πρέπει να ακούγεται στο ανώτατο όργανο κάθε δήμου, το δημοτικό συμβούλιο».