5.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Οικολογική αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων

 

Γενικά
Η  συμβατική γεωργία χρησιμοποιεί  για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων αγριόχορτων περί τις 200 δραστικές ουσίες. Μόνο στην Ελλάδα κάθε άτομο σηκώνει στις πλάτες του περί τα 350 γραμμάρια συμβατικά χορτοκτόνα. Πολλά από αυτά μετά από μακροχρόνια εφαρμογή αποσύρονται από την αγορά, γιατί έχουν επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Κι αυτό είναι ένα από τα ανεκδιήγητα παράδοξα. Παθαίνουμε κι ύστερα λαμβάνουμε αποφάσεις. Τακτική που υπαγορεύεται από το  κυνηγητό της επιστημονικής δόξας και της ακατάσχετης αισχροκέρδειας. Χρησιμοποιούνται πολλές φορές κατά κόρο συμβατικά χορτοκτόνα που γεμίζουν το περιβάλλον με καρκινογόνες διοξίνες, άλλα με καρκινογόνο νιτροζαμίνη και άλλα με τερατογενετικές ουσίες που οδηγούν σε σωρεία σπάνιων ασθενειών, όπως κυκλωπία, μικροκεφαλία και δυσπλασίες του κρανίου και του προσώπου. Και το πιο σπουδαίο είναι ότι τα σκευάσματα  αυτά ή επανέρχονται παράνομα ή  μέσω εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες στις οποίες μεταπουλήθηκαν . Η κερδοφρένεια δυστυχώς δεν διακρίνεται για την ηθική της.

Οικολογική διαχείριση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων
Η οικολογία,  που ασχολείται περισσότερο από κάθε άλλο  επιστημονικό  κλάδο με τις σχέσεις των έμβιων όντων  και του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν, δεν μπορεί να «ανεχτεί» το συμβατικό χαρακτηρισμό ενός φυτού ως ζιζάνιο. Κάθε φυτό έχει προδιαγεγραμμένο ρόλο στο οικοσύστημα ,όπου υπάρχει, τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα πλήρως. Ένα ρόλο που διαμορφώνεται κάτω από την επίδραση του αγώνα για επιβίωση. Ο άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος ανάλογα με τις επιδιώξεις του προσδίδει σ αυτό τον χαρακτηρισμό του ανεπιθύμητου ή του ωφέλιμου. Το αγριόχορτο ως αυτοφυές φυτό συνεισφέρει στη λειτουργική βιοποικιλότητα στο αγροοικοσύστημα. Είναι με απλά λόγια «οικολογικό αγαθό». Δεν είναι παρεξηγήσιμη η ονοματολογία του από ορισμένους και ως «αγιόχορτο». Κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση των αγριόχορτων  πρέπει σήμερα να αξιολογούνται πέραν των άλλων και με το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν και την εκτίμηση του κύκλου ζωής. Ο οικοκαλλιεργητής δεν πρέπει να ξεχνά  πως τα αγριόχορτα: *Προστατεύουν το γόνιμο έδαφος από διάβρωση. Για να σχηματιστεί ένα έδαφος  σε ένα βάθος 5 εκατοστών  με πλούσια βιοκοινότητα και κατάλληλο για  να δεχτεί ένα φυτό απαιτούνται πάνω από χίλια χρόνια.

*Προφυλάσσουν τα καλλιεργούμενα φυτά  από παγετό.
*Συμβάλλουν στην ισορροπία οικολογικών συστημάτων και της βιοποικιλότητας. *Χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας.
*Αυξάνουν την γονιμότητα του εδάφους.
*Αποτελούν πηγή γενετικού υλικού.
*Χαρακτηρίζονται από  χρήσιμες φαρμακευτικές και αρωματικές ιδιότητες. Δίκαια θεωρούνται ως ένα φυσικό φαρμακείο.
*Αποτελούν πολύτιμη τροφή του ανθρώπου και των ζώων.
*Συμμετέχουν στη βελτίωση της αισθητικής στην αρχιτεκτονική του τοπίου. *Διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του δυσάρεστου οικολογικού φαινομένου  του ευτροφισμού.
*Στην περίπτωση συντροφικότητας τα αλληλοπαθητικά τους βοηθούν στην αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών.
*Εμπλουτίζουν την πεδόσφαιρα με αφομοιώσιμα θρεπτικά συστατικά.
*Βελτιώνουν το πορώδες του εδάφους.
*Βρίσκουν εφαρμογή ως δείκτες  για την εκτίμηση της κατάστασης γονιμότητας  του χωραφιού. Η Οξαλίδα για παράδειγμα δείχνει πως υπάρχει έλλειψη ασβεστίου. *Φιλοξενούν ωφέλιμους οργανισμούς. Η Ακονυζιά φιλοξενεί παράσιτα του δάκου και η Αγριοτοματιά του εντόμου  Tuta absoluta.
*Βοηθούν τέλος στην  παρασκευή κομποστοποιημένων φυτοπροστατευτικών και αναζωογονικών εκχυλισμάτων όπως το Πολυκόμπι και η Τσουκνίδα.

Στην οικολογική διαχείριση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων είναι βασικό ο οικοκαλλιεργητής να γνωρίζει, τη βιολογία και τη συμπεριφορά τους. Ακόμα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα μέσα ,τις τεχνικές και σκευάσματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Σήμερα η  φαρέτρα του οικολογικού ελέγχου των ανεπιθύμητων αγριόχορτων είναι αρκετά πλούσια. Σ΄ αυτό βοήθησε και η επιστήμη της αγροοικολογίας που  γκρέμισε  τα τείχη απομονωτισμού που είχαν ανεγείρει γύρω από την οικολογική γεωργία τα διάφορα ανθρωποσοφιστικά ρεύματα και την πρόσδεσε στο άρμα  των επιστημών. Η αλληλοπάθεια και ο βιομιμητισμός έφεραν στο προσκήνιο αξιοζήλευτη τεχνογνωσία που επιζητείται και από τη συμβατική γεωργία.  Ο ενημερωμένος οικοκαλλιεργητής θα πρέπει πρώτα να αναζητήσει φυσικά, μηχανικά και βιολογικά μέσα και μετά να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα οκολογικά χορτοκτόνα.  Ας δούμε μερικές από τις πρακτικές αυτές.

Screen shot 2018-10-01 at 5.29.31 PM copy

Ακαλλιέργεια του εδάφους. Είναι η βασική σήμερα πρακτική της αειφόρου και ιδιαίτερα της οικολογικής γεωργίας. Αποτελεί και τεχνική  αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τα αγριόχορτα θερίζονται, όταν η ζημιά από αυτά  διαπιστωθεί πως περνάει το οικονομικό κατώφλι. Παραλλαγή της τεχνικής αυτής αποτελεί και η κατά λωρίδας κατεργασία του εδάφους. Βρέθηκε σε πειράματα πως δεν υπάρχει μείωση της απόδοσης. Επιτυγχάνεται καλλίτερο ενεργειακό ισοζύγιο. Μειώνεται η διάβρωση. Εξασφαλίζεται περισσότερη οργανική ουσία. Δεν χάνονται θρεπτικά συστατικά. Σήμερα για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας υπάρχουν ειδικές σπαρτικές μηχανές.

Ξεβοτάνισμα. Η πιο απλή πρακτική. Γίνεται με το χέρι, με ειδικά εργαλεία και με σύγχρονα σήμερα μηχανήματα που καταφέρνουν να αφαιρούν τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα χωρίς να πειράζουν τα καλλιεργούμενα φυτά.  Η φρέζα για παράδειγμα με βούρτσα κάνει ένα επιφανειακό ξύσιμο του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται τα νεαρά ανεπιθύμητα αγριόχορτα κόβοντας τους βλαστούς και ξεριζώνοντας τα μικρότερα. Υπάρχουν επίσης αυτοκινούμενα ρομποτικά συστήματα που κινούνται σε 24ωρη βάση, ανιχνεύουν το ανεπιθύμητο αγριόχορτο και το καταστρέφουν σε πολύ μικρή ηλικία.

