Αίθουσες παγωμένες, αφού η θέρμανση είναι στοιχειώδης, χώροι λίγων τετραγωνικών μέτρων για 20 και 30 παιδιά, υποδομές ανύπαρκτες, κτηριακές εγκαταστάσεις ικανές για κατοικίες ή καταστήματα… όχι όμως για Νηπιαγωγεία. Οι εικόνες που περιγράψαμε δεν προέρχονται από κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά από Νηπιαγωγεία που στεγάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο κέντρο των Χανίων. Χρηματοδοτικά προγράμματα πέρασαν, προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και του Ο.Σ.Κ… ήλθαν και απήλθαν, Σ.Δ.Ι.Τ. ανακοινώθηκαν, αλλά η κατάσταση πολύ λίγο άλλαξε στον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής. 32ο και 36ο ΝΕΑ ΧΩΡΑ «Καμαρούλα… μια σταλιά» Για τα δύο Νηπιαγωγεία που στεγάζονται στο ισόγειο κατοικίας στην οδό Φούμηδων στη Νέα Χώρα (32ο και 36ο) τι να πρωτογράψεις; Μόνο ένα πέρασμα απ’ έξω αρκεί για να καταλάβεις. Ανύπαρκτη αυλή, ολίγων τετραγωνικών, ενώ σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους… ας το αφήσουμε καλύτερα. Η κατάσταση, βέβαια, πριν από 3 χρόνια ήταν ακόμα χειρότερη, αφού ο δρόμος μπροστά στα Νηπιαγωγεία ήταν χωματόδρομος! «Δεν υπήρχε καν άσφαλτος μπροστά στο σχολείο για χρόνια· τοποθετήθηκε πριν από 3 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του κ. Μ. Κεμεσίδη. Για την αυλή τι να πούμε… βλέπετε.
Σε έναν χώρο λίγων τετραγωνικών είναι υποχρεωμένα να παίξουν γύρω στα 30 παιδιά», μας εξηγεί ο νηπιαγωγός Μιχάλης Λαγουδάκης, που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στα δύο Νηπιαγωγεία, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα νήπια. Μπαίνοντας στον χώρο του Νηπιαγωγείου διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει θέρμανση. Μόνο ένα σώμα καλοριφέρ λαδιού για να κρατήσει ζεστή μία ολόκληρη αίθουσα. «Το ρεύμα που έχει το κτήριο είναι μονοφασικό. Δεν “σηκώνει” κλιματιστικό, καλοριφέρ και άλλες ηλεκτρικές συσκευές», μας εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης. Η αίθουσα χρησιμοποιείται για παιχνίδι, για να σερβιριστεί το φαγητό των παιδιών, αλλά και ως αποθηκευτικός χώρος. Ελλείψει αποθήκης… παιχνίδια, αντικείμενα εκπαίδευσης, ηλεκτρονικός εξοπλισμός προσπαθούν να χωρέσουν σε έναν πολύ μικρό ακατάλληλο χώρο! Οσο για την κουζίνα… «καμαρούλα μια σταλιά» και ο φούρνος μικρός, δεν χωρά όλα τα σκεύη των παιδιών, με αποτέλεσμα να τρώνε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οσο για τους χώρους υγιεινής, δύο τουαλέτες για παιδιά και εκπαιδευτικούς και όχι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των νηπίων. Απαράδεκτες εικόνες που ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συναντάς. Προσπάθεια για την εύρεση κατάλληλου χώρου έχει ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού οι διαθέσιμοι ιδιωτικοί χώροι είναι ελάχιστοι.
«Ψάχνουμε στην περιοχή εδώ και 3 χρόνια, έχουμε στείλει έγγραφα σε Περιφέρεια, Δήμο, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητάμε να στεγαστούμε σε έναν καλύτερο χώρο ώστε να λειτουργήσει και το κλασικό μας τμήμα που τώρα είναι σε αναστολή, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αποτέλεσμα», μας εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης. «Δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν στα 32ο και 36ο Νηπιαγωγεία είναι ντροπή για όλους μας. Πέρασαν τόσα χρηματοδοτικά προγράμματα σε εποχές που υπήρχαν χρήματα και δεν έγινε τίποτα», μας λέει ο κ. Nίκος Βλαζάκης, πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χανίων.
1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
«Τσιμεντοαυλή» Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στο 1ο Νηπιαγωγείο Χανίων στον Αγιο Λουκά. Στον χώρο είχαμε βρεθεί πριν από μερικά χρόνια και τότε τα προβλήματα που καταγράψαμε ήταν πιο οξυμμένα. Τώρα η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Οι αίθουσες του σπιτιού που φιλοξενεί το Νηπιαγωγείο είναι μικρές και στενές, η τουαλέτα είναι μία, ενώ η αυλή είναι τσιμεντένια χωρίς παιχνίδια. «Το κτήριο βάφτηκε πρόσφατα και έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης. Ομως δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος και για το 1ο Νηπιαγωγείο γιατί αυτός που στεγάζεται σήμερα δεν είναι κατάλληλος», λέει ο κ. Βλαζάκης.
30ο ΚΑΙ 31ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Εξοδος από το υπόγειο Και μπορεί, ειδικά για τα Νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης, η κατάσταση να μην είναι καλή, ευτυχώς όμως υπάρχει και μία θετική εξέλιξη. Τα δύο Νηπιαγωγεία στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, 30ο και 31ο, που για χρόνια φιλοξενούνταν σε υπόγειο, θα μετακομίσουν σε νέο χώρο στην οδό Γκερόλα, στο κτήριο που στεγάζονται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Η διαβεβαίωση που έχουμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες είναι ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τα δύο Νηπιαγωγεία θα μπορούν να μετακομίσουν σε έναν νέο σύγχρονο χώρο στην οδό Γκερόλα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει Νηπιαγωγείο. Είναι μια θετική εξέλιξη αυτή», καταλήγει ο κ. Βλαζάκης.
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
Χωρίς θέρμανση Το μόνο που θυμίζει Νηπιαγωγείο είναι η ταμπέλα στην Πελεκαπίνα στον χώρο όπου στεγάζεται το 2ο Νηπιαγωγείο Περιβολίων. Η τσιμεντένια αυλή του Νηπιαγωγείου είναι κοινή με τον χώρο στάθμευσης του σπιτιού που φιλοξενείται το σχολείο! Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. «Ας είχαμε μια ντουλάπα τουλάχιστον για να αποθηκεύουμε τα πράγματά μας και να μην στοιβάζονται», μας λέει η νηπιαγωγός κα Γεωργία Παρασκάκη που προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Και σε αυτό το Νηπιαγωγείο οι χώροι είναι ελάχιστοι, 25 τ.μ. για τον χώρο εντός, 32 για την αυλή για 18 παιδιά. Για θέρμανση και εδώ μόνο ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ για όσα νήπια καταφέρουν να είναι κοντά στο σώμα. Οσο για το κουζινάκι, φέτος μπήκε σε αυτό και νεροχύτης· μία… θετική εξέλιξη. «Είναι εικόνες ντροπής που πρέπει όλους να μας ανησυχήσουν. Δεν είναι δίκαιο γι’ αυτά τα παιδιά να γνωρίζουν την εκπαίδευση μέσα από αυτές τις συνθήκες», μας αναφέρει ο κ. Βλαζάκης. Στην περιοχή υπάρχουν δημοτικοί χώροι (λαχαναγορά κ.λπ.), οι οποίοι όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν προκειμένου να δοθούν στον Ο.Σ.Κ. για να κάνει Νηπιαγωγείο που δεν θέλει μεγάλα οικόπεδα και τεράστιους χώρους. Θα μελετήσουν έστω και τώρα κάτι τέτοιο οι αρμόδιοι;
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
«Τα μισά Νηπιαγωγεία δεν πληρούν τις προδιαγραφές» «Αυτή τη στιγμή τα μισά Νηπιαγωγεία στην πόλη δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Μόνο ίσως τα καινούργια που κτίσθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό και κυρίως στις περιαστικές συνοικίες», δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Φώτης Ποντικάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων. Ο Σύλλογος χρόνια τώρα παλεύει για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και διεκδικεί την κατασκευή νέων αιθουσών και κτηρίων για τα Νηπιαγωγεία. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης Νηπιαγωγείων. Και δεν υπήρχε διαχρονικά και από τον Δήμο, τη Νομαρχία και τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και οικόπεδα μπορεί να βρεθούν και δημόσιοι χώροι να βρεθούν και να αξιοποιηθούν αντί να κατεδαφίζονται», τονίζει ο κ. Ποντικάκης. Συγκεκριμένα μας αναφέρει το παλιό Ι.Κ.Α. στην οδό Σολωμού που καταρρέει εδώ και 10 χρόνια, το παλιό ΠΙΚΠΑ, το παλιό Νοσοκομείο που ερήμωσε και μετά το κατεδάφισαν. «Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και καινούργια κτήρια δημόσια. Για παράδειγμα για ποιον λόγο να είναι εγκαταλελειμμένο από τον Μάιο το κτήριο της παλιάς Πρυτανείας στην παλιά πόλη; Δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Νηπιαγωγείο, κάποια κοινωνική δομή;
Οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν, να καταγράψουν τις ανάγκες, τα διαθέσιμα κτήρια, το σχέδιο πόλης για τους χώρους που είναι οικοδομήσιμοι και να πράξουν ανάλογα. Τα Νηπιαγωγεία δεν θέλουν τεράστιες εκτάσεις. Ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι σε αυτό», σημειώνει ο κ. Ποντικάκης. Αυτό που μας τονίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι ότι τα Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους απέχουν πάρα πολύ από τις επίσημες προδιαγραφές του κράτους. Τα 47 τ.μ. χώρου για κάθε αίθουσα, χωρίς τους διαδρόμους, είναι πολυτέλεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των Νηπιαγωγείων.