Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Εικαστική εγκατάσταση “700 ονόματα του Θεού”

Μια πρωτότυπη, ριζοσπαστική και καινοτόμα έκθεση – εικαστική εγκατάσταση με τίτλο “700 ονόματα του Θεού” του εικαστικού Μάριου Σπηλιόπουλου ανοίγει τις πύλες αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο Γιαλί Τζαμί.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος μιλώντας για το έργο του τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το φορτισμένο αρχιτεκτονικά μνημείο σαν οικοδομική ύλη χρησιμοποίησα τις λέξεις, μέσα σε ένα χώρο που ακούστηκαν προσευχές, παρακλήσεις στον Θεό από ανθρώπους που ζητούσαν βοήθεια και λέω ότι αυτές οι μνήμες υπάρχουν σε αυτόν το χώρο και να ξαναπροσευχηθούμε όχι σε κάποιο Θεό αλλά στην αδήριτη ανάγκη να υπερβούμε τα πράγματα για να μπορούμε να ζήσουμε».
Από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Αυγέρος επεσήμανε ότι «ο Μάριος Σπηλιόπουλος είναι ένας χείμαρρος. Μας παρασύρει σε ένα ταξίδι δικό του, παναθρώπινο. Μιλά για τα παιδικά του βιώματα, για τη γιαγιά του που μιλούσε τούρκικα, τις μνήμες που είχε από το σπίτι του που όλοι άφηναν τα παπούτσια απ’ έξω».
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μιχάλης Βλαχάκης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Γιαλί Τζαμί υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε ένα λατρευτικό μνημείο, ένα από τα σύμβολα της πολιτισμικής κληρονομιάς μας των λαών που πέρασαν από τον τόπο μας και άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους μέσα στον χρόνο. Η δημιουργική παρουσία του Μάριου Σπηλιόπουλου στο Γιαλί Τζαμί αναβαθμίζει την ως τώρα χρήση και αποτελεί παρακαταθήκη για τη μελλοντική αξιοποίησή του ως χώρου πολιτισμού».
Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Γιώργος Βαρουδάκης, τόνισε ότι «το Γιαλί Τζαμί είναι το πρώτο θρησκευτικό μνημείο μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Οθωμανούς. Χτίστηκε το 1645 από Αρμένιο αρχιτέκτονα κρυπτοχριστιανό. Σε αυτό το χώρο,ο Μάριος Σπηλιόπουλος, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, στήνει μια εγκατάσταση με ένα βαθύ μήνυμα που αγγίζει την επικαιρότητα».
Ο κ. Βαρουδάκης πρόσθεσε επίσης ότι «οι άνθρωποι μέσα από τις θρησκευτικές και τις φυλετικές συγκρούσεις έρχονται με μόνη ελπίδα ένα όνειρο και πολλοί από αυτούς χάνουν και τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν το δρόμο από τη φρίκη προς το όνειρο. Είναι μια καταγραφή ενός γεγονότος το οποίο ζούμε μέσα από τις οθόνες μας, αλλά εδώ θα το ζήσουμε μέσα από ήχο και εικόνα σε μια πιο ρεαλιστική διάσταση».
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περάκη αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, αλλά και τα μηνύματα που περνάει στη σημερινή εποχή, τονίζοντας ότι «ο Μάριος Σπηλιόπουλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης, διεθνών προδιαγραφών, μεγάλης αναγνωρισιμότητας εκθέτει εδώ στην πόλη μας και μάς τιμάει με αυτό το σύχρονο, πολύπτυχο και φιλοσοφικό έργο».
Η κεντρική ιδέα του έργου προέρχεται από τις 700 προσφωνήσεις προς τον Θεό που συγκέντρωσε από όλη την αρχαιοελληνική γραμματολογία ο Θεόδωρος Β’ Δούκας Λάσκαρης, Βυζαντινός αυτοκράτορας, το 1254, από τα ομηρικά έπη μέχρι τα πατερικά κείμενα και τους ύμνους.
Την έκθεση διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. -Κ.Α.Μ. και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Ωρες για το κοινό 11 π.μ. – 11 μ.μ., από Δευτέρα έως Κυριακή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα