Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ικανοποίηση για τα μέτρα κατά της διαφθοράς

» Αρχισε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας

ΑΘΗΝΑ » Ικανοποιημένο και αισιόδοξο αποχώρησε, χθες, από το γραφείο του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ι. Τέντε το κλιμάκιο της τρόικας, μετά την τετράωρη συνεργασία που είχαν για την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των δράσεων, οι οποίες διαλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη της ομάδας δράσης για την Ελλάδα» και στο εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς με την κωδική ονομασία “Διαφάνεια”.Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας, δεν παρέλειψε να επισημάνει στον κ. Τέντε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για να ανακτήσει η Ελλάδα τη χαμένη της εμπιστοσύνη».

Ειδικότερα, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι προσωρινά η έδρα του εθνικού συντονιστή, παρεβρέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Gabriele Giudice και Guillaume Prevost, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι σύμβουλοί της Aσημίνα Κουτσούκου και Nicholai Benalal, από το Δ.Ν.Τ. οι Gianluca Esposito και Mαριαλένα Αθανασοπούλου, ο κ. Τέντες και οι συνεργάτες – σύμβουλοι του.
Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι από τη σύσταση του θεσμού του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δηλαδή μέσα σε διάστημα τριών μηνών, έχει ξεκινήσει με επιτυχία το 70% των στόχων του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της διαφθοράς του γενικού γραμματέα διαφάνειας Γ. Σούρλα. Ο κ. Τέντες παρουσίασε τους βασικούς άξονες προτεραιότητας της στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Πρωταρχικός άξονας είναι η καταγραφή των προβλημάτων και τα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι ο χώρος των δημοσίων έργων, ο χώρος της υγείας, οι Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού), οι πολεοδομίες, κ.λπ.
Παράλληλα, με την καταγραφή των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα για τα σημεία υψηλού κινδύνου διαφθοράς, θα ξεκινήσει εντατικοποίηση και η ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων και ιδίως σε τομείς υψηλού κινδύνου. Οι έλεγχοι αυτοί θα πραγματοποιούνται στοχευμένα, αφού έχει προηγηθεί η συγκέντρωση και μελέτη στοιχείων και όχι “αδέσποτα”, κατόπιν καταγγελιών, όπως γίνεται τώρα. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται από στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε. ή και από μικτά κλιμάκια, δηλαδή κλιμάκια στελεχών του Σ.Δ.Ο.Ε. και της οικονομικής αστυνομίας. Επίσης, θα προωθηθούν νομοθετικά μέτρα τα οποία θα προβλέπουν την “κυκλική εργασία” για τα πρόσωπα που απασχολούνται σε “ευαίσθητες” θέσεις του δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι επιρρεπείς στη διαφθορά. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα αλλάζουν και θέσεις και τμήματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, θα ελεγχθούν μεθοδικά όλες οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” (περιουσιακής κατάστασης), ενώ θα “ξεσκονίζονται” σε βάθος οι δηλώσεις αυτές στις περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης. Στόχος του κ. Τέντε είναι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση του οριστικού σχεδίου στρατηγικής κατά της διαφθοράς. Στο έργο αυτό του εθνικού συντονιστή συμβάλουν τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και του συμβουλευτικού σώματος. Η 12μελής συντονιστική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο εθνικός συντονιστής, απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, τον ειδικό γραμματέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, τον διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, καθώς και από εκπρόσωπο του Συνήγορου του Πολίτη.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρχισε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, σε έναν εφ’όλης της ύλης έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, ο συγκεκριμένος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: Εως τις 10 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων).
Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του Δ.Ν.Τ. (11 – 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015 – 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4 – 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ).
Το “καυτό” ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το Δ.Ν.Τ. στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι «η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», καθώς «οι αντιστάσεις της κοινωνίας πληθαίνουν και η αλλαγή πορείας είναι μονόδρομος», ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση και με αφορμή την άφιξη της τρόικας τονίζει ότι «το σήριαλ με τους ελέγχους της τρόικας και τις δήθεν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζεται, όντας γνωστό, εκ των προτέρων, ότι και σ’ αυτό το επεισόδιο δεν υπάρχει happy end». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα ετοιμάζονται να κλείσουν στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), να απολύσουν δημόσιους υπαλλήλους και να μειώσουν εκ νέου τις επικουρικές συντάξεις, μένοντας πιστοί στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου που έχει οδηγήσει κοινωνία και οικονομία σε τραγικά αδιέξοδα.

Η ΔΗΜΑΡ
Σθεναρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές – εταίρους συστήνει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στην κυβέρνηση η οποία πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο κ. Κουβέλης θέτει συγκεκριμένα, ως ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, την πλήρη αποσύνδεση της κινητικότητας από απολύσεις και την προώθηση της αξιολόγησης δομών, επιχειρήσεων και προσωπικού. Την παροχή ρευστότητας στη πραγματική οικονομία, την τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι μη αποδοτικές ρυθμίσεις διακανονισμού των υποχρεώσεων των πολιτών στο κράτος και τις τράπεζες, τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη λήψη έκτακτων και μεγάλης κλίμακας υποστηρικτικών μέτρων προς τους ανέργους, την προώθηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς νέα μέτρα, που θα μειώσει τις επιβαρύνσεις του χρέους και θα ενισχύσει τη χώρα με ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα