«Κάθε χρόνο και χειρότερα» για τους πωλητές της λαϊκής αγοράς στα Χανιά που, λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης κατά 50% φέτος, βρίσκονται σε δεινή θέση. Την ίδια ώρα, οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά στους πάγκους των λαϊκών αγορών αντικατοπτρίζουν την οικονομική στέρηση του κόσμου από χρονιά σε χρονιά και τη φτωχοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού του ντόπιου πληθυσμού που αδυνατεί να αγοράσει ακόμη και ένα κιλό εσπεριδοειδών κόστους 1 – 2 ευρώ ή μετρά τα φρούτα που θα αγοράσει ώστε να είναι ισάριθμα με τα μέλη της οικογενείας του!
Τις ίδιες εικόνες διαπίστωσαν και τα “Χ.Ν.” μετά από μία επίσκεψη στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στην οδό Μίνωος, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, την ώρα που οι πάγκοι αδειάζουν και οι έμποροι κατεβάζουν στο μισό τις τιμές ή πετούν τα τελευταία προϊόντα που δεν είναι πια φρέσκα. Δεκάδες άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οικογένειες με παιδιά, φεύγουν με γεμάτες τις τσάντες από φρούτα και οπωροκηπευτικά ή ρούχα. Κάποιοι, την ώρα που μιλάμε με τον πρόεδρο των παραγωγών της λαϊκής αγοράς, σκύβουν και παίρνουν 2 – 3 χαλασμένα πορτοκάλια από τον δρόμο… Οπως μας λέει ο κ. Καψωμενάκης, «τώρα με την κρίση μπορεί να έρχονται περισσότερο οι Ελληνες στη λαϊκή αγορά, όμως η αγοραστική τους δύναμη δεν είναι όπως ήταν παλιά. Δηλαδή ο τζίρος που έκαναν οι εκατό καταναλωτές τα προηγούμενα χρόνια τώρα για να συγκεντρωθεί πρέπει να έρθουν τριακόσιοι. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. Δηλαδή, ναι μεν έχει αυξηθεί η παρουσία του καταναλωτικού κοινού στις λαϊκές, όμως η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε τραγικά επίπεδα και συγκεκριμένα άνω του 50%, αν τη συγκρίνουμε με τα περυσινά Χριστούγεννα».
«ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ»
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί φέτος τον χειμώνα στις λαϊκές αγορές ο ίδιος εξηγεί πως «εκεί που ο καταναλωτής αγόραζε μία τσάντα πατάτες δέκα κιλών, τώρα σου λέει “δώσε μου την τσάντα να διαλέξω εγώ 2 – 3 κιλά” ή από τις 5 μπανάνες θα πάρει μόνο τις τρεις. Αν σας πω ότι έχω δει καταναλωτή να μετρά τα παιδιά του για να πάρει τον ανάλογο αριθμό φρούτων, δεν θα το πιστέψετε… Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που μετρούν πόσα παιδιά έχουν για να αγοράσουν τον ίδιο αριθμό φρούτων π.χ. 3 ή 4 ροδάκινα! Αυτό δεν δείχνει περιορισμό της υπερκατανάλωσης, αλλά την οικονομική στέρηση του κόσμου. Εχω δει γυναίκα να έρχεται στον δικό μου πάγκο και να θέλει να αγοράσει ένα κιλό μανταρίνια κόστους 1 – 2 ευρώ, αλλά δεν τα έπαιρνε γιατί δεν είχε άλλα λεφτά. Και της έδωσα μια τσάντα εγώ, αλλά από φιλότιμο και εγωισμό δεν ήθελε να την πάρει. Προσπαθούμε κι εμείς όσο μπορούμε από τη μεριά μας να δείχνουμε αλληλεγγύη, να βοηθούμε τον κόσμο π.χ. μετά το τέλος της λαϊκής στέλνουμε τσάντες από προϊόντα που δεν πωλούνται σε κάποια σπίτια που ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα».
«Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»
Σύμφωνα με τον κ. Καψωμενάκη, η κρίση έχει αλλάξει και τις συνήθειες των καταναλωτών που προσέρχονται στις λαϊκές αγορές. «Παλιά έρχονταν νωρίς – νωρίς το πρωί για να βρουν τα πιο φρέσκα και την καλύτερη ποιότητα προϊόντων, τώρα έρχονται μετά τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 2 για να πετύχουν καλύτερες τιμές. Δεν τους νοιάζει η ποιότητα απλώς να πάρουν ένα προϊόν σε φθηνή τιμή για να κάνουν τη δουλειά τους. Μάλιστα οι τιμές σε διάφορα είδη προϊόντων φέτος είναι πολύ χαμηλότερες από πέρυσι έως και 30%», αναφέρει.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ 1.700 ΕΥΡΩ ΣΕ 15 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε η μείωση των πωλήσεων, ο πρόεδρος των παραγωγών στις λαϊκές αγορές των Χανίων έθιξε το γεγονός των προστίμων ύψους 1.700 ευρώ έκαστος σε 15 παραγωγούς της λαϊκής στα Χανιά επειδή διέθεταν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια τους με… κοτσάνι! Οπως εξήγησε ο κ. Καψωμενάκης «μας είχαν ενημερώσει από το 2013 ότι δεν πρέπει να διακινούνται τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια στην αγορά με φύλλο και κοτσάνι λόγω της αρρώστιας τριστέτσα και έχουν μπει τα προϊόντα σε καραντίνα. Με αποτέλεσμα να μας επιβληθούν πρόστιμα από το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης ύψους 1.700 ευρώ στον κάθε παραγωγό, που για να τα “βγάλει” κάποιος πρέπει να πωλήσει 20 τόνους πορτοκάλια! Αυτό είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο για τη σημερινή εποχή. Βρήκανε “το εύκολο κρέας” και τα κάνουν;».
ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Την ίδια εικόνα εξαθλίωσης της μεσαίας τάξης, που φτάνει στις λαϊκές αγορές για να αγοράσει ρούχα και παπούτσια, αλλά αδυνατεί να αντεπεξέλθει, μάς μεταφέρει και ο πρόεδρος στο εμπορικό τμήμα της λαϊκής αγοράς Χανίων Σταύρος Μαρκουλάκης. «Η κίνηση έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, διότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Με αυτήν τη φοροκαταιγίδα που βάλλει τη μεσαία τάξη, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, αλλά ούτε έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν. Καθημερινά στις λαϊκές γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας τους και της πίεσης που δέχονται», επισημαίνει. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκουλάκης «ο κόσμος στα αλήθεια πεινά… Δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα μιας μητέρας που ήρθε φέτος με το παιδί της και ήθελε να αγοράσει παπούτσια για τον μικρό γιατί ήταν τρύπια και έμπαινε το νερό μέσα όταν πήγαινε σχολείο. Ομως η γυναίκα δεν είχε 5 – 10 ευρώ για να του αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια. Βλέπουμε ανθρώπους που έρχονται και μαζεύουν τα σκουπίδια που αφήνουν οι παραγωγοί… Οι άνθρωποι αυτοί φέτος αυξήθηκαν κατά 50% και οι περισσότεροι είναι ντόπιοι. Οι αλλοδαποί δεν έρχονται πια γιατί έχουν φύγει από τη χώρα λόγω κρίσης». «Προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε από τη μεριά μας, αλλά πόσο να βοηθήσουμε; Οι περισσότεροι από εμάς επειδή κρατάμε βιβλία εσόδων – εξόδων β’ κατηγορίας πρέπει να πληρώνουμε 1.000 € το δίμηνο, αλλά δεν έχουμε. Οι επιλογές είναι δύο: ή να πληρώνεις το ΤΕΒΕ ή να ταΐζεις τα παιδιά σου. Οι πιο πολλοί χρωστάμε στο ΤΕΒΕ και απειλούν να μας πάρουν την άδεια επειδή δεν είμαστε ασφαλιστικά ενήμεροι…», καταλήγει.