Στη Χάγη, την ολλανδική πόλη, ιδρύθηκε το 1999 το ∆ιεθνές Ποινικό ∆ικαστήριο. Είναι αρµόδιο για την ποινική δίωξη από 1/7/2001 κι ύστερα. Βάσει του καταστατικού της Ρώµης, που καθορίζει ότι όλοι είναι αθώοι µέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους, για το έγκληµα της γενοκτονίας κατά της ανθρωπότητας και για τα εγκλήµατα πολέµου. Αριθµεί 123 µέλη, εκ των οποίων τα 45 έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει, να την κάνουν νόµο του κράτους τους. Ρωσία και Κίνα δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη. Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπους, το Ισραήλ και το Σουδάν απέσυραν την υπογραφή τους.
Το ∆.Π.∆. ασκεί τη δικαιοσύνη του εναντίον του Νετανιάχου και εξέδωσε ένταλµα εναντίον του να συλληφθεί για εγκλήµατα πολέµου κατά της ανθρωπότητας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρµπαντ, η χώρα του οποίου ήταν ιδρυτικό µέλος του ∆Π∆ απέσυρε τις υποχρεώσεις της χώρας του και κάλεσε τον Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη άφοβα. Ο Ισραηλινός καταδίκασε την απόφαση του ∆.Π.∆. ως αντισηµιτική και επεσκέφθη τον Όρµπαν στην Ουγγαρία. Στο περιθώριο µιας «τύποις» συνέντευξης Τύπου απαγορεύθηκαν ερωτήσεις δηµοσιογράφων, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι η απόφαση του ∆.Π.∆. είναι «ξεδιάντροπη», χαρακτήρισε «διεφθαρµένο αυτό τον Οργανισµό», προσθέτοντας ότι «Ισραήλ και Ουγγαρία διεξάγουν αγώνα για το µέλλον του Ιουδαιοχριστιανικού πολιτισµού» .
Μερικοί κατ’ ευφηµισµόν «δηµοκράτες» να µιµηθούν τον Όρµπαν, όπως ο προσεχής καγκελάριος Γερµανός Φρίντριχ Μερτς που δήλωσε ότι ο Νετανιάχου µπορεί να επισκεφθεί το Βερολίνο χωρίς να φοβάται, η Πολωνία αναζητεί τρόπους για επίσκεψη χωρίς επιπτώσεις και ο Μακρόν ισχυρίζεται ότι «ο Νετανιάχου έχει ασυλία από το ένταλµα από τη στιγµή που το Ισραήλ δεν είναι µέλος του ∆.Π.∆.». Καθένας ερµηνεύει το καταστατικό της Ρώµης για το ∆.Π.∆. κατά το δοκούν!
Αν αναλογιστεί κανείς µόνο τα 56.000 ορφανά της Γάζας, θα διαπιστώσει τη µεγαλύτερη γενοκτονική κρίση στην παγκόσµια ιστορία. Ο Ολλανδός υπ. Εξωτερικών στη χώρα του οποίου εδρεύει το ∆.Π.∆. διευκρίνισε στο πλαίσιο της ΝΑΤΟΪΚΗΣ Συνόδου ότι «όσο η Ουγγαρία είναι µέλος της συµµαχίας υποχρεούται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο δικαστήριο».
Πάντως ο πρωθυπουργός µας επισκέφθηκε στο Ισραήλ τον Πατριάρχη Ιεροσολύµων κ. Θεόφιλο Γ΄, όπως και τον οµόλογό του Νετανιάχου για συνοµιλίες περί της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και την εµβάθυνση διµερούς συνεργασίας στον τοµέα της άµυνας.
Το ερώτηµα είναι αν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ήθελε να επισκεφθεί την Αθήνα, η χώρα µας, που είναι µέλος ∆.Π.∆., θα διατάξει τη σύλληψή του;