Πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις και προβληματισμούς από κινήματα που αφορούν την ψυχική υγεία, την αναπηρία, το μεταναστευτικό, την έμφυλη βία ή τον πόλεμο και την κοινωνική ανισότητα, φέρνουν στο επίκεντρο η εικαστική εγκατάσταση “Αυτές τις ημέρες” και η ομότιτλη παράσταση θεάτρου φόρουμ που παρουσιάζονται στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων.
Μιλώντας στις “διαδρομές” εκ μέρους των συντελεστών η ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός και σύμβουλος ψυχικής υγείας Ανθή Μαρινάκη κι ο εικαστικός καλλιτέχνης και συνιδρυτής της ΑΜΚΕ Scola Society που έχει την οργάνωση παραγωγής, Θοδωρής Προδρομίδης, τόνισαν ότι πρόκειται για καλλιτεχνικές δράσεις με θέματα τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη και τον δημόσιο χώρο, που αναπτύχθηκαν μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο προφορικής ιστορίας στο οποίο, υπό την καθοδήγηση της Μαριλένας Κουκούλη, συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες, αλλά και άλλοι πολίτες που δεν είχαν κάποια συστηματική σχέση με την τέχνη.
Στην πορεία, από τον αρχικό πυρήνα των 25 ατόμων και μέσα από διαδικασίες αλληλοεπιλογής, δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 9 άτομα, με σκοπό να αναπτύξει και να μοιραστεί κοινά καλλιτεχνικά εργαλεία.
«Ήμασταν μια ομάδα από διαφορετικούς ανθρώπους που προέρχονταν από διαφορετικούς χώρους και θέλαμε να προκύψει μια σύνθεση όλων αυτών των διαφορετικών “φωνών”, προβληματισμών και αγώνων που κουβαλούσε ο καθένας», σημείωσε η κα Μαρινάκη και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια που έγινε, μέσα από ένα μήνα εντατικής εργασίας, ήταν όλες αυτές οι διαφορετικές “φωνές” να συνθέσουν μια κοινή ιστορία που βρήκε έκφραση εικαστικά και θεατρικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επισκέπτης της εικαστικής εγκατάστασης που είναι επισκέψιμη στο Μεγάλο Αρσενάλι έως τις 12 Δεκεμβρίου (καθημερινά 17:00-21:00 είσοδος δωρεάν) θα δει βίντεο, ηχητική καταγραφή ιστοριών, στένσιλ, αντικείμενα που λειτουργούν ως σύμβολα και παραπέμπουν σε συλλογικά κινήματα, εργαλεία συμμετοχής – καταγραφής των σκέψεων του κοινού κ.ά.
Παράλληλα, οι συντελεστές της δράσης θα παρουσιάσουν Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 21:00 (με ελεύθερη είσοδο) στο Μεγάλο Αρσενάλι, μια παράσταση φόρουμ η οποία καλεί το κοινό σε μια αλληλεπίδραση, επικοινωνία και συν-στοχασμό για την αναζήτηση λύσεων, στα βήματα της παράδοσης του “θεάτρου των καταπιεσμένων” του Augusto Boal.
«Μέσα από όλο αυτό θέλουμε να προσφέρουμε το προνόμιο του χώρου και του χρόνου που μας δόθηκε σε όλους, χωρίς διακρίσεις, για να εκφραστούν σε ένα δημόσιο χώρο και να αποτυπωθούν οι δικές τους αγωνίες», ανέφερε ο κ. Προδρομίδης, ενώ υπογράμμισε τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης που προσφέρει σε νέους και νέες το φεστιβάλ “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης μίλησε για το πειραματικό στοιχείο που προάγουν τα “Ανοιχτά Πανιά”, επιχειρώντας να “φωτίσουν” νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης που ήδη αναπτύσσονται σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Η εικόνα που έχουμε για την τέχνη έχει μείνει πίσω κι ο πολιτισμός λειτουργεί πλέον με άλλες παραμέτρους», επεσήμανε και τόνισε πως τα “Ανοιχτά Πανιά” δίνουν την ευκαιρία στους Χανιώτες να γνωρίσουν σύγχρονα έργα, αλλά και, συγχρόνως, δίνουν βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες που αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την πολιτιστική ζωή των Χανίων στο μέλλον.
Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μυρτώ Λάβδα αναφέρθηκε στον χώρο, τον χρόνο και την οικονομική υποστήριξη που προσφέρει ο Δήμος Χανίων μέσα από τα “Ανοιχτά Πανιά” σε νέους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες για να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ανεξάρτητα αν θα αρέσει ή όχι ένα έργο, «το ζητούμενο είναι να εγείρει συζητήσεις αλλά και να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε με άλλες διαδικασίες, μεθόδους και ερευνητικές προσεγγίσεις κάτι που αποτελεί βασική μέριμνα για τα “Ανοιχτά Πανιά”».