Ένα ταξίδι στην Ικαρία, στο νησί της μακροζωίας, είναι ένα «μάθημα» διαφορετικής διαχείρισης του χρόνου αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Στο νησί του Ικάρου, οι ρυθμοί κυλάνε αλλιώς, με ρυθμούς πιο χαλαρούς. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι Ικαριώτες: «άγχος, στρες και αγωνία, δεν χωρά στην Ικαρία» και δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι του νησιού φημίζονται ως «αιωνόβιοι», επειδή ζουν πολλά χρόνια.
Το νησί με τους 9.000 περίπου κατοίκους, βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο και σε αυτό υπάγεται και το νησάκι Φούρνοι με τη γραφική ομορφιά και τις διαμαντένιες ακρογιαλιές. Και τα δύο είναι μέρος του νομού Σάμου.
Πρωτεύουσα της Ικαρίας είναι ο Άγιος Κήρυκος ή “Αγιος” όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Είναι ένα από τα δύο μεγάλα λιμάνια του νησιού, μαζί με τον Εύδηλο. Εκεί στον “Άγιο” τον επισκέπτη υποδέχεται το επιβλητικό άγαλμα του Ικάρου, έργο του γλύπτη Νίκου Ίκαρη, καθώς το νησί πήρε την ονομασία του από την αρχαία ελληνική μυθολογία και του μύθο του Ικάρου που έπεσε σε εκείνο το σημείο της θάλασσας.
Η άγρια ομορφιά είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει την Ικαρία, έντονο πράσινο, πυκνή βλάστηση, βραχώδη τοπία, χαράδρες και γάργαρα νερά.
Ακόμη και σήμερα η Ικαρία θεωρείται νησί εναλλακτικού και όχι μαζικού τουρισμού. Ίσως γι’ αυτό η ομορφιά της παραμένει ακόμη ανέγγιχτη.
Παρόλα αυτά το νησί φαίνεται να είναι ξεχασμένο από την επίσημη Πολιτεία αφού απουσιάζουν στοιχειώδη έργα υποδομής (π.χ. δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, φωτισμό) και οι ντόπιοι βασίζονται στα έσοδα από τις διάφορες εκδηλώσεις για τη βελτίωση των υποδομών.
Χαρακτηριστικός είναι ο Ικαριώτικος χορός που χορεύεται στα τοπικά πανηγύρια, τα οποία διαρκούν όλο τον χρόνο και τα έσοδα χρησιμοποιούνται για έργα της κοινότητας του κάθε χωριού. Τα τελευταία χρόνια τα Ικαριώτικα πανηγύρια έχουν πάρει ξανά ζωή με τη συμμετοχή κυρίως της νεολαίας αλλά και των επισκεπτών του νησιού, ιδίως τα καλοκαίρια.
Οι Ικαριώτες είναι φιλόξενοι και πολύ κοινωνικοί ενώ φημίζονται ότι πολλοί από αυτούς ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής. Το μυστικό της μακροζωίας τους; Ζουν απλά, δουλεύουν όσο χρειάζεται και ξέρουν να περνάνε καλά.
Στο νησί υπάρχει η έκφραση «το Ικαριώτικο ραχάτι» που σημαίνει τους αργούς ρυθμούς που κυλάει η ζωή. Κάτι που ο επισκέπτης θα το συναντήσει σε πολλές περιοχές του Αγίου Κηρύκου μέχρι τα ορεινά χωριά των Ραχών όπως στον “Χριστό” όπου κάποια καταστήματα ανοίγουν μετά τις 11 το βράδυ! Πάντως οι Ικαριώτες αποδίδουν αυτή τη συνήθεια του βραδινού ωραρίου στο ότι παλαιότερες εποχές, οι ντόπιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας καταπιάνονταν με άλλες δουλειές για να επιβιώσουν.
Στα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται οι ιαματικές πηγές της Ικαρίας. Εκεί αναβλύζουν 8 θερμοπηγές από τις 17 κυριότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδας.
Το χωριό Θέρμα είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά του, δίπλα στην θάλασσα με μεγάλη επισκεψιμότητα από όλες τις ηλικίες.
Η Ικαρία φημίζεται επίσης για τις παραλίες της όπως η Μεσαχτή, ο Νας στο βόρειο τμήμα του νησιού στην περιοχή του Αρμενιστή ενώ στο νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα, τις περίφημες… “Σεϋχέλλες” για το γαλάζιο χρώμα των νερών της.
Ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς είναι οι Φούρνοι που υπάγονται στην Ικαρία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μοναδικό σύμπλεγμα, νησιών, βράχων και βραχονησίδων σε μικρή απόσταση από την Ικαρία. Λέγεται ότι το σημείο αποτελούσε κρησφύγετο πειρατών ενώ στον βυθό τους έχουν βρεθεί πλήθος αρχαίων ναυαγίων.
Οι Φούρνοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα Natura 2000 λόγω των σπάνιων αρωματικών φυτών ενώ στη θαλάσσια περιοχή ζει και η μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους (monachus monachus).
Δεν λενε οτι εκει απ τα παλια χρονια πινουν μονο Ελληνικο καφε και ειναι αιτια για την μακροζωια !!!