Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων μέσω σχετικής ανακοίνωσης καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στην ονομαστική και οριστική εξαίρεση από την παραχώρηση στο διαβόητο Υπερταμείο προστατευόμενων φυσικών περιοχών (όπως π.χ ο υγρότοπος της Αλυκής Αιγίου, προστατευόμενη περιοχή Natura 2000), αρχαιολογικών χώρων και μνημείων».
Όπως αναφέρει στην συνέχεια η ανακοίνωση «οι μεν δανειστές μπορεί να θέλουν και την Ακρόπολη (κατά το πρότυπό τους, ξέρετε αυτό του Έλγιν), αποτελεί όμως αποκλειστική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που δε φρόντισε ευθύς εξαρχής να ξεκόψει ότι τα μνημεία και η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ιδιωτικοποίησης, ενοικίασης ή εκχώρησης σε οποιονδήποτε!
Η πολιτιστική κληρονομιά και οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές είναι δημόσια αγαθά, ανήκουν σε όλους και κανένας, καμιά εταιρεία ή ιδιώτης δεν μπορεί να διεκδικεί την κυριότητα ή την εκμετάλλευσή τους για ίδιον όφελος.»
«Η υπόθεση αυτή, εάν δε λυθεί άμεσα και οριστικά με την άμεση εξαίρεση των μνημείων, πιθανότατα θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, όπου θα πρέπει να διερευνηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πχ για:
Το εάν λειτούργησε ποτέ η Επιτροπή από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για να καταγράψει και εξαιρέσει μνημεία, σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία, προστατευόμενες φυσικές περιοχές από τη διαπραγμάτευση που έκανε για εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.
Εάν λειτούργησε αυτή η Επιτροπή, τι δουλειά έκανε; Ποια ήταν η εισήγησή της;
Γιατί δεν εξαιρέθηκαν προστατευόμενες φυσικές περιοχές, μνημεία, μουσεία, σχολεία, νοσοκομεία κλπ από τις λίστες που δόθηκαν για εκχώρηση στο Υπερταμείο» τονίζει η σχετικής ανακοίνωση ενώ επισημαίνει πως «πόσο αθώο είναι σύμβουλοι του Υπερταμείου για την εκχώρηση να είναι κάποιοι που ήταν και σύμβουλοι της κυβέρνησης παλιότερα για το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο;
Σημειώνουμε ότι το Υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ «ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 22 Ιανουαρίου) της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018), που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, η ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο, που κρατούσε μια μάλλον διακριτική, αμυντική στάση μέχρι στιγμής για το ζήτημα, πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΣτΕ.
Βλέποντας την πιθανότητα να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου, το Υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργού Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης μεταβίβασης των 10.119 ΚΑΕΚ..» (βλ. εφημ. «Ποντίκι», 16-1-2019)». Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει αναφέρονταας πως «σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Τα Νεώρια, ο Φιρκάς, η Κνωσός, ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι μόνο μερικοί μόνο από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπό εκχώρηση ακινήτων μαζί με προστατευόμενες φυσικές περιοχές.
Καλούμε την κυβέρνηση να λύσει άμεσα το θέμα με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση ή Υπουργική Απόφαση (οτιδήποτε είναι αναγκαίο). Φτάνουν οι δηλώσεις. Τώρα είναι η ώρα των έργων!»