Σήµερα, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νησιού µας καλούµαστε να επιλέξουµε τους εκπροσώπους µας στο Ευρωκοινοβούλιο, εν µέσω περιφερειακών πολεµικών συγκρούσεων στα ανατολικά µας σύνορα. Την ίδια στιγµή που οι παγκόσµιοι γεωπολιτικοί ανταγωνισµοί βρίσκονται σε έξαρση, η οικονοµική και πολιτική ισχύς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδυναµώνεται διαρκώς σε σχέση µε τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Από το 2003 µέχρι το 2022, όπως µαρτυρούν τα διαθέσιµα στοιχεία της Παγκόσµιας Τράπεζας, η οικονοµική παραγωγή των ΗΠΑ διπλασιάστηκε και από 12 τρισ. δολάρια έφτασε στα 23 τρισ. δολάρια (+99,91%), της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά µισή φορά και από 11 τρισ. δολάρια έφτασε στα 17 τρισ. δολάρια (+54,3%), ενώ της Κίνας υπερδεκαπλασιάστηκε και από 1,7 τρισ. δολάρια έφτασε κι εκείνη τα 17,4 τρισ. δολάρια (+948,2%).
∆υστυχώς σήµερα, ο προεκλογικός διάλογος σπάνια επικεντρώνεται στα µεγάλα ευρωπαϊκά θέµατα, είτε διότι οι πολίτες συχνά αγνοούµε την αυξανόµενη επιρροή των Ευρωπαϊκών θεσµών στην εξέλιξη της πατρίδας µας, είτε επειδή αισθανόµαστε πλέον ανήµποροι και απογοητευµένοι από την αντιδηµοκρατική διεύρυνση της απόστασης που µας χωρίζει από τα πολιτικά και οικονοµικά κέντρα λήψεως στρατηγικών αποφάσεων, δηλαδή τη λεγόµενη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών».
Οι Ευρωεκλογές είναι σηµαντικές για τη δίκαιη Ανάπτυξη της Κρήτης στο Μέλλον, όπως και κάθε Περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίσιµα ζητήµατα επανέρχονται στο επίκεντρο ενός νέου συσχετισµού δυνάµεων, όπως η στρατηγική κατεύθυνση διανοµής της Ευρωπαϊκής Χρηµατοδότησης και των Αναπτυξιακών Προγραµµάτων για έργα υποδοµών – ενέργειας, τουριστικής – αγροτικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η δυνατότητα διόρθωσης της σηµερινής ανισορροπίας στη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονοµίας, µεταξύ των µικροµεσαίων και µεγάλων επιχειρήσεων, θα εξαρτηθεί και από το εκλογικό αποτέλεµα της 9ης Ιουνίου. Η ∆ηµοκρατική Ευρώπη οφείλει να απαντήσει πλέον πειστικά στη διευρυµένη ανισότητα και περιθωριοποίηση σηµαντικού τµήµατος της Κοινωνίας και των Επιχειρηµατιών της.
Σε ένα περιβάλλον κλιµατικών προκλήσεων, προτεραιότητα µας οφείλει να είναι η επιτάχυνση της Καινοτοµίας. Απαιτείται η ισόρροπη αναµόρφωση του Εκπαιδευτικού συστήµατος, ώστε η νέα γενιά Ευρωπαίων να επανασυνδεθεί µε τις Ανθρωπιστικές αξίες και το Ελληνικό υπόβαθρο του πολιτισµού της, φροντίζοντας ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται αποτελεσµατικά στις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες των Επιχειρήσεων της.
Η Ευρωπαϊκή Κοινωνία γερνάει και υποβαθµίζεται δραµατικά, παρασύροντας αναπόφευκτα την Οικονοµία και το εργατικό δυναµικό της. Η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει επειγόντως να αναζητήσει νέες ριζοσπαστικές απαντήσεις στις αποτυχηµένες πολιτικές για την αντιµετώπιση της υπογεννητικότητας, προωθώντας την έµπρακτη στήριξη της Οικογένειας. Αναγκαία και η δηµιουργία ολοκληρωµένου αξιόπιστου Ευρωπαϊκού σχεδίου για την κοινή και αποφασιστική αντιµετώπιση του ανεξέλεγκτου µεταναστευτικού ρεύµατος, µε έµφαση στην συλλογική προστασία των Ευρωπαϊκών συνόρων (όπως της νότιας Κρήτης) και τη δίκαιη κατανοµή των συνεπειών.
Η Ευρώπη των ανοιχτών αγορών οφείλει ενωµένη να αντιδράσει στρατηγικά και πολυδιάστατα σε έναν κόσµο που αλλάζει ριζικά. Το παγκόσµιο εµπόριο αλλαζει σε πιο προστατευτικό, την ίδια στιγµή που η αναπτυξιακή «δίψα» για νέους ενεργειακούς πόρους και ανταγωνιστικότητα δηµιουργεί νέες εντάσεις, υπερβαίνοντας το µονοδιάστατο στρατήγηµα της «πράσινης µετάβασης» που αρχίζει πια να «ξεθωριάζει» από την ίδια τη γεωπολιτική πραγµατικότητα του πλανήτη. Η στρατηγική ανάγκη προώθησης της ενιαίας Αµυντικής Ευρωπαϊκής πολιτικής ήδη αποτελεί µια από τις σηµαντικότερες προκλήσεις Ασφάλειας της επόµενης πενταετίας απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάµεις και εξωτερικές απειλές.
Στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής ηπείρου, σε µια ταραγµένη περίοδο, µε σηµαντικές πολεµικές και πολιτικές συγκρούσεις, οι οποίες διαπερνούν αναπόφευκτα και τις οικονοµικές σχέσεις των λαών της περιοχής, η Κρήτη καλείται ξανά να διαδραµατίσει τον ιστορικό και πρωταγωνιστικό της ρόλο, στον οποίο µοιάζει να έχει «καταδικαστεί» από την ίδια την ιστορία και την κρίσιµη γεωστρατηγική της θέση. Αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή των εξαιρετικών ενεργειακών, διατροφικών, τουριστικών, τεχνολογικών και γεωπολιτικών δυνατοτήτων του νησιού µας µπορεί να αποτελέσει µια πιο εύρωστη και δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηµοκρατικά ενωµένη στη βάση ενός νέου πολυδιάστατου και καινοτόµου σχεδίου µε επίκεντρο τον ίδιο τον Πολίτη και τις πραγµατικές ανάγκες του.
*Ο Αντώνης Ροκάκης είναι πρόεδρος του Επιµελητηρίου Χανίων