Screen shot 2018-10-01 at 5.29.31 PM

Ελεγχόμενη αγρανάπαυση. Την περίοδο της αγρανάπαυσης ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό ελέγχονται τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα με θερισμό

Χλωρή λίπανση. Γνωστή και ως φυτοκάλυψη. Η καλλίτερη φυτοκάλυψη είναι με μίγμα αγρωστωδών και  ψυχανθών. Τα αγρωστώδη αναπτύσσονται με δροσερότερο καιρό και απορροφούν το άζωτο προηγούμενης καλλιέργειας περιορίζοντας το ξέπλυμά του στα βαθύτερα στρώματα. Εκκρίνουν αλληλοχημικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων αγριόχορτων. Τα ψυχανθή  με τη βοήθεια των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο. Ακόμα βελτιώνουν την υφή του εδάφους. Μπορεί να δεσμεύσουν μέχρι και 13 κιλά στο στρέμμα. Τα φυτά  για φυτοκάλυψη μπορεί να συγκομιστούν οπότε ο οικοκαλλιεργητής έχει πρόσθετο εισόδημα  ή να αφεθούν στο έδαφος οπότε βελτιώνουν τη γονιμότητά του με θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία και περιορίζουν την ανάπτυξη των μη επιθυμητών αγριόχορτων.

Αμειψισπορά. Η εναλλαγή των καλλιεργειών περιορίζει την ανάπτυξη των αγριόχορτων που προτιμούσαν την προηγούμενη καλλιέργεια.
Οργανική εδαφοκάλυψη. Χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση  τα οικολογικής προέλευσης οργανικά υλικά όπως η τύρφη, τα ροκανίδια, οι αλευροποιημένες ή λεπτοκομμένες φλούδες δέντρων , άχυρα, φύλλα, σανό, κομπόστ, πριονίδι, κομμένο γρασίδι, πευκοβελόνες, τσόφλια φιστικιού και άλλα. Τα εδαφοκαλυπτικά αυτά υλικά δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων φυτών και εξοικονομούν υγρασία. Επίσης ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, βελτιώνουν την υφή του εδάφους και  το εμπλουτίζουν αποσυντιθέμενα με  θρεπτικά στοιχεία.

Εδαφοκάλυψη με πλαστικό γεωύφασμα. Το γεωύφασμα επιτρέπει τον αέρα και το νερό, αλλά όχι την ηλιακή ακτινοβολία. Με την εδαφοκάλυψη αυτή  δεν αναπτύσσονται τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα.

Ηλιοθέρμανση του εδάφους. Η συμβατική γεωργία χρησιμοποιεί τον αδόκιμο  όρο ηλοαπολύμανση. Η φυσικοβιολογική αυτή μέθοδος δεν απολυμαίνει, αλλά βελτιώνει μόνιμα την  μικροεδαφοχλωρίδα και πανίδα προς όφελος της καλλιέργειας. Χρησιμοποιείται διαφανές φύλλο πλαστικού και στην περίπτωση πολλών ανεπιθύμητων αγριόχορτων το μαύρο. Με την ηλιοθέρμανση απαλλάσσεται και η κοπριά από τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα.

Screen shot 2018-10-01 at 5.29.31 PM copy 2Φλογοβόλα (flamers). Χρησιμοποιούν κυρίως προπάνιο και σε ορισμένες περιπτώσεις κηροζίνη. Παράγουν φλόγα που περνά πάνω από τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα . Η φλόγα προκαλεί θέρμανση των κυττάρων των φύλλων  άνω των 55ο C, οπότε το νερό που περιέχουν διαστέλλεται, καταστρέφει τα κυτταρικά τοιχώματα και το φυτό θανατώνεται. Υπάρχου ατομικά και μεγάλες εκτάσεις φλογοβόλα. Τελευταία αντί της φλόγας λειτουργούν με υπέρυθρη ακτινοβολία. Οι ειδικά κατασκευασμένες λάμπες προπανίου που χρησιμοποιούνται στη θέση των φλόγιστρων για την καύση κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα  στον οικολογικό έλεγχο των αγριόχορτων.

Θέρμανση του εδάφους με νερό.  Η πρακτική αυτή απαλλάσσει το έδαφος από τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα και από διάφορα φυτοπαράσιτα.

Βιολογική πρακτική. Η βιολογική πρακτική με τη στενή έννοια του όρου  χρησιμοποιεί ένα έμβιο οργανισμό για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων χόρτων. Ο οργανισμός αυτός μπορεί να είναι ανώτερα ζώα όπως  βοοειδή , πρόβατα ή κότες καθώς και αλληλοπαθητικά φυτά, εχθρούς (έντομα, ακάρεα, νηματώδεις) και φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς (μύκητες, βακτήρια) . Η χρησιμοποίηση των μικροοργανισμών για την αντιμετώπιση των μη επιθυμητών χόρτων πλεονεκτεί στο ότι η δράση  των μικροοργανισμών είναι διαρκής, οπότε δεν απαιτείται άλλη δαπάνη. Ακόμα δεν έχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον και έχει στενή εκλεκτική δράση. Μειονεκτεί  στην καθυστέρηση εμφάνισης των αποτελεσμάτων.Τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα είναι  αυτά της αντιμετώπισης  ενός κακτοειδούς  (Opuntia spp.), με την εξαπόλυση του εντόμου Cactoblastis cactorum,   του τοξικού για τα ζώα  Hypericum perforatum, με το σκαθάρι Chrysolina quadrigemina, του Alternanthera philoxeroides  με  τα Agasicles hygrophilia και Urophora quadrifasciata, το Centaurea spp. με τα  Urophora quadrifasciata, Urophora affinis και Sphenoptera jugoslavica, το Chondrilla juncea με το Aceria chondrillae,το Clidemia hirta με τα  Liothrips urichi και Neochetina eichhorniae, το Eichhornia crassipes με τα Neochetina bruchi και Sameodes albiguttalis, το Eupatorium adenophorum με τα Procecidochares utilis και Aphthona spp., το Euphorbia esula με τα Hyles euphorbia και Obera erythrocephala, το Hydrilla verticillata  με το  Hydrellia pakistanae, το Lythrum salicaria  με το Hylobius transversovittatus, το Melaleuca quinquenervia με το Oxyops vitiosa, το Myriophyllum spicatum  με το Euhrychiopsis lecontei, το Salsola iberica  με τα Coleophora spp. και Tyria jacobaeae και το Senacio jacobaea με τα Longitarsus jacobaeae και Rhinobyllus conicus. Από τους μύκητες  χρησιμοποιούνται ο Puccinia chondrilla για την αντιμετώπιση του  Lygodesmia juncea, το εμπορικό σκεύασμα DeVine με βάση τον Phytophthora palmivora για το Morrenia odorata, το BioMal με βάση τον Colleotrichum gloesporiodes f.sp. malvae για το Malva pusilla, το Collego με τον  Colleotrichum gloesporiodes για το Aeschynomene virginica στη σόγια και στο ρύζι, ο μύκητας Pyricularia setariae για το Setaria viridis, ο  Colletrichum coccodes για το Solanum ptycanthum, ο Phomopsis convolvulus για το Convolvulus arvensis, ο Bipolaris sorghicola  για τα Sorghum halepense και Cirsium Canadensis και ο Sclerotinia sclerotiorum  για τα Centauria maculosas και Taraxacum officinale. Σκευάσματα με φυτοπαθογόνα βακτήρια, όπως τα Pseudomonas syringae και Xanthomonas campestris pv. poannua, έχουν χρησιμοποιηθεί, αλλά δίχως ικανοποιητικά αποτελέσματα γιατί υπάρχει δυσκολία να διαπεράσουν  το στρώμα της εφυμενίδας των φύλλων των αγριόχορτων.

Χρήση οικολογικών χορτοκτόνων.

Υπάρχουν επίσης πολλά οικολογικά σκευάσματα για τον έλεγχο των μη επιθυμητών αγριόχορτων. Αυτά όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά ο ευρηματικός  ψεκαστήρας τοπικής εφαρμογής WeedBlaster Pro

Screen shot 2018-10-01 at 5.29.44 PM

1.Σκεύασμα  με βάση τη γλουτένη. Η γλουτένη, είναι ένα οργανικό παράγωγο από το καλαμπόκι με εξαιρετικές για πολλά είδη αγριόχορτων ιδιότητες. Δρα προφυτρωτικά. Η κοκκώδης μορφή του διευκολύνει την εφαρμογή. Είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο  και την πανίδα. Το σκεύασμα   για παράδειγμα Weed Prevention Plus (8-2-4) περιέχει αλεύρι γλουτένης καλαμποκιού 82%, οστεάλευρο 4.0% ,  οικολογικό θειικό κάλιο  8.0% και ψίχουλα σταριού 6.0%.

2.Το εμπορικό σκεύασμα AllDown Concentrate. Πρόκειται για  ένα πολύ καλό  οικολογικό προϊόν   για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων φυτών. Το σκεύασμα αυτό  περιέχει 23% οξικό οξύ ,όταν το οικιακής χρήσης ξύδι περιέχει μόνο 5%  και 14% κιτρικό οξύ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2002.Έχει εξαιρετική χορτοκτόνο δράση,  που άνετα συγκρίνεται με εκείνη των συμβατικών σκευασμάτων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων   του γλυφοσατικού οξέος. Με βάση το ξύδι βρίσκει κανείς  και άλλα σκευάσματα. Για παράδειγμα η ανάμιξη 200 ml λευκού ή από μήλο ξυδιού με ένα κιλό ιωδιούχο αλάτι και 1 λίτρο νερού έχει εξαιρετικές χορτοκτόνες ιδιότητες. Το σκεύασμα διαλύματος ξυδιού 10 ή 20%,αλατιού και υγρού σαπουνιού πιάτων στην αναλογία 4 λίτρα:  ένα φλιτζάνι αλάτι: και δύο κουταλιές της σούπας αντίστοιχα αποτελεί ένα συχνά χρησιμοποιούμενο και με εξαιρετική αποτελεσματικότητα χορτοκτόνο. Ανάλογη είναι και η αποτελεσματικότητα του μίγματος 345 ml λευκού ξυδιού ή από μηλίτη με 115 ml  υγρού σαπουνιού πιάτων σε 460 ml νερό. Το βρασμένο σε νερό άσπρο ξύδι 10-20%  σε αναλογία 1:5 ελέγχει πολλά ανεπιθύμητα φυτά.

3.Το σκεύασμα Avenger Weed Killer. Παρασκευάζεται από  αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών. Χαρακτηρίζεται από χορτοκτόνο δράση ανώτερη από εκείνη των  αιθέριων  ελαίων  του μπαχαρικού γαρίφαλου  και του  ειδικού για τον έλεγχο των αγριόχορτων σαπουνιού. Χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του  γιατί δεν είναι εκλεκτικό. Το δ-λιμονένιο που περιέχει προκαλεί αφυδάτωση και ταχύτατη νέκρωση στα φυτά που εφαρμόζεται. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε 2 ώρες. Το προϊόν βιοαποικοδομείται ταχύτατα.

4.  Το AgraLawn Organic Crabgrass Killer. Είναι ένα νέο σκεύασμα  με πολύ καλή αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση των μη επιθυμητών αγριόχορτων. Παρασκευάζεται από τον κορμό της κανέλλας. Περιέχει επίσης αλεύρι καλαμποκιού, αλεύρι σταριού, διττανθρακική σόδα νατρίου, κύμινο και χρωστικές κίτρινη 5 και κόκκινη  40.

5. Σκευάσματα  με βάση τα άλατα  Καλίου λιπαρών οξέων. Το Safer Έχει Εξαιρετική χορτοκτόνο δράση .Περιέχει 3% άλατα Καλίου λιπαρών οξέων. Το χορτοκτόνο σαπούνι κυκλοφορεί με το όνομα herbicidal soap ή Savon herbicide. Πρόκειται για μη εκλεκτικό χορτοκτόνο. Στη ζώνη εφαρμογής του μπορεί να γίνει σπορά μετά από 5 μέρες. Περιέχει άλατα Καλίου λιπαρών οξέων σε ποσοστό 22%.Υπάρχει  στο εμπόριο ειδικό σκεύασμα με 40 % άλατα Καλίου λιπαρών οξέων το Safer Moss and Algae Killer που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λειχήνων και των φυκιών.

6.Σκευάσματα με βάση το πελαργονικό οξύ. Το οξύ αυτό  γνωστό και ως νονανοϊκό. Καταστρέφει τις  φυτικές κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα την αφυδάτωση των αγριόχορτων. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα με βάση το πελαργονικό οξύ. Το Le Katoun® de Jade περιέχει πελαργονικό οξύ από ελαιοκράμβη και ηλίανθο. Το Ultima έχει εξαιρετική δράση στα χόρτα , στους λειχήνες και στα φύκια. Περιέχει 18.5% πελαργονικό οξύ και 2.8% μηλεϊνική υδραζίδη. Η δεύτερη μάλιστα δραστική ουσία του προσδίδει διασυστηματική ιδιότητα και μπλοκάρει την ανάπτυξη. Εμπεριέχει επίσης ως έκδοχα και άλλα λιπαρά οργανικά οξέα. Τα αποτελέσματα της δράσης φαίνονται  μετά από μερικές ώρες. Τα οργανικά λιπαρά οξέα αποικοδομούνται μέσα σε 48 ώρες και η μηλεϊνική υδραζίνη κατά 50% σε 9 μέρες και κατά 100% σε 14 μέρες. Μέσα στο έδαφος το σκεύασμα βιοαποικοδομείται πολύ γρήγορα και αποδίδει διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Το σκεύασμα Finalsan® AF UnkrautLos περιέχει 3,08% πελαργονικό οξύ με τη μορφή αμμωνιακού άλατος  και 0,49% μηλεϊνική υδραζίδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σκεύασμα Beloukha ®. Το νέας γενιάς χορτοκτόνο  Finalsan® Ultima με δραστική ουσία το φυσικό λιπαρό πελαργονικό οξύ και το διασυστηματικό ρυθμιστή αύξησης μηλεϊνική υδραζίνη είναι πολύ υποσχετικό. Ελέγχει σε ικανοποιητικό βαθμό πάνω από 50 είδη αγριόχορτων. Το πελαργονικό οξύ εξάγεται από φυτά των γενών  Pelargonium, Rosa και  Brassica. Το σκεύασμα Scythe είναι ένα καθολικό χορτοκτόνο με δράση και στους λειχήνες και φύκια. Περιέχει  57.0% πελαργονικό οξύ και 3.0% λιπαρά οξέα.

7.Το EcoSMART Weed and Grass Killer. είναι ένα καθολικής δράσης χορτοκτόνο. Περιέχει δραστικά συστατικά από φυτικά αιθέρια έλαια. Συγκεκριμένα στη σύνθεση του χορτοκτόνου αυτού  υπάρχει ο προπιονικός 2-φαινοαιθυλεστέρας 5.0%, η ευγενόλη 5.0% και   το  λαουρυλοθειικό νάτριο 0.05%.

8. Το  βραστό νερό. Το βραστό νερό στο οποίο βράστηκαν πατάτες ή ρύζι ή μακαρόνια  έχει καλή  χορτοκτόνο δράση.

9. Το εκχύλισμα της τσουκνίδας. Το εκχύλισμα ε αναλογία 1:10 χρησιμοποιείται ευρύτατα και ως χορτοκτόνο.

10.Η διάλυση βότκας. Η διάλυση  δυο κουταλιών της σούπας  βότκα σε 60 ml νερό βρίσκει επίσης συχνή εφαρμογή ως χορτοκτόνο.

11.Το μίγμα βασιλικόλαδου και  χορτοκτόνου σαπουνιού  ή αιθέριου ελαίου των εσπεριδοειδών. Είναι καλό χορτοκτόνο. Ανάλογα με το
αιθέριο  έλαιο των εσπεριδοειδών που εμπεριέχει έχει και  αντιφυτρωτική δράση.

12.Η μαγειρική σόδα. Σε επίπαση ακολουθούμενη από κατάβρεγμα καθυστερεί την ανάπτυξη των αγριόχορτων.

13. Γεωργική άσβεστος.  Η κανονική χρήση της με το χρόνο δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των αγριόχορτων.

14.Το σκεύασμα TopGun. Περιέχει  λάδι σόγιας. Παρουσιάζει πολύ καλή   χορτοκτόνο δράση.

15.Το αλάτι με ζεστό νερό. Σε αναλογία 1:6 με ψεκασμό μόνο στην επιφάνεια των μη επιθυμητών φυτών δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

16.Το ορυκτό αλάτι  με υγρό σαπούνι πιάτων .Στη δόση του ενός φλιτζανιού σε 4 λίτρα νερό και μία κουταλιά υγρού σαπουνιού πιάτων  ελέγχει  ικανοποιητικά τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα.

17.Ο βόρακας. το ένυδρο αυτό ορυκτό του Βορίου, που χρησιμοποιείται ως καθαριστικό,  στη δόση 283.5g  σε 10 λίτρα νερό σε ψεκασμό των φύλλων χαρακτηρίζεται από εξαιρετική χορτοκτόνο δράση.

18.  Το πευκέλαιο.  Έχει ικανοποιητική χορτοκτόνο δράση. έχει και το και το

19. Το εκχύλισμα τεύτλων.Χρησιμοποιείται ευρέως στην οικολογική διαχείριση των αγριόχορτων.

20.Ομοιοπαθητικά εκχυλίσματα. Στην οργανοβιολογική γεωργία η διαχείριση των αγριόχορτων γίνεται με ομοιοπαθητικά εκχυλίσματα από ανεπιθύμητα αγριόχορτα που συλλέγονται από το κτήμα στο οποίο θα εφαρμοστούν . Τα εκχυλίσματα αυτά  δυναμιτίζουν την καλλιέργεια  και καθυστερούν την ανάπτυξη των φυτών στόχων.

 

Screen shot 2018-10-01 at 5.29.52 PM21. Χρησιμοποίηση συστήματος laser (λέιζερ). Πολύ ευοίωνη για τον έλεγχο των ανεπιθύμητων φυτών είναι και η χρησιμοποίηση από ερευνητές του πανεπιστημίου Leibniz στο Ανόβερο της  Γερμανίας ενός συστήματος laser . Στο σύστημα αυτό ταυτοποιείται αρχικά το είδος του φυτού στόχου και στη συνέχεια ακτινοβολείται  με γνωστό συμφατικό μονοχρωματικό φως, δηλαδή με συγκεκριμένο μήκος-χρώμα που το θανατώνει.

 

 

 

22. Το σκεύασμα με βάση  το ριγανέλαιο. Πρόκειται για  βραβευμένο από τη  Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς καινοτόμο προϊόν με βάση το ριγανέλαιο, το οποίο ενσωματώνεται σε βρώσιμο φορέα και μετατρέπεται με νανο-τεχνολογική μέθοδο σε σκόνη. Το προϊόν είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Επίλογος
Η οικολογική διαχείριση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων είναι σήμερα δυνατή χάρη στην τεχνογνωσία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η αγροοικολογία. Αυτό που απομένει είναι  η εκλαΐκευση αυτής της τεχνογνωσίας  και των πρακτικών δεξιοτεχνιών  και η μεταλαμπάδευσή  τους στον τελικό χρήστη τον οικοκαλλιεργητή.  Γι’ αυτό πρέπει να καθιερωθεί η δια βίου ενημέρωσή του. Ακόμα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από την πολιτεία  και να δοθούν κίνητρα εισαγωγής των ευρέως χρησιμοποιούμενων σε άλλες χώρες οικολογικών χορτοκτόνων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα