«Mαμά, σε πόσο καιρό θα ξανάρθει το ρεύμα;»
Η ερώτηση του παιδιού αφοπλιστική.
Η οικογένεια Κούζιλου ζει εδώ και 2 χρόνια στο σκοτάδι.
Οι γονείς μακροχρόνια άνεργοι, με μηδενικό εισόδημα. Ζουν από τα συσσίτια και την αλληλεγγύη των συμπολιτών τους.
Τα τρία παιδιά τους παίζουν και διαβάζουν υπό το αχνό φως της λάμπας πετρελαίου.
«Eίναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμένα, τη γυναίκα μου και κυρίως τα παιδιά. Προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα όπως το διάβασμα τους όσο διαρκεί η ημέρα», περιγράφει ο Γιώργος Κούζιλος.
Το χρέος τους στη ΔΕΗ φθάνει τα 1.300 ευρώ. Προσπάθησαν να κάνουν διακανονισμό για την αποπληρωμή του. Πλην όμως, αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και ένα χαμηλό ποσό.
«Είναι όλα πολύ δύσκολα. Μαγειρεύω με πετρογκάζ. Τα πράγματα του ψυγείου τα βγάζουμε στο μπαλκόνι μας για να διατηρούνται και προσπαθούμε να κάνουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν λιγότερο επίπονη για τα παιδιά μας», λέει η Ευγενία Κούζιλου.
Το κυβερνητικό μέτρο της επανασύνδεσης αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 10.000 άπορων οικογενειών. Η εφαρμογή του όμως συναντά πολλά προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας.
Ο κύριος Παντελής, 52 ετών και πατέρας τριών παιδιών, στάθηκε πιο τυχερός. Με την παρέμβαση της κίνησης πολιτών η οικογένεια του έχει ξανά ρεύμα. «Δεν είχα άλλη επιλογή», παραδέχεται.
Για το Κίνημα ΑΛ.ΑΝΥ.Α (Αλληλεγγύη, Ανυπακοή, Ανατροπή), το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Σκοπός τους, καμία οικογένεια να μην μείνει στο σκοτάδι.
«Είμαστε κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Επανασυνδέουμε το ρεύμα σε 15 νοικοκυριά κάθε μέρα. Βοηθάμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη φτώχεια», εξηγεί ο ακτιβιστής Σωτήρης Τζάρας.
Οι πολίτες οργανώνονται και επανασυνδέουν αρκετές φορές παράνομα το ρεύμα. Το κίνημα έχει προχωρήσει ήδη σε 4.000 επανασυνδέσεις.
Ο δημοσιογράφος του euronews Μιχάλης Αραμπατζόγλου μεταδίδει: