Για πρώτη φορά, τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν διασταύρωσαν τηλεοπτικά τα ξίφη τους, από το Μάαστριχτ της Ολλανδίας.
Μπροστά σε «ζωντανό» ακροατήριο 700 νέων από όλη την Ευρώπη, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μάρτιν Σουλτς από το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γκι Φέρχοφσταντ από Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και Σκα Κέλερ από το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων, παρουσίασαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους.
Στην πρώτη θεματική ενότητα του ντιμπέιτ κυριάρχησε το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας των νέων.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ισπανία και Πορτογαλία για παράδειγμα, συμφωνούν σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρότεινα πιστώσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσες προσφέρουν εργασία μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νέους θα πρέπει να έχουν προνομιακά επιτόκια και χρόνο αποπληρωμής», τόνισε ο Μάρτιν Σούλτς.
«Χρειάζεται να επενδύσουμε στο μέλλον,. Να επενδύσουμε στις ανάγκες της κοινωνίας, στην πράσινη οικονομία, ώστε να σταματήσει η κλιματική αλλαγή. Να επενδύσουμε σε τομείς όπως η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας. Είναι πραγματικά επωφελές για την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Οι πολίτες χρειάζονται δουλείες που τους εξασφαλίζουν τα προς το ζην, τους προσφέρουν προοπτική και δεν τους εκμεταλλεύονται», υποστήριξε η Σκα Κέλερ.
«Είμαι υπέρ των επενδύσεων στην ψηφιακή αγορά, υπέρ της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς που φέρνει προστιθέμενη αξία 500 δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη, Είμαι υπέρ της καταπολέμησης του κοινωνικού ντάμπινγκ. Γι’ αυτό τον λόγο, στηρίζω σθεναρά, εδώ και πολλά χρόνια, ένα νόμιμο κατώτατο μισθό για τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του κοινού ρώτησε τους υποψήφιους με ποιο τρόπο σκοπεύουν να εφαρμόσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα, με δεδομένο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Κομισιόν.
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο στην Κομισιόν που έχει όραμα για το μέλλον, που θα ηγηθεί της Επιτροπής και θα διατηρεί το δικαίωμα πρωτοβουλίας. Πρέπει να θέτει προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες στο τραπέζι του Συμβουλίου. Όχι να κάνει ό,τι σήμερα ο κύριος Μπαρόζο, ο οποίος μόνο όταν λάβει το πράσινο φως από Παρίσι και Βερολίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαική διακυβέρνηση, μια Επιτροπή που να ηγείται», τόνισε ο Γκι Φέρχοφσταντ.
Το πρώτο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ προβλήθηκε τηλεοπτικά σε απευθείας μετάδοση σε 13 γλώσσες από τη συχνότητα του euronews.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτήματα που υποβάλλονταν διαδικτυακά.
Ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας δεν προσήλθε στο πρώτο πανευρωπαϊκό ντιμπέιτ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.