Απολογισμό για την Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγιάς που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Οκτωβρίου, έκανε η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε ανακοίνωση της.
Στο κείμενο τους αναφέρουν: «Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φετινή Γιορτή των Πουλιών που οργάνωσε στη λίμνη της Αγιάς η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών «Eurobirdwatch 2014» που διοργάνωσαν η Birdlife International και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 4 και 5 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή οργανώσεων και ανθρώπων από 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.
Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά εγκαταλείπουν την Ευρώπη αυτές τις εβδομάδες πετώντας προς το χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Στην Ελλάδα έγιναν σε περισσότερες από 30 περιοχές με τη συνεργασία δεκάδων φορέων, οικολογικών οργανώσεων, Δήμων, Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκδηλώσεις παρατήρησης πουλιών κι ευαισθητοποίησης για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Κλιματική Αλλαγή, η αλλαγή στις χρήσεις γης, η λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους (όπως οι περιοχές στάθμευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής), αποτελούν τις κύριες απειλές για τα μεταναστευτικά πουλιά Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα. Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!
Φέτος ήταν η 20ή χρονιά στη σειρά που η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων οργανώνει την εκδήλωση της Γιορτής των Πουλιών στην Αγιά. Την προηγούμενη Κυριακή είχαμε την τύχη να δούμε τουλάχιστον 4 σταχτοτσικνιάδες (γκρίζους ερωδιούς), κάπου 10 λευκοτσικνιάδες (λευκούς ερωδιούς), πολύχρωμες αλκυόνες και πολλές φαλαρίδες καθώς και βουτηχτάρια. Την παρουσία τους αισθητή έκαναν δεκάδες χελώνες (νεροχελώνες), μιας και η χαμηλή στάθμη του νερού φέτος (η χαμηλότερη τουλάχιστον από το 2010 γι’ αυτή την εποχή) δημιουργούσε μικρά κομμάτια ξηράς στα οποία συγκεντρώνονταν.
Η χαμηλή στάθμη του νερού οφείλεται, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή (που οφείλεται στην καύση πετρελαίου και υδρογονανθράκων αυξάνοντας το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα), στη συνεπακόλουθη μείωση των βροχών και στην υπεράντληση για ύδρευση και άρδευση. Παρόλα αυτά, οι όποιες εξαγγελίες γίνονται για σύσταση φορέα διαχείρισης για τη λίμνη εξακολουθούν να αγνοούν αυτούς τους παράγοντες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο υγρότοπο της Κρήτης σα μια λιμνοδεξαμενή που απλά χρειάζεται να τη σκάψουμε για να χωράει εξαπλάσιο(!) νερό, συνεχίζουν να υπόσχονται απεριόριστο νερό για να ποτίζουν και να ξοδεύουν όσο θέλουν, διατηρώντας υδροβόρες πρακτικές και καλλιέργειες αλλά και πρακτικές κατασπατάλησης νερού στον τουρισμό και στην ύδρευση. Με λίγα λόγια αρνούνται ακόμη και τώρα να αναγνωρίσουν ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα εξοικονόμησης νερού, ότι πρέπει να κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών και των πολιτών γενικότερα για την ανάγκη και τους τρόπους εξοικονόμησης νερού, ότι, εν τέλει, όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα κουβεντιάζουν από κοινού, σε ένα κοινό τραπέζι, όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι ενδιαφερόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής, οι αγρότες, ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια, η ΔΕΥΑΧ και ο ΟΑΚ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι οικολογικές οργανώσεις. Δε μας εκπλήσσει καθόλου η άρνησή τους να εντάξουν την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε πιθανό μελλοντικό φορέα διαχείρισης της λίμνης, κι ας δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια για τη λίμνη για τη Γιορτή των Πουλιών κάθε χρόνο αλλά και άλλες δράσεις όπως η επιστολή που στείλαμε στη ΔΕΥΑΧ και στον ΟΑΔΥΚ για τα προβλήματα της Αγιάς ήδη από το Νοέμβριο του 1993! Κάποιοι έχουν μάθει να λειτουργούν μόνοι τους, ανεξέλεγκτοι.
Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ όμως, να είμαστε η φωνή αυτών που δεν μπορούν να ακουστούν μέσα στα συμβούλια και στους φορείς που σχεδιάζουν ερήμην μας, να είμαστε η φωνή των πουλιών, του δάσους, της σπάνιας ομορφιάς που εξαφανίζεται, της άγριας ζωής που απειλείται, η φωνή που θα υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε στις επόμενες γενιές να τους παραδώσουμε μια λίμνη με 200 διαφορετικά είδη πουλιών και πόσιμο νερό, έναν πλανήτη με αέρα που να μπορούμε να τον αναπνέουμε χωρίς να δηλητηριαζόμαστε, με μια ατμόσφαιρα στην οποία να μπορούμε να ζούμε. Αυτή η φωνή θα συνεχίσει να υπάρχει και θα δυναμώνει ολοένα και περισσότερο, όσο συνεχίζουν να αγνοούν το πρόβλημα, όσο συνεχίζουν να σπαταλούν πολύτιμους φυσικούς πόρους όπως το νερό, όσο συνεχίζουν να μολύνουν την ατμόσφαιρα με ορυκτά καύσιμα αγνοώντας τις ήπιες μορφές ενέργειας, όσο επιμένουν να εξαφανίζουν τη μεγάλη βιοποικιλότητα που είναι η βάση της επιβίωσής μας